Tot ceea ce trebuie sa stim despre cancer

Din pacate, in fiecare zi auzim ca diverse persoane publice sau nu, si-au pierdut viata dupa ce au fost diagnisticate cu diverse tipuri de cancer. Cancerul este una dintre cele mai frecvente cauze ale mortii la nivel mondial, iar acest articol va ofera cele mai importante informatii despre acesta. Cititi cu atentie pentru a afla ce este cancerul, stadiile cancerului si multe alte informatii utile!

Ce este cancerul?

In termenii cei mai de baza, cancerul se refera la celulele care cresc scapate de sub control si invadeaza alte tesuturi. Celulele pot deveni canceroase din cauza acumularii de defecte sau mutatii in ADN-ul lor. Anumite defecte genetice mostenite (de exemplu, mutatiile BRCA1 si BRCA2) si infectii pot creste riscul de cancer.

Factorii de mediu (de exemplu, poluarea aerului) si alegerile necorespunzatoare ale stilului de viata – cum ar fi fumatul si consumul intens de alcool – pot, de asemenea, deteriora ADN-ul si pot duce la cancer.

De cele mai multe ori, celulele sunt capabile sa detecteze si sa repare deteriorarea ADN-ului. Daca o celula este grav deteriorata si nu se poate repara singura, de obicei sufera asa-numita moarte celulara programata sau apoptoza. Cancerul apare atunci cand celulele deteriorate cresc, se divid si se raspandesc anormal, in loc sa se autodistruga asa cum ar trebui.

Tumori maligne vs. Tumori Benigne

O tumoare este o masa anormala de celule. Tumorile pot fi fie benigne (necanceroase) fie maligne (canceroase).

 1. Tumori Benigne

Tumorile benigne cresc local si nu se raspandesc. Ca urmare, tumorile benigne nu sunt considerate cancer. Ele pot fi inca periculoase, mai ales daca preseaza organe vitale precum creierul.

 1. Tumori maligne

Tumorile maligne au capacitatea de a se raspandi si de a invada alte tesuturi. Acest proces, cunoscut sub numele de metastaza, este o caracteristica cheie a cancerului. Exista multe tipuri diferite de malignitate in functie de locul in care isi are originea tumora canceroasa.

Metastaza cancerului

Metastaza este procesul prin care celulele canceroase se elibereaza de o tumoare maligna si calatoresc si invadeaza alte tesuturi din organism. Celulele canceroase metastazeaza in alte locuri prin intermediul sistemului limfatic si al fluxului sanguin.

Celulele canceroase din tumora originala sau primara pot calatori in alte locuri, cum ar fi plamanii, oasele, ficatul, creierul si alte zone. Aceste tumori metastatice sunt „cancere secundare” deoarece apar din tumora primara.

Cancerul metastatic pastreaza numele de cancer primar. De exemplu, cancerul vezicii urinare care metastazeaza la ficat nu este cancer hepatic.

Se numeste cancer de vezica metastatica. Metastazele sunt semnificative deoarece ajuta la determinarea stadializarii si tratamentului. Unele tipuri de cancer metastatic sunt vindecabile, dar multe nu sunt.

Care sunt cauzele cancerului?

Anumite gene controleaza ciclul de viata: cresterea, functia, diviziunea si moartea unei celule. Cand aceste gene sunt deteriorate, echilibrul dintre cresterea normala a celulelor si moartea se pierde. Celulele canceroase sunt cauzate de deteriorarea ADN-ului si cresterea necontrolata a celulelor. Urmatoarea este o lista partiala a factorilor cunoscuti care afecteaza ADN-ul si cresc riscul de cancer:

 1. Cauza mutatiilor

Mutatiile genetice pot provoca cancer. De exemplu, mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2 (legate de un risc crescut de cancer mamar si ovarian) pot inhiba capacitatea organismului de a proteja si repara ADN-ul. Copiile acestor gene mutante pot fi transmise genetic generatiilor viitoare, ceea ce duce la un risc crescut de cancer mostenit genetic.

 1. Cauza mediului

Cancerul poate fi cauzat de expunerea mediului. Lumina soarelui poate provoca cancer prin radiatiile ultraviolete. La fel pot si poluantii aerului cum ar fi funinginea, praful de lemn, azbest si arsenul, pentru a numi doar cateva.

 1. Cauza microbilor

Se stie ca unii microbi cresc riscul de cancer. Acestea includ bacterii precum H. pylori, care provoaca ulcer gastric si a fost legata de cancerul gastric. Infectiile virale (inclusiv Epstein-Barr, HPV si hepatita B si C) au fost, de asemenea, legate de cancer.

 1. Stilul de viata si cauzele dietei

Alegerea stilului de viata poate duce si la cancer. Consumul unei diete proaste, inactivitatea, obezitatea, consumul intens de alcool, consumul de tutun, inclusiv fumatul si expunerea la substante chimice si toxine sunt toate asociate cu un risc mai mare de cancer.

