Cele mai cunoscute boli ale copilariei

Exista un numar mare de boli ale copilariei,unele fiind infectioase iar altele neinfectioase, incat ar fi imposibil sa le enumeram pe toate aici.

Cu toate acestea, vom prezenta in continuare cateva dintre cele mai frecvente, inclusiv infectii virale si bacteriene, precum si boli alergice si imunologice.

Bronsiolita

Un numar de virusi diferiti provoaca bronsiolita (inflamatia cailor respiratorii mici), care afecteaza copiii cu varsta mai mica de 1 an. Cel mai frecvent, este cauzata de RSV (virusul sincitial respirator), dar poate fi cauzat si de gripa si de alti virusi comuni asociati cu simptome ale cailor respiratorii superioare, cum ar fi febra, curgerea nasului si tuse.

Este frecventa aceasta boala in lunile de iarna, iar unii sugari vor necesita internarea in spital cand simptomele respiratorii sunt foarte severe. Tratamentul bronsiolitei este diferit de cel pentru astm; dar cu toate acestea, ar putea fi utilizate unele dintre aceleasi medicamente.

Pentru un procent mic de sugari, acest prim episod de respiratie suieratoare poate fi un vestitor al unui viitor diagnostic de astm, dar pentru majoritatea, este un eveniment unic.

Infectii ale urechii

Infectiile urechii;pr sunt foarte frecvente la copii si sunt cauzate de o disfunctie a trompelor lui Eustachio, tuburile care leaga urechile interioare de gat si servesc drept canal de scurgere pentru orice lichid care se poate colecta acolo.

Cand lichidul se colecteaza, acesta atrage bacteriile si alti germeni, care se pot inmulti si pot provoca o infectie simptomatica. Simptomele includ febra, dureri de urechi, durere de ureche sau chiar drenaj din canalul urechii.

Tratamentul infectiilor urechii poate implica antibioticele. Ocazional, lichidul din urechea medie poate fi necesar sa fie drenat.

Crupa

Crupa este frecventa la copiii mici. Un numar de virusi diferiti provoaca crupa, iar inflamatia cailor respiratorii superioare, inclusiv laringele (caseta vocala) si traheea, provoaca simptome.

Aceste simptome includ o tuse si o respiratie suieratoare la inspiratie. Majoritatea copiilor cu crupa pot fi tratati acasa, dar ocazional, cand este suficient de grava boala, poate fi necesara spitalizarea.

Tratamentul poate include steroizi si medicamente inhalatorii pentru cazurile mai severe. Discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra daca sunteti ingrijorat sau daca copilul dumneavoastra pare bolnav.

Conjunctivita

Un virus este cea mai frecventa cauza a conjunctivitei, dar o infectie bacteriana o poate provoca uneori. Conjunctivita este foarte contagioasa si se poate raspandi rapid in scoli si gradinite. Discutati de fiecare data cu un specialist din domeniul sanatatii pentru a determina daca este nevoie de terapie suplimentara, chiar daca majoritatea cazurilor se rezolva in termen de cinci zile.

Rotavirus

Infectia cu rotavirus se dovedeste a fi responsabila de unele probleme cum ar fi de exemplu morbiditatea si mortalitatea semnificativa la copiii din tarile mai putin dezvoltate, tari in care accesul la vaccinul impotriva rotavirusului este limitat. Infectia provoaca febra, varsaturi si diaree semnificative la copii.

Acest lucru poate duce adesea la probleme serioase de deshidratare, in special la copii si sugari foarte mici. Inainte de introducerea vaccinului in Statele Unite, infectia cu rotavirus era o cauza foarte frecventa pentru internarea in spital.

Studiile actuale indica faptul ca virusul a dus cu pana la 95% mai putine admisii din cauza infectiei cu rotavirus in spitale ca urmare a vaccinarii.

Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o boala foarte grava care poate sa imite mai multe infectii. Atunci cand este nerecunoscuta si netratata, poate duce la deteriorarea grava a arterelor coronare ale inimii, ducand la infarct si moarte subita la copii.

Din fericire, majoritatea medicilor pediatri sunt invatati sa aiba grija de boala Kawasaki si sa invete sa recunoasca boala pe baza semnelor si simptomelor comune.

Acestea includ febra mare prelungita (mai mare de cinci zile), eruptie cutanata, buze crapate si uscate, ochi rosii, ganglioni limfatici gat mariti si umflarea mainilor si picioarelor.

Este recomandata spitalizarea si este necesara administrarea de IVIG (imunoglobulina) si aspirina. Acest tratament, atunci cand a inceput suficient de devreme in cursul bolii, previne progresia problemelor cardiace. Cauza ramane necunoscuta.

Pojar

Virusul rubeola provoaca rujeola si a fost o infectie extrem de frecventa in copilarie inainte de vaccinarea de rutina. Din pacate, din cauza unei rate crescute de refuzuri de vaccinare de catre parinti, incepem sa vedem focare sporadice in randul acestor grupuri. Rujeola este o boala virala acuta care poate duce la complicatii grave, chiar si la moarte.

In general, incepe cu simptome nespecifice, cum ar fi febra mare, nas infundat si tuse. In urma acestor simptome, pacientii dezvolta o eruptie care se raspandeste de la fata la picioare. Simptomele incep in general, la una sau doua saptamani dupa expunere, iar simptomele dureaza mai putin de o saptamana.

Oreion

Oreionul este o boala virala care incepe de obicei cu simptome asemanatoare gripei si are ca rezultat umflarea dureroasa acuta a glandelor salivare (parotita). Inainte de vaccinarea de rutina, aceasta era o boala foarte frecventa.

Simptomele apar in general la mai mult de doua saptamani dupa expunere, iar boala dureaza sapte pana la 10 zile. Ca si in cazul multor boli virale din copilarie, desi majoritatea infectiilor sunt usoare, exista un risc real de complicatii, inclusiv meningita si deces.

Rubeola (rujeola germana)

Rubeola, cunoscuta si sub numele de rujeola germana, provoaca boli usoare la majoritatea persoanelor. Nu este cazul femeilor insarcinate nevaccinate. Virusul poate provoca malformatii congenitale grave si fatale la fat. Vaccinarea este de rutina si a dus la o scadere imensa a raspandirii.

Virusul incepe ca febra si eruptie cutanata si, in majoritatea cazurilor, se rezolva dupa doua-trei zile.