Ce este medicina alternativa?

Medicina alternativa este termenul folosit pentru produsele si practicile medicale care nu fac parte din ingrijirea standard. Ingrijirea standard este ceea practicata de catre medici si profesionistii aliati ai sanatatii, precum asistentii medicali si kinetoterapeutii (etc). Medicamentul alternativ este utilizat in locul ingrijirii medicale standard.

Un exemplu este tratarea bolilor de inima cu terapie de chelare (care incearc a sa indeparteze excesul de metale din sange) in loc sa foloseasca o abordare standard. Exemple de practici alternative includ homeopatia, medicina traditionala, chiropractica si acupunctura.

Medicina complementara este diferita de medicina alternativa. In timp ce medicamentul complementar este administrat alaturi de medicina conventionala, medicina alternativa este utilizata in locul medicinei conventionale.

Acest articol examineaza cateva tratamente medicale alternative populare si riscurile si beneficiile lor potentiale. Continuati sa cititi, pentru a descoperi cateva dintre cele mai interesante practici ale medicinei alternative!

Acupunctura

Aceasta este o tehnica de medicina traditionala chineza care foloseste ace pentru a stimula anumite puncte din jurul corpului. Persoana care efectueaza aceasta terapie (un acupuncturist) va lipeste ace subtiri si sterile in piele. Scopul este de a ajuta procesul de vindecare natural al corpului.

Studiile arata ca acupunctura poate fi eficienta in tratarea mai multor afectiuni, cum ar fi dureri de gat si de spate, greata, anxietate, depresie, insomnie, infertilitate si multe altele.

Chiropractica

Aceasta practica se concentreaza asupra structurii corpului, in principal a coloanei vertebrale – si a modului in care functioneaza. Un profesionist instruit numit chiropractor foloseste diferite tehnici pentru a ajusta („manipula”) coloana vertebrala sau alte parti ale corpului, astfel incat acestea sa fie intr-o forma corecta sau aliniere.

Scopul medicamentului chiropractic este de a usura durerea, de a imbunatati functia corpului si de a ajuta organismul sa se vindece in mod natural.

O mare parte din cercetarile realizate in jurul acesteia s-au concentrat pe durerile de spate scazute, insa studiile arata ca chiropractica poate fi de asemenea utila pentru o serie de alte afectiuni, cum ar fi durerile de cap, durerile de gat, probleme ale articulatiilor din partea superioara si inferioara a corpului si afectiunile cauzate de bici.

Terapii energetice

Acestea se concentreaza asupra campurilor de energie, despre care multi oameni cred ca exista in si in jurul corpului. In aceasta categorie sunt incluse:

Terapia campului magnetic. Aceasta foloseste campuri magnetice sau electrice pentru a trata o serie de probleme musculo-scheletice. Studiile arata ca poate functiona pentru osteoartrita si alte afectiuni ale durerii. Unele studii au aratat chiar ca pot ajuta fracturile sa se vindece mai repede. Terapia cu camp magnetic poate sa nu fie in siguranta daca sunteti gravida, aveti un dispozitiv cardiac implantat, utilizati o pompa de insulina sau luati un medicament administrat de plasture.

Reiki

Cei care practica acest tratament alternativ considera ca acesta se foloseste de energia naturala a organismului pentru a accelera vindecarea.

Practicianul isi ridica mainile peste corpul dvs. sau le aseaza usor pe pielea dvs. Scopul este de a canaliza energia prin mainile sale catre corpul dvs. pentru a promova vindecarea. Exista foarte putine cercetari care sa demonstreze ca functioneaza.

Atingere terapeutica („Vindecare”)

Aici, un terapeut isi foloseste energia de vindecare pentru a identifica si repara dezechilibrele din campul energetic al unei persoane. Spre deosebire de Reiki, terapeutul nu te atinge. El pur si simplu isi misca mainile inainte si inapoi peste corpul dvs.

Cercetarile arata ca atingerea terapeutica poate reduce anxietatea la persoanele care au cancer. De asemenea, le poate creste sentimentul de bunastare. Dar nu este clar daca functioneaza si pentru alte probleme.

Medicina pe baza de plante

Aceasta terapie alternativa foloseste parti ale unei plante, cum ar fi radacinile, frunzele, fructele sau florile sale, pentru a vindeca corpul.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se estimeaza ca 80% dintre oamenii din intreaga lume utilizeaza medicamente pe baza de plante. Studiile arata ca anumite plante medicinale sunt eficiente in tratarea mai multor probleme de sanatate, cum ar fi alergiile, sindromul premenstrual, oboseala cronica si multe altele.

Din pacate, suplimentele din plante pot fi vandute fara a fi dovedite a fi sigure sau eficiente. Discutati cu medicul dumneavoastra daca va ganditi sa le utilizati.

Medicina ayurvedica

Ayurveda este unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume. A inceput in India in urma cu mai bine de 3.000 de ani si este inca utilizat pe scara larga in aceasta tara astazi.

Cei care folosesc aceasta practoca se bazeaza pe ierburi, diete speciale si practici unice pentru tratarea bolilor. Dar produsele ayurvedice pot fi, de asemenea, periculoase. Cercetatorii au gasit minerale sau metale toxice, precum plumbul, in unele dintre produse.

One thought on “Ce este medicina alternativa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *