Ce este mai exact medicina alternativa?

Medicina alternativa este un termen care descrie tratamentele medicale care sunt utilizate in locul terapiilor traditionale (in general). Unii oameni se refera la ea si ca medicina „integrativa” sau „complementara”.

Mai mult de jumatate dintre adultii din Statele Unite spun ca folosesc o forma de medicina alternativa. Dar exact ce tipuri de terapii sunt considerate alternative? Definitia se schimba pe masura ce medicii testeaza diferite tipuri de terapii.

Acest articol va prezinta unele informatii foarte interesante despre diverse tratamente medicale alternative care la nivel mondial sunt foarte populare, dar si riscurile si beneficiile lor potentiale.

Acupunctura

Aceasta este o tehnica de medicina traditionala chineza care foloseste ace pentru a stimula anumite puncte ale corpului. Persoana care efectueaza aceasta terapie (un acupuncturist) implanta ace subtiri si sterile in piele. Scopul este de a ajuta procesul natural de vindecare al corpului dumneavoastra sa declanseze.

Studiile arata ca acupunctura poate fi eficienta in tratarea unui numar de afectiuni, cum ar fi durerile de gat si de spate, greata, anxietate, depresie, insomnie, infertilitate si multe altele.

Medicina Chiropractica

Aceasta practica este concentrata asupra structurii corpului, in principal se azeaza asupra coloanei vertebrale si a modului in care functioneaza. Un profesionist calificat numit chiropractician foloseste diferite tehnici pentru a ajusta („manipula”) coloana vertebrala sau alte parti ale corpului, astfel incat acestea sa fie intr-o forma adecvata sau aliniata.

Scopul medicinei chiropractice este de a calma durerea, de a imbunatati functia corpului si de a ajuta corpul sa se vindece in mod natural. O mare parte din cercetarile din jurul acesteia s-au concentrat pe durerile de spate.

Dar studiile arata ca chiropractica poate fi utila si pentru o serie de alte afectiuni, cum ar fi dureri de cap, dureri de gat, probleme articulare in partea superioara si inferioara a corpului.

Terapii energetice

Acestea se concentreaza pe campurile energetice pe care multi oameni cred ca exista in si in jurul corpului. Sunt incluse in aceasta categorie:

Terapia cu camp magnetic. Aceasta utilizeaza campuri magnetice sau electrice pentru a trata o serie de probleme musculo-scheletice. Studiile arata ca poate functiona pentru osteoartrita si alte afectiuni dureroase.

Unele studii au aratat chiar ca poate ajuta  fracturile sa se vindece mai repede. Este posibil ca terapia cu camp magnetic sa nu fie sigura daca sunteti gravida, aveti un dispozitiv cardiac implantat, utilizati o pompa de insulina sau luati un medicament administrat prin plasture.

Reiki

Cei care practica acest tratament alternativ numit reiki cred ca atinge energia naturala a corpului pentru a accelera vindecarea. Practicantul isi plaseaza mainile peste corpul tau sau le aseaza usor pe pielea ta. Scopul este de a canaliza energia prin mainile lor catre corpul tau pentru a promova vindecarea.

Atingerea terapeutica („vindecatoare”)

In cadrul acestei terapii, terapeutul utilizeaza energia de vindecare pentru a identifica si repara dezechilibrele din campul energetic al unei persoane. Spre deosebire de Reiki, terapeutul nu te atinge. Pur si simplu isi misca mainile inainte si inapoi peste corpul tau.

Cercetarile arata ca atingerea vindecatoare poate reduce anxietatea la persoanele care sufera de cancer. De asemenea, poate contribui la cresterea sentimentului de bunastare. Dar nu este clar daca functioneaza si pentru alte probleme.

Medicina pe baza de plante

Aceasta terapie alternativa foloseste parti ale unei plante cum ar fi radacinile, frunzele, fructele sau florile pentru a vindeca corpul. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se estimeaza ca 80% dintre oamenii din intreaga lume folosesc medicamente pe baza de plante.

Studiile arata ca anumite plante medicinale sunt eficiente in tratarea unui numar de probleme de sanatate, cum ar fi alergiile, sindromul premenstrual, oboseala cronica si multe altele. Din pacate, suplimentele din plante pot fi vandute fara a fi dovedit a fi sigure sau eficiente. Discutati cu medicul dumneavoastra daca va ganditi sa le utilizati.

Medicina Ayurvedica

Ayurveda este fara doar si poate unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume. A inceput in India in urma cu mai bine de 3.000 de ani si este inca folosit pe scara larga in aceasta tara si astazi.

Cei care il folosesc se bazeaza pe ierburi, diete speciale si practici unice pentru a trata bolile. Dar produsele ayurvedice pot fi si periculoase. Cercetatorii au gasit minerale sau metale toxice, cum ar fi plumbul, in unele dintre produse.

Nu au existat suficiente cercetari sau studii clinice care sa sustina faptul ca Ayurveda functioneaza.