De-ce-sa-alegi-steriletul

De ce sa alegi steriletul?

Avand in vedere ca partenerii se opun deseori, ca sa nu spunem mai mereu, folosirii prezervativului pe motiv ca nu mai e la fel de bine cu el, algerea metodei contraceptive, iti va cere timp, informare si pana la urma si o doza de risc.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin mic, de obicei in forma literei T, pe care numai medicul ginecolog il va introduce si il va scoate, fie cu anestezie sau nu, care te va proteja de o sarcina nedorita in proportie de 99%, la fel ca si in cazul pilulelor contraceptive.

Diferenta dintre sterilet si pilule, carora cumva le duci grija in fiecare zi deoarece trebuie luate, este ca privind steriletul nu vei mai avea astfel de ganduri, vei uita ca este acolo. El poate fi purtat intre 5-10 ani in functie de modelul ales fara sa ai alte probleme.

Steriletul este implantat in uter, iar firele lui de control, ajung pana in vagin. Existenta firelor in vagin indica faptul ca dispozitivul este la locul lui, insa cea mai importanta utilitate a lor este atunci cand trebuie scos steriletul, in acest caz medicul se va folosi de o penseta chirurgicala cu ajutorul careia va prinde firele si va extrage dispozitivul afara.

Nu vei simti firele in timpul actului sexual, dar in cazul in care se intampla asta medicul ginecolog le poate scurta.Acest dispozitiv nu prezinta un pericol pentru penis, deoarece nu ajunge pana la el in uter.

Exista doua tipuri de forme de dispozitiv intrauterin (sterilet) :

  • Dispozitiv intrauterin din cupru : elibereaza o cantitate mica de cupru in uter si previne atingerea si fertilizarea ovulelor de sperma. In perioada de ovulatie, steriletul impiedica implantarea ovulului fecundat in mucoasa uterului.

Acest tip de sterilet previne fertilizarea prin distrugerea si deteriorarea spermatozoizilor si prin ingrosarea mucusului de la nivelul colului uterin, astfel ca sperma nu poate ajunge pana in uter. Este montat numai si numai de catre medicul ginecolog si poate fi pastrat in uter intre 5-10 ani.

  • Dispozitivul intrauterin hormonal: este un sistem intrauterin care elibereaza progesteron in uter, impiedicand ovulatia si de asemenea ingrosarea mucusului cervical pentru a nu avea loc fecundatia.

Acest timp de sterilet opreste ovulul fecundat sa se implanteze in uter. Trebuie montat de catre medicul ginecolog si poate ramane in uter pana la 5 ani.

Cel mai mare avantaj al steriletului este cifra mare de protectie, mai sus mentionata in proportie de 99%. Steriletul hormonal, despre el se spune ca reduce cantitatea sangerarii la menstruatie, dar si crampele. Conform unor studii se spune ca acesta te fereste de cancerul de endometru si unele persoane spun ca nu exista acel risc de a lua in greutate, cum se intampla de cele mai multe ori in cazul pilulelor contraceptive.

In schimb despre steriletul din cupru se spune ca este opusul celui hormonal si ca ar provoca  menstruatii mai consistente si mai dureroase. Exista si un risc minor in cazul acestuia si anume acela de a perfora uterul, cel mai adesea cand este introdus. De asemenea mai trebuie mentionat faptul ca uterul il poate expulza in vagin, de obicei in primele luni dupa introducere.

Steriletul nu te protejeaza in cazul bolilor cu transmitere sexuala, acesta fiind o solutie in cazul unei relatii stabile, de durata. Un alta avantaj poate ar putea fi costul dispozitivului si implantarea lui fiind vorba de cateva sute de lei.

Se spune ca steriletul este un prieten mai bun pentru cele care deja au fost insarcinate, deoarece in cazul celor care nu au fost, pot simti dureri si crampe dupa ce dispozitivul este implantat, insa nu este o regula.

Studiile nu au aratat faptul ca dispozitivul intrauterin poate afecta fertilitatea pe termen lung, astfel ca aceasta revine la normal dupa indepartarea acestuia.

Pentru mai multe detalii si informatii, sfatul nostru este sa iei legatura cu medicul ginecolog inainte de a stabili ce fel de sterilet iti doresti.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *