Terapii alternative: beneficii si riscuri

Intr-o lume in care utilizarea multor medicamente eliberate pe baza de reteta si a procedurilor medicale sunt la un nivel constant, oamenii cauta alternative la medicina conventionala.

Terapia alternativa se refera la tratamente ce nu au fost testate stiintific pentru eficacitate sau a caror eficienta nu a fost demonstrata in teste stiintifice.

La nivel mondial, si chiar si in Romania, multe terapii alternative sunt folosite ca medicament complementar. Adica, in loc sa ia locul medicamentului traditional, acestea sunt folosite pentru a completa aceste abordari, uneori gandite pentru a stimula eficacitatea si a reduce efectele secundare ale medicamentelor si abordarilor traditionale.

Multe terapii alternative isi au originea in traditia estica, cum ar fi Medicina traditionala chineza (TCM). Practicantii TCM folosesc o combinatie de remedii pe baza de plante si practici ale corpului, cum ar fi acupunctura, pentru a trata si preveni problemele de sanatate. TCM nu este singura sursa de terapii alternative.

Medicamentul chiropractic, aromaterapia, biofeedback-ul, homeopatia, meditatia, Reiki si yoga sunt considerate terapii complementare sau alternative.

Indiferent daca este vorba de dureri de spate cronice, insomnie, dificultati de slabit sau o serie de alte reclamatii, sustinatorii de terapii alternative sugereaza ca medicina conventionala nu poate fi intotdeauna necesara sau suficienta si, in unele cazuri, nu poate fi la fel de benefica precum terapiile alternative.

Chiropractica

Durerile de spate si migrenele sunt doua dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii incep sa caute un chiropractor. Ele sunt, de asemenea, doua dintre afectiunile care pot duce la utilizarea de medicamente cronice in medicina conventionala. Promisiunea de a nu fi nevoie sa luati medicamente pentru durere este destul de atragatoare pentru multi suferinzi de multa vreme.

Medicamentul chiropractic a fost inventat in 1895, cand DD Palmer a ajustat coloana vertebrala a unui barbat surd si ar fi refacut auzul. Pe baza acestui lucru, Palmer a teoretizat ca toate bolile sunt cauzate de usoare alinieri in vertebre, numite subluxatii. El a sugerat ca manipularea coloanei vertebrale inlocuieste oasele, eliminand interferentele nervoase si restabilind sanatatea.

Unele cercetari exista pentru a arata ca terapia de manipulare a coloanei vertebrale (SMT), cum ar fi chiropractica, poate fi benefica pentru cei cu dureri de spate scazute, dar nu s-a dovedit a fi mai buna decat alte metode de tratare a durerilor de spate scazute. SMT nu se limiteaza, de asemenea, la medicamentul chiropractic si poate fi efectuat de terapeuti fizici si medici de osteopatie.

Pacientii obisnuiti de medicina chiropractica raporteaza un somn mai bun, durere redusa si stres redus din cauza manipularii coloanei vertebrale. In afara de rezultatele limitate cu dureri cronice de spate scazute, nu exista cercetari care sa sustina aceste afirmatii.

Conform unor rapoarte, pana la jumatate dintre pacienti raporteaza efecte negative pe termen scurt din cauza manipularii coloanei vertebrale. Acestea pot include dureri locale sau radiante crescute sau (mai rar) leziuni ale arterelor vertebrobasilar care pot provoca accident vascular cerebral, paralizie si moarte.

Acupunctura

Pe de alta parte, stresul este primul motiv pentru care oamenii incearca acupunctura. Pentru multi, ideea ca acupunctura ar putea scadea nivelul de stres este un motiv suficient pentru a incerca aceasta practica. Pana la urma, cine nu are un nivel de stres ridicat in aceasta perioada?

De asemenea, printre principalele motive pentru care oamenii incearca acupunctura se regasesc: ​​durerea de fibromialgie, renuntarea la fumat, ingrijorarea fertilitatii, poftele alimentare / pierderea in greutate si anxietatea / depresia.

Acupunctura este o tehnica in care practicienii stimuleaza puncte specifice ale corpului prin introducerea acelor subtiri prin piele. Conform teoriei traditionale, energia qi, curge prin corp in canalele denumite meridiane.

Aceste canale sunt considerate a fi conectate la toate organele majore din corp. Cand energia este perturbata, exista probleme cu organele asociate. Prin introducerea acelor in piele, aliniate cu anumite meridiane, se crede ca fluxul de Qi este restabilit, ceea ce duce la o sanatate imbunatatita.

Unele studii sugereaza ca acupunctura poate ajuta la ameliorarea durerii cronice de spate si a gatului, precum si la reducerea frecventei durerilor de cap si la prevenirea migrenelor. In general, cercetarile asupra acupuncturii au aratat un efect placebo puternic.

In general, acupunctura este considerata sigura atunci cand este furnizata de un profesionist instruit. Cele mai frecvente efecte negative apar atunci cand acele nu sunt sterilizate sau inserate corect, cand din acest motiv pot aparea probleme, inclusiv infectia pielii.

Elasticitate

Similar cu acupunctura, cuppingul este o terapie alternativa care exista de mult timp, dar despre care este posibil sa fi auzit doar de curand. Dupa ce mai multi sportivi olimpici au fost vazuti cu semne circulare pe corpul lor, atribuite cuppingului care ar fi contribuit la cresterea performantei atletice intr-o varietate de moduri, interesul pentru cupping a crescut.

Oamenii opteaza pentru aceasta procedura din mai multe motive, inclusiv scaderea durerii si inflamatiei, cresterea fluxului sanguin si pentru relaxare.

Folosind cani pentru a crea aspiratie (fie prin caldura, fie prin pompe automate) pe suprafata pielii, fluxul de sange este directionat catre zona supusa aspiratiei. In functie de cat timp raman canile pe piele, capilarele pot izbucni, ceea ce duce la decolorare si vanatai.

Aspiratia afecteaza si tesutul moale al corpului. Potrivit sustinatorilor de cupping, acest lucru descompune tesutul miofascial si scade leziunile din tesut. Efectele secundare comune ale cuppingului includ vanatai, arsuri si infectii ale pielii.

Alte terapii alternative

In timp ce tratamentul chiropractic, acupunctura si cuppingul necesita o manipulare fizica sau stimulare, exista mai multe terapii alternative minime si fara atingere, inclusiv yoga, Reiki si medicina pe baza de plante.

Yoga

In societatea occidentala de azi, yoga este adesea gandita ca o modalitate de a creste bunastarea generala, mai degraba decat ca tratament sau terapie.

In timp ce unii oameni se angajeaza in yoga strict pentru exercitii fizice, originea yoga este ca terapie a mintii corpului pentru a reduce stresul si a restabili fluxul de energie prin meridiane (similar cu acupunctura).

Pozitiile specifice sunt gandite pentru a restabili fluxul de energie prin anumite meridiane, ajutand astfel persoanele cu anumite boli.

Desi exista cercetari care sa sugereze ca yoga are efecte benefice asupra reducerii stresului, multi cred ca acest lucru poate fi atribuit efectelor generale ale exercitiilor fizice. Efecte similare au fost aratate prin exercitii cardiovasculare, intindere generala si mers.

Riscurile yoga sunt minime si sunt in primul rand rezultatul implicarii in posturi prea dificile pentru capacitatea actuala a unei persoane. Acest lucru poate duce la tulpini musculare, caderi si nervi ciupiti.

Reiki

Reiki este o alta terapie alternativa care, desi include atingerea, nu include nicio manipulare fizica. Este o tehnica de vindecare bazata pe ideea ca terapeutul, sau practicantul Reiki, poate canaliza energia in pacient cu o atingere usoara, pentru a activa procesele naturale de vindecare ale corpului pacientului si pentru a restabili bunastarea fizica si emotionala.

Aceasta se bazeaza si pe ideea fluxului de energie (qi) ca mijloc principal de vindecare a organismului.

Medicina pe baza de plante

Utilizarea medicamentelor pe baza de plante este probabil una dintre cele mai acceptate forme de terapie alternativa din lumea occidentala. Aproape ca toata lumea stie pe cineva care a luat Echinacea in speranta de a evita raceala sau a auzit de sunatoare ca un antidepresiv natural.

Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca 80% dintre oamenii din intreaga lume se bazeaza pe medicamente din plante pentru o parte din ingrijirile lor primare de sanatate.

Utilizarea medicamentelor pe baza de plante este, de asemenea, una dintre cele mai usor studiate terapii alternative datorita usurintei de a efectua cercetari controlate cu placebo.

In timp ce unele medicamente din plante, cum ar fi sunatoare, s-au dovedit a fi eficiente in tratarea anumitor afectiuni sau in stimularea sistemului imunitar, medicina pe baza de plante nu este testata si reglementata in mod regulat, precum medicina traditionala.

Aceasta inseamna ca, chiar daca s-a dovedit ca o anumita planta este benefica, diferite marci de suplimente pe baza de plante pot contine cantitati diferite de ingredient activ. Deoarece nu sunt reglementate, s-ar putea sa cheltuiti bani pentru suplimente care nu au suficienta planta pentru a functiona, si pot contine si alte ingrediente care pot fi inutile sau potential periculoase.

O alta preocupare este interactiunea ierburilor. Multe plante medicinale pot interactiona cu medicamentele pe baza de reteta, precum si unele cu altele. In aceste cazuri, utilizarea ierburilor poate agrava de fapt o afectiune medicala, in loc sa o imbunatateasca.

Acesta este motivul pentru care este important sa impartasiti toate medicamentele pe care le luati cu medicul dumneavoastra, indiferent daca sunt pe baza de plante, retete sau prescriptie medicala.

Deci, functioneaza?

Prin definitie, nu s-a dovedit ca terapiile alternative functioneaza prin metoda stiintifica. Studiile care exista au fost criticate pentru prejudecatile cercetatorilor si pentru problemele in proiectarea cercetarii.

Luati, de exemplu, medicamentul chiropractic in care un studiu dublu-orb (in care nici participantii, nici cercetatorii nu stiu cine este tratat si cine nu) nu ar fi posibil.

Consumatorii de medicamente alternative si complementare exista in doua tabere. Pe de o parte sunt cei care cred ca medicina alternativa si complementara functioneaza intr-adevar la fel de bine sau mai bine decat medicina traditionala, in ciuda lipsei de dovezi stiintifice.

Pe de alta parte, sunt cei care sugereaza ca, chiar daca efectul este placebo, care este raul unui placebo care ii face pe oameni sa se simta mai bine?

Cand vine vorba de terapii alternative, nu exista planuri etice de orientare. Fiecare individ alege in functie de propria sa sanatate medicamentele alternative si utilizarea terapiilor alternative.

Pozitia oficiala a multor organizatii si medici este ca utilizarea acestor terapii ca alternativa la tratamentele dovedite stiintific nu este recomandabila, in special in cazurile de boli si afectiuni potential fatale. Utilizarea acestor terapii ca o completare la terapii si medicamente traditionale este ceva care ar trebui discutat intre pacienti si medicii lor sau asistentii medicali.

One thought on “Terapii alternative: beneficii si riscuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *