leucemie

Ce este leucemia?

Leucemia este cancerul tesuturilor care formeaza sangele corpului, inclusiv maduva osoasa si sistemul limfatic. Exista multe tipuri de leucemie. Unele forme de leucemie sunt mai frecvente la copii. Alte forme de leucemie apar mai ales la adulti.

Leucemia implica de obicei celulele albe din sange. Globulele albe din sange sunt luptatori puternici impotriva infectiilor, si in mod normal cresc si se impart intr-un mod ordonat, deoarece corpul dvs. are nevoie de ele. Dar la persoanele cu leucemie, maduva osoasa produce globule albe din sange, care nu functioneaza corect.

Tratamentul pentru leucemie poate fi complex, in functie de tipul de leucemie si alti factori. Exista insa strategii si resurse care va pot ajuta pentru ca tratamentul dvs. sa aiba succes.

Simptome

Simptomele variaza, in functie de tipul de leucemie. Semnele si simptomele frecvente de leucemie includ:

 • Febra sau frisoane;
 • Oboseala persistenta, slabiciune;
 • Infectii frecvente sau severe;
 • Pierdere in greutate fara sa se incerce acest lucru;
 • Ganglionii limfatici umflati, ficat marit sau splina;
 • Sangerare usoara sau vanatai;
 • Nuduri recurente;
 • Pete rosii mici in piele (petechiae);
 • Transpiratie excesiva, in special noaptea;
 • Durere osoasa.

Cand este necesara o vizita la doctor?

Simptomele de leucemie sunt adesea vagi si nu sunt specifice. Puteti trece cu vederea simptomele de leucemie precoce, deoarece pot semana cu simptome ale gripei si alte boli comune. Rareori, leucemia poate fi descoperita in timpul analizelor de sange pentru o alta afectiune.

Este indicat sa va vizitati medicul daca aveti semne sau simptome persistente care va ingrijoreaza.

Cauzele aparitiei leucemiei

Oamenii de stiinta nu inteleg exact cauzele leucemiei. Pare sa se dezvolte dintr-o combinatie de factori genetici si de mediu.

Cum se formeaza leucemia

In general, se crede ca leucemia are loc atunci cand unele celule din sange dobandesc mutatii in ADN-ul lor – instructiunile din interiorul fiecarei celule care ii ghideaza actiunea. Pot exista alte modificari ale celulelor care inca nu au fost pe deplin intelese care ar putea contribui la leucemie.

Anumite anomalii fac ca celula sa creasca si sa se divizeze mai rapid si sa continue sa traiasca atunci cand celulele normale ar muri. In timp, aceste celule anormale pot aglomera celulele sanguine sanatoase din maduva osoasa, ceea ce duce la mai putine celule albe din sange, globule rosii si trombocite, provocand semnele si simptomele leucemiei.

Cum este clasificata leucemia

Medicii clasifica leucemia pe baza vitezei sale de progresie si a tipului de celule implicate.

Primul tip de clasificare este prin cat de rapid progreseaza leucemia:

 • Leucemie acuta. In leucemia acuta, celulele anormale sunt celule sanguine imature (explozii). Nu isi pot indeplini functiile normale si se inmultesc rapid, astfel incat boala se agraveaza rapid. Leucemia acuta necesita un tratament agresiv si in timp util.
 • Leucemie cronica. Exista multe tipuri de leucemii cronice. Unele produc prea multe celule, iar altele provoaca prea putine celule. Leucemia cronica implica celule sanguine mai mature. Aceste celule sanguine se reproduc sau se acumuleaza mai lent si pot functiona normal pentru o perioada de timp. Unele forme de leucemie cronica nu produc initial simptome si pot trece neobservate sau nediagnosticate ani de zile.

Al doilea tip de clasificare este in functie de tipul de celule albe din sange afectate:

 • Leucemie limfocitara. Acest tip de leucemie afecteaza celulele limfoide (limfocite), care formeaza tesut limfoid sau limfatic. Tesutul limfatic alcatuieste sistemul imunitar.
 • Leucemie mielogena. Acest tip de leucemie afecteaza celulele mieloide. Celulele mieloide dau nastere la globule rosii, celule albe din sange si celule producatoare de trombocite.

Tipuri de leucemie

Principalele tipuri de leucemie sunt:

 • Leucemie limfocitara acuta (ALL). Acesta este cel mai frecvent tip de leucemie la copiii mici, dar poate aparea si la adulti.
 • Leucemie mielogena acuta (AML). AML este un tip comun de leucemie. Apare la copii si adulti. AML este cel mai frecvent tip de leucemie acuta la adulti.
 • Leucemie limfocitara cronica (CLL). Cu CLL, cea mai frecventa leucemie cronica pentru adulti, va puteti simti bine ani intregi, fara a avea nevoie de tratament.
 • Leucemie mielogena cronica (LMC). Acest tip de leucemie afecteaza in principal adultii. O persoana cu LMC poate avea cateva sau nu simptome luni sau ani, inainte de a intra intr-o faza in care celulele leucemiei cresc mai rapid.
 • Alte tipuri. Exista si alte tipuri mai rare de leucemie, inclusiv leucemia cu celule paroase, sindroame mielodisplastice si tulburari mieloproliferative.

Factori de risc

Factorii care va pot creste riscul de a dezvolta unele tipuri de leucemie includ:

 • Tratamentul anterior al cancerului. Persoanele care au avut anumite tipuri de chimioterapie si radioterapie pentru alte tipuri de cancer au un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de leucemie.
 • Tulburari genetice. Anomaliile genetice par sa joace un rol in dezvoltarea leucemiei. Anumite afectiuni genetice, cum ar fi sindromul Down, sunt asociate cu un risc crescut de leucemie.
 • Expunerea la anumite substante chimice. Expunerea la anumite substante chimice, cum ar fi benzenul care se gaseste in benzina si este utilizat de industria chimica, este legat de un risc crescut de leucemie.
 • Fumat. Fumatul tigarilor creste riscul de leucemie mielogena acuta.
 • Istoric familial de leucemie. Daca membrii familiei dvs. au fost diagnosticati cu leucemie, riscul de boala poate fi crescut.

Diagnostic

Medicii pot gasi leucemie cronica la un test de sange de rutina, inainte de inceperea simptomelor. Daca se intampla acest lucru sau daca aveti semne sau simptome care sugereaza leucemie, puteti suferi urmatoarele examene de diagnostic:

Examen fizic

Medicul dumneavoastra va cauta semne fizice de leucemie, cum ar fi pielea palida din anemie, umflarea nodulilor limfatici si marirea ficatului si splinei.

Analize de sange

Analizand un esantion de sange, medicul dumneavoastra poate determina daca aveti niveluri anormale de globule rosii sau albe din sange sau trombocite – ceea ce poate sugera leucemie.

Test de maduva osoasa

Medicul dumneavoastra va poate recomanda o procedura pentru a indeparta o proba de maduva osoasa de pe zona dvs. de sold. Maduva osoasa este indepartata folosind un ac lung si subtire. Esantionul este trimis la un laborator pentru a cauta celule de leucemie.

Testele de specialitate ale celulelor leucemice pot dezvalui anumite caracteristici care sunt utilizate pentru a determina optiunile de tratament.

Tratament

Tratamentul pentru leucemia dumneavoastra depinde de multi factori. Medicul dumneavoastra stabileste optiunile de tratament pentru leucemie in functie de varsta si starea de sanatate generala, de tipul de leucemie pe care il aveti si daca s-a raspandit in alte parti ale corpului, inclusiv sistemul nervos central.

Tratamentele comune utilizate pentru combaterea leucemiei includ:

Chimioterapia

Chimioterapia este principala forma de tratament pentru leucemie. Acest tratament medicamentos foloseste substante chimice pentru a ucide celulele leucemiei.

In functie de tipul de leucemie pe care il aveti, puteti primi un singur medicament sau o combinatie de medicamente. Aceste medicamente pot aparea sub forma de pastile sau pot fi injectate direct intr-o vena.

Terapia biologica

Terapia biologica functioneaza folosind tratamente care va ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele leucemiei.

Terapie vizata

Terapia vizata foloseste medicamente care ataca vulnerabilitati specifice in celulele canceroase. De exemplu, medicamentul imatinib (Gleevec) opreste actiunea unei proteine ​​in celulele leucemiei persoanelor cu leucemie mielogena cronica. Acest lucru poate ajuta la controlul bolii.

Terapie cu radiatii

Radioterapia foloseste raze X sau alte fascicule cu energie mare pentru a deteriora celulele leucemiei si pentru a stopa cresterea acestora. In timpul radioterapiei, stai intins pe o masa in timp ce o masina mare se misca in jurul tau, directioneaza radiatia spre puncte precise de pe corp.

Puteti primi radiatii intr-o zona specifica a corpului dvs. unde exista o colectie de celule de leucemie sau puteti primi radiatii pe intregul corp. Radioterapia poate fi utilizata pentru pregatirea unui transplant de celule stem.

Transplant de celule stem

Un transplant de celule stem este o procedura de inlocuire a maduvei osoase bolnave cu maduva osoasa sanatoasa. Inainte de un transplant de celule stem, primiti doze mari de chimioterapie sau radioterapie pentru a va distruge maduva osoasa bolnava.

Apoi primiti o infuzie de celule stem formatoare de sange care va ajuta sa va reconstruiti maduva osoasa.

Puteti primi celule stem de la un donator sau, in unele cazuri, puteti folosi propriile celule stem. Un transplant de celule stem este foarte asemanator cu un transplant de maduva osoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *