Tot ce trebuie sa stii despre Coronavirus

Raspandirea rapida a virusului care provoaca COVID-19 a starnit alarma in intreaga lume. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca acest focar de coronavirus raspandit rapid este o pandemie, iar multe tari se confrunta cu o crestere a cazurilor confirmate.

In aceste conditii, este firesc sa li se aduca la cunostinta oamenilor, sa fie pregatiti pentru perturbari in viata de zi cu zi, care vor fi necesare daca coronavirusul se va raspandi in continuare.

Mai jos, veti gasi raspunsuri la o serie de intrebari despre coronavirus si COVID-19, pe care oamenii le au in ultimele zile. Continuati sa cititi pentru a afla cat mai multe informatii despre acest virus, despre care se discuta la tv, in mediul online, la radio, etc.

Ce este coronavirus?

Coronavirusurile sunt o cauza extrem de frecventa a racelilor si a altor infectii respiratorii superioare.

Ce este COVID-19?

COVID-19, termenul prescurtat pentru „boala coronavirusului 2019”, este numele oficial dat de Organizatia Mondiala a Sanatatii bolii cauzate de acest nou coronavirus identificat. Simptomele COVID-19 includ tuse, febra si lipsa respiratiei. COVID-19 poate fi severa, iar unele cazuri a provocat moartea.

Noul coronavirus poate fi raspandit de la persoana la persoana. Este diagnosticat cu un test de laborator. Nu exista inca un vaccin contra coronavirusului. Prevenirea presupune spalarea frecventa a mainilor, tuse in cotul cotului si ramanerea acasa cand sunteti bolnav.

Cum se raspandeste coronavirusul?

Se considera ca coronavirusul se raspandeste in principal de la persoana la persoana. Acest lucru se poate intampla intre persoanele care sunt in contact strans intre ele. Picaturile care sunt produse atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, este posibil sa aterizeze in gurile sau nasurile persoanelor aflate in apropiere sau pot fi inhalate in plamani.

Coronavirusul se poate extinde si de la contactul cu suprafetele sau obiectele infectate. De exemplu, o persoana poate obtine COVID-19 atingand o suprafata sau un obiect care are virusul pe el si apoi atingandu-si gura, nasul sau eventual ochii.

Cand oamenii sunt cei mai contagiosi?

Se considera ca persoanele sunt cele mai contagioase atunci se confrunta cu un numar cat mai mare de simptome. Cu toate acestea, au existat rapoarte despre raspandirea coronavirusului inainte ca oamenii sa prezinte simptome. Cercetarile preliminare ale persoanelor care au dezvoltat o boala usoara sugereaza, de asemenea, ca aceasta ar putea fi contagioasa devreme in cursul bolii, chiar inainte de a avea simptome.

Cum s-a raspandit acest nou coronavirus la oameni?

COVID-19 a aparut in Wuhan, un oras din China, in decembrie 2019. Desi oficialii din domeniul sanatatii urmaresc inca sursa exacta a acestui nou coronavirus, ipotezele timpurii au considerat ca ar putea fi legata de o piata de fructe de mare din Wuhan, China.

Unele persoane care au vizitat piata au dezvoltat pneumonie virala cauzata de noul coronavirus. Un studiu care a aparut pe 25 ianuarie 2020, noteaza ca individul cu primul caz raportat, s-a imbolnavit la 1 decembrie 2019 si nu a avut nicio legatura cu piata fructelor de mare.

Cum este diagnosticat COVID-19?

Diagnosticul poate fi dificil doar cu un examen fizic, deoarece cazurile usoare de COVID-19 pot aparea similare cu gripa sau o raceala. Un test de laborator poate confirma diagnosticul.

Cum este tratat COVID-19?

In prezent, nu exista un tratament specific pentru virus. Persoanele care se imbolnavesc de COVID-19 trebuie tratate cu masuri de sustinere: cele care amelioreaza simptomele. Pentru cazuri severe, pot exista optiuni suplimentare pentru tratament, inclusiv medicamente de cercetare si terapeutice.

COVID-19 provoaca moartea?

La 12 martie 2020, 4.718 de decese au fost atribuite COVID-19. Cu toate acestea, 68.310 persoane s-au recuperat dupa ce au fost diagnosticate cu aceasta boala. Aceste informatii provin din harta globala a cazurilor Coronavirus COVID-19, elaborata de Johns Hopkins Center for Science Science and Engineering.

Este acest coronavirus diferit de SARS?

SARS reprezinta sindromul respirator acut sever. In 2003, un focar de SARS a inceput in China si s-a raspandit in alte tari inainte de a se incheia in 2004. Virusul care provoaca COVID-19 este similar cu cel care a provocat focarul SARS din 2003: ambele sunt tipuri de coronavirusuri. Inca nu se cunoaste mult, dar COVID-19 pare sa se raspandeasca mai repede decat SARS din 2003 si, de asemenea, poate provoca boli mai putin severe.