 1. Tratament

Tratamentul medical cu chimioterapie, radiatii, tratamente tintite (medicamente concepute pentru a viza un anumit tip de celula canceroasa) sau medicamente imunosupresoare utilizate pentru a scadea raspandirea cancerului in tot organismul pot provoca, de asemenea, leziuni celulelor sanatoase. Se stie ca unele „al doilea cancer”, complet separate de cancerul initial, apar in urma tratamentelor agresive pentru cancer; cu toate acestea, cercetatorii produc medicamente care provoaca mai putine daune celulelor sanatoase (de exemplu, terapie tintita).

Simptome si semne ale cancerului

Exista mai mult de 100 de tipuri diferite de cancer. Fiecare cancer si fiecare individ este unic. Simptomele si semnele cancerului depind de dimensiunea si localizarea cancerului, precum si de prezenta sau absenta metastazelor.

Simptomele si semnele cancerului pot include: febra, durere, oboseala, modificari ale pielii (roseata, rani care nu se vindeca, icter, intunecare), pierderea sau cresterea in greutate neintentionata.

Alte semne mai evidente de cancer pot include: noduli sau tumori (masa),

dificultate la inghitire modificari sau dificultati ale functiei intestinului sau vezicii urinare, tuse persistenta sau raguseala, lipsa aerului, dureri in piept, sangerari sau scurgeri inexplicabile

Tipuri de cancer

Cancerul poate aparea oriunde in organism. In linii mari, cancerele sunt clasificate fie solide (de exemplu, cancere de san, plamani sau de prostata) fie lichide (cancer de sange). Cancerul este clasificat in continuare in functie de tesutul in care apare. Va prezentam mai multe tipuri de cancer pe scurt.

Tipuri-de-cancer
). Cancerul este clasificat in continuare in functie de tesutul in care apare. Va prezentam mai multe tipuri de cancer pe scurt.

Ce este carcinomul?

Carcinoamele sunt cancere care apar in tesuturile epiteliale din organism. Acestea cuprind 80% pana la 90% din toate tipurile de cancer.

Majoritatea cancerelor de san, plamani, colon, piele si prostata sunt carcinoame. Aceasta clasa include cele mai frecvente doua tipuri de cancer de piele, carcinomul bazocelular si carcinomul scuamos. Tot in aceasta clasa se afla si adenocarcinomul cancerului glandular.

Ce este cancerul sarcom?

Sarcoamele apar in tesutul conjunctiv, cum ar fi oasele, cartilajele, grasimea, vasele de sange si muschii. Aceasta clasa de cancere include cancerele osoase osteosarcomul si sarcomul Ewing, sarcomul Kaposi (care provoaca leziuni ale pielii) si cancerele musculare rabdomiosarcom si leiomiosarcom.

Ce este cancerul de mielom?

Mieloamele sunt cancere care apar in celulele plasmatice din maduva osoasa. Aceasta clasa de cancer include mielomul multiplu, cunoscut si sub numele de boala Kahler.

Ce este leucemia?

Leucemiile sunt un grup de diferite tipuri de cancer de sange ale maduvei osoase. Ele fac ca un numar mare de celule sanguine anormale sa intre in fluxul sanguin.

Ce este cancerul limfom?

Limfoamele sunt cancere ale celulelor sistemului imunitar. Acestea includ limfomul Hodgkin rar, dar grav (limfomul Hodgkin, de asemenea, boala Hodgkin) si un grup mare de cancere de celule albe din sange cunoscute colectiv ca limfom non-Hodgkin (limfom non-Hodgkin).

Ce este un cancer de san?

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer din Statele Unite si unul dintre cele mai mortale. Aproximativ una din opt femei va dezvolta cancer mamar invaziv la un moment dat in viata ei. Desi ratele de deces au scazut din 1989, se crede ca peste 40.000 de femei din SUA au murit de cancer la san numai in 2015.

Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer din Statele Unite si este cel mai mortal atat pentru barbati, cat si pentru femei. In 2012, peste 210.000 de americani au fost diagnosticati cu cancer pulmonar, iar in acelasi an au murit peste 150.000 de americani din cauza cancerului pulmonar. La nivel mondial, cancerele pulmonare sunt cele mai frecvente tipuri de cancer.

Ce este un cancer de prostata?

Cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer intalnit la barbati. In 2013, peste 177.000 de americani au fost diagnosticati cu cancer de prostata, iar peste 27.000 de barbati americani au murit din cauza cancerului de prostata.

Ce este un cancer la ficat?

Cancerul hepatic se dezvolta la aproximativ 20.000 de barbati si 8.000 de femei in fiecare an. Hepatitele B si C si consumul excesiv de alcool cresc riscul de a dezvolta cancer la ficat.

Ce este un cancer ovarian?

