Beneficiile sportului pentru minte

Stiti deja ca practicarea exercitiilor fizice va aduce o multime de beneficii pentru corp, dar cu siguranta acestea va ofera o multime de alte beneficii pentru minte, pe care le veti afla in continuare.

Generalitati despre sport

Exercitiul fizic in mod evident nu inseamna doar capacitatea aeroba si marimea muschilor. Sigur, exercitiile fizice va pot imbunatati sanatatea fizica si aspectul fizic, va pot subtia talia, va pot imbunatati viata sexuala si chiar va pot adauga ani de viata. Dar nu aceste argumente motiveaza majoritatea oamenilor sa ramana activi.

Oamenii care fac miscare in mod regulat au tendinta de a face acest lucru, datorita faptului ca sportul le ofera un sentiment enorm de bunastare. Se simt mai energici pe tot parcursul zilei, dorm mai bine noaptea, si ceea ce este si mai interesant, datorita practicarii exercitiilor fizice au amintiri mai clare si se simt mai relaxati si mai pozitivi fata de ei insisi si de viata lor.

Si sportul in general, este de asemenea un medicament puternic pentru multe provocari comune de sanatate mintala.

Exercitiile fizice practicate in mod regulat, cu siguranta vor avea un impact profund pozitiv asupra depresiei, anxietatii si ADHD. De asemenea, amelioreaza stresul, imbunatateste memoria, va ajuta sa dormiti mai bine si va stimuleaza starea generala de spirit. Si nu trebuie sa fiti un foarte mare pasionat de fitness pentru a profita de beneficii.

Cercetarile indica faptul ca cantitati modeste de exercitii fizice pot face o diferenta reala intre cei care fac si cei care nu fac sport. Indiferent de varsta sau de nivelul de fitness, puteti invata sa folositi exercitiile ca un instrument puternic pentru a face fata problemelor de sanatate mintala, pentru a va imbunatati energia si perspectivele si pentru a obtine mai mult din viata.

1. Exercitiile fizice si depresia

Studiile au scos in evidenta faptul ca exercitiile fizice pot fi utile pentru tratarea depresiei usoare pana la moderata, la fel de eficient ca si medicamentele antidepresive, dar vestea buna este ca exercitiile fizice nu au efecte secundare.

Ca un exemplu, un studiu recent realizat de Scoala de Sanatate Publica Harvard TH Chan a constatat ca alergarea timp de 15 minute pe zi sau mersul pe jos timp de o ora reduce riscul de depresie majora cu pana la 26%.

In plus fata de ameliorarea simptomelor depresiei, cercetarile arata de asemenea ca urmarea unui program de exercitii va poate impiedica recidiva.

Exercitiul fizic este un puternic luptator impotriva depresiei din mai multe motive. Cel mai important, promoveaza tot felul de modificari ale creierului, inclusiv cresterea neuronala, inflamatia redusa si noi modele de activitate care promoveaza sentimentele de calm si bunastare. De asemenea, elibereaza endorfine, substante chimice puternice in creier, care va energizeaza si va fac sa va simtiti bine.

In cele din urma, exercitiile fizice pot servi si ca o distragere a atentiei, permitandu-va sa gasiti un mod ideal pentru a iesi din ciclul gandurilor negative care hranesc depresia.

2. Exercitiile fizice si anxietatea

Exercitiul fizic cu siguranta este un tratament anti-anxietate natural si eficient. Amelioreaza tensiunea si stresul, mareste energia fizica si mentala si imbunatateste bunastarea prin eliberarea de endorfine. Orice lucru care va pune in miscare va poate ajuta, dar veti obtine un beneficiu mai mare daca acordati atentie in loc sa va zonificati.

3. Exercitiile fizice si stresul

Ati observat vreodata ce simte corpul cand va simtiti stresat? Muschii dvs. pot fi tensionati, in special la nivelul fetei, gatului si umerilor, lasandu-va dureri de spate sau gat sau dureri de cap severe. Este posibil sa simtiti o strangere in piept, un puls puternic sau crampe musculare.

De asemenea, este posibil sa aveti probleme precum insomnie, arsuri la stomac, dureri de stomac, diaree sau urinare frecventa. Ingrijorarea si disconfortul tuturor acestor simptome fizice pot duce la randul lor la un stres si mai mare, creand un ciclu vicios intre minte si corp.

Exercitiul este un mod eficient de a intrerupe acest ciclu. In afara de eliberarea endorfinelor in creier, activitatea fizica este deosebit de eficienta din moment ce ajuta la relaxarea muschilor si la ameliorarea tensiunii din corp. Din cauza faptului ca mintea si corpul sunt atat de strans legate, in momentul in care corpul se simte mai bine, si mintea se simte mai bine.

4. Exercitiile fizice si ADHD

Exercitarea regulata este una dintre cele mai usoare si mai eficiente modalitati de a reduce simptomele ADHD si de a imbunatati concentratia, motivatia, memoria si starea de spirit.

Activitatea fizica creste imediat nivelul de dopamina, norepinefrina si serotonina din creier – toate acestea afectand concentrarea si atentia. In acest fel, exercitiile fizice functioneaza la fel ca medicamentele pentru ADHD, cum ar fi Ritalin si Adderall.