Cum te protejezi de acest coronavirus?

La Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) are urmatoarele sugestii:

  • Spalati-va pe maini frecvent si bine pentru cel putin 20 de secunde. Folositi produse de hidratare pentru maini pe baza de alcool daca nu sunt disponibile sapun si apa.
  • Acoperiti-va fata cand tusiti si stranutati cu un servetel sau cu o batista, apoi aruncati servetelul/batista in cosul de gunoi.
  • Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura, inainte de a dezinfecta mainile.
  • Ramaneti acasa cand sunteti bolnav.
  • Curatati si dezinfectati suprafetele si obiectele pe care oamenii le ating frecvent.

Care sunt masurile de precautie pentru coronavirus?

Mai multe agentii de sanatate din China si din alte tari, inclusiv Centrele pentru controlul bolilor (CDC) din Statele Unite si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), urmaresc cu atentie aceasta boala si iau masuri pentru a preveni raspandirea acesteia.

Ce este carantina?

Carantina inseamna separarea unei persoane sau a unui grup de persoane care au fost expuse unei boli contagioase, dar care nu au dezvoltat o boala (simptome) de alte persoane care nu au fost expuse, pentru a preveni posibila raspandire a bolii respective.

Carantina este de obicei stabilita pentru perioada de incubatie a bolii transmisibile, care este intervalul de timp in care oamenii au dezvoltat boala dupa expunere.

Pentru COVID-19, perioada de carantina este de 14 zile de la ultima data de expunere, deoarece 14 zile este cea mai lunga perioada de incubatie observata pentru coronavirusuri similare.

Cineva care a fost eliberat din carantina COVID-19 nu este considerat un risc pentru raspandirea virusului catre altii, deoarece nu a dezvoltat boala in perioada de incubatie.

Poate cineva care a suferit de COVID0-19, sa raspandeasca boala?

Virusul care provoaca COVID-19 se raspandeste de la persoana la persoana. Cineva bolnav activ cu COVID-19 poate raspandi boala si altora. De aceea CDC recomanda ca acesti pacienti sa fie izolati fie in spital, fie acasa (in functie de cat de bolnavi sunt) pana cand se vindeca si nu mai prezinta riscul de a-i infecta pe ceilalti.

Cat timp cineva este bolnav activ poate varia, astfel incat decizia cu privire la eliberarea cuiva de la izolare se ia de la caz la caz, in functie de consultarea mediciilor, de expertii in prevenirea si controlul infectiilor si cu oficialii de sanatate publica si implica luarea in considerare a specificului fiecarei situatii; inclusiv gravitatea bolii, semnele si simptomele bolii si rezultatele testelor de laborator pentru pacientul respectiv.

Indicatiile CDC curente pentru momentul in care este bine sa eliberati pe cineva din izolare, se fac de la caz la caz si includ indeplinirea tuturor cerintelor urmatoare:

  • Pacientul este lipsit de febra fara utilizarea medicamentelor de reducere a febrei.
  • Pacientul nu mai prezinta simptome, inclusiv tuse.
  • Pacientul a testat negativ pe cel putin doua probe respiratorii consecutive colectate la cel putin 24 de ore distanta.
  • Cineva care a fost eliberat din izolare nu este considerat factor de risc pentru infectii pentru altii.

Va opri vremea calda coronavirus?

Nu se stie inca daca vremea si temperatura afecteaza raspandirea COVID-19. Unele alte virusuri, cum ar fi raceala obisnuita si gripa, se raspandesc mai mult in lunile de vreme rece, dar asta nu inseamna ca este imposibil sa te imbolnavesti de aceste virusuri in alte luni din an.

In acest moment, nu se stie daca raspandirea COVID-19 va scadea atunci cand vremea devine mai calda. Exista mult mai multe de invatat despre transmisibilitatea, gravitatea si alte caracteristici asociate cu COVID-19 si investigatiile sunt in desfasurare.

Trebuie sa fiu testat pentru COVID-19?

Daca aveti simptome precum febra, tuse si / sau dificultate de respiratie si ati fost in contact strans cu o persoana cunoscuta ca are COVID-19 sau a calatorit recent dintr-o zona cu raspandire continua de COVID-19, ramaneti acasa si contactati medicul.

Pacientii mai in varsta si persoanele care au afectiuni medicale subiacente severe sau sunt in imunocompromise, trebuie sa se adreseze timpuriu furnizorului de servicii medicale, chiar daca boala lor este usoara.

Daca aveti simptome severe, cum ar fi durere persistenta sau presiune la nivelul toracelui, confuzie, buze albastruie ale fetei, contactati furnizorul de asistenta medicala.

Medicul dumneavoastra va stabili daca aveti semne si simptome ale COVID-19 si daca trebuie sa fiti testat.