Aproximativ 20.000 de femei americane sunt diagnosticate cu cancer ovarian in fiecare an. Pentru femeile americane, cancerul ovarian este al optulea cel mai frecvent cancer si a cincea cauza de deces prin cancer.

Ce este un cancer pancreatic?

Cancerul pancreatic are cea mai mare rata de mortalitate dintre toate cancerele majore. Din cei aproximativ 53.000 de americani diagnosticati cu cancer pancreatic in fiecare an, doar 8% vor supravietui mai mult de cinci ani.

Cum sunt determinate etapele cancerului?

Medicii folosesc etapele cancerului pentru a clasifica cancerul in functie de dimensiunea, localizarea si gradul de raspandire. Stadializarea ajuta medicii sa determine prognosticul si tratamentul pentru cancer. Sistemul de stadializare TNM clasifica cancerele dupa:

 • Tumora (T): dimensiunea si/sau intinderea tumorii primare.
 • Ganglioni (N): Raspandirea cancerului la ganglionii limfatici din zona regionala a tumorii primare.
 • Metastaze (M): Raspandirea cancerului la locuri indepartate de tumora primara.

Unele tipuri de cancer, inclusiv cele ale creierului, maduvei spinarii, maduvei osoase (limfom), sangelui (leucemie) si ale sistemului reproducator feminin, nu primesc o clasificare TNM. In schimb, aceste tipuri de cancer sunt clasificate in functie de diferite sisteme de stadializare.

Care sunt etapele cancerului?

Clasificarea TNM a unui cancer se coreleaza de obicei cu una dintre urmatoarele cinci etape.

 • Etapa 0: Aceasta se refera la cancerul care este „in situ”, ceea ce inseamna ca celulele canceroase sunt limitate la locul lor de origine. Acest tip de cancer nu s-a raspandit si nu invadeaza alte tesuturi.
 • Stadiul I – Stadiul III: Aceste stadii superioare ale cancerului corespund unor tumori mai mari si/sau unei extinderi mai mari a bolii. Cancerele in aceste stadii se pot raspandi dincolo de locul de origine pentru a invada ganglionii limfatici regionali, tesuturile sau organele.
 • Etapa IV: Acest tip de cancer s-a raspandit la ganglioni limfatici, tesuturi sau organe indepartate din corp, departe de locul de origine.

Diagnosticarea cancerului

Pot fi efectuate diverse teste pentru a confirma diagnosticul de cancer. Tomografia cu emisie de pozitroni si tomografia computerizata (PET-CT) Scanarile si alte teste similare pot evidentia „punctele fierbinti” ale celulelor canceroase cu rate metabolice ridicate.

Cele mai frecvente teste si proceduri utilizate pentru a diagnostica cancerul includ: Mamografie, Test Papanicolau, RMN, Scanarea osului, Testul markerului tumoral, Biopsie tusilara. Scanare Pet – CT

Rolul ganglionilor limfatici in diagnosticul cancerului

Cancerul care isi are originea in ganglionii limfatici sau in alta zona a sistemului limfatic se numeste limfom. Cancerul care are originea in alta parte a corpului se poate raspandi la ganglionii limfatici. Prezenta cancerului metastazat in ganglionii limfatici poate insemna ca cancerul creste rapid si/sau este mai probabil sa se raspandeasca in alte locuri. Prezenta cancerului in ganglionii limfatici afecteaza adesea prognosticul si deciziile de tratament. Multe teste de diagnostic privesc ganglionii limfatici ca un indicator.

Care sunt optiunile de tratament?

Tratamentul este foarte variabil in functie de tipul si stadiul cancerului, precum si de starea generala de sanatate a pacientului. Cele mai comune tratamente sunt chirurgia, radiatiile si chimioterapia. Alte tratamente includ terapii tintite/biologice, transplanturi de celule stem hematopoietice, inhibitori de angiogeneza, criochirurgie si terapia fotodinamica.

Fiecare tratament are potentiale riscuri, beneficii si efecte secundare. Pacientul si echipa sa de ingrijire, care poate include un medic internist sau alt specialist, chirurg, oncolog, radio-oncolog si altii, vor ajuta la determinarea celui mai bun si mai potrivit curs de tratament.

Exista un remediu pentru cancer?

In ciuda eforturilor si finantarii enorme, nu s-a gasit inca niciun remediu pentru a elimina cancerul. In 2016, Statele Unite au anuntat o investitie de 1 miliard de dolari in crearea unui astfel de remediu, numit „National Cancer Moonshot”.

Pana la gasirea unui leac, prevenirea printr-un stil de viata sanatos este cea mai buna modalitate de a opri cancerul. Unele modalitati de a va proteja de cancer includ consumul de multe fructe si legume, mentinerea unei greutati sanatoase, abtinerea de la tutun, consumul moderat, exercitiile fizice, evitarea daunelor solare, imunizarile si efectuarea controlului regulat de sanatate.

Mentionam faptul ca acest articol are caracter pur informativ!