Cu totii stim ca este recomandat consumul de legume, dar cate persoane stiu oare de ce trebuie sa includa legumele in dietele lor zilnice? In cazul in care nu cunoasteti foarte multe detalii despre consumul legumelor, cititi pana la final pentru a descoperi multe informatii esentiale.
Nutrientii din legume
Legumele au un continut scazut de calorii si carbohidrati si sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si fitochimice care combat bolile. De asemenea, sunt o sursa excelenta de antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi nocivi.
Acest lucru previne deteriorarea oxidativa si inflamatia, ambele putand contribui la aparitia unor boli de inima si a diabetului. Continutul nutritional al legumelor depinde de leguma specifica.
Beneficiile pentru sanatate ale legumelor
Exista o multime de beneficii pentru sanatate care se datoreaza consumului de legume, iar in randurile care urmeaza veti descoperi doar o mica parte dintre acestea, pentru a va face o idee despre motivele pentru care este recomandat sa introduuceti legumel in dieta.
Reduc inflamatia
Inflamatia cronica este legata de obezitate si rezistenta la insulina, sindromul metabolic al bolilor cardiovasculare, NAFLD (boala hepatica grasa non-alcoolica), psoriazis, boli inflamatorii intestinale, artrita reumatoida, iar acestea sunt doar cateva exemple.
Se crede ca dieta occidentala (bogata in grasimi, zahar si alimente procesate si saraca in fibre) – joaca un rol in cresterea inflamatiei cronice. S-a dovedit ca dietele traditionale mediteraneane, care au un continut abundent de fructe, legume, leguminoase, boabe, peste gras si grasimi sanatoase, au un efect antiinflamator in organism. Legumele sunt o componenta importanta pentru aceasta dieta.
Legumele cu frunze verzi, iar din acesta categorie dam exemplu spanacul si kale sunt recomandate pentru ca acestea contin antioxidanti puternici, flavonoide, carotenoide si vitamina C – toate acestea ajuta la protejarea impotriva daunelor celulare.
Scad rezistenta la insulina
Multe studii au descoperit ca consumul unei diete bogate in compusi vegetali este legat de o sensibilitate mai mare la insulina. In special, fructele si legumele colorate sunt bogate in compusi ai plantelor care au proprietati antioxidante.
Antioxidantii se leaga si neutralizeaza moleculele numite radicali liberi, care pot provoca inflamatii daunatoare in intregul organism. In plus, mai multe studii au descoperit o legatura intre aportul ridicat de fibre solubile si sensibilitatea crescuta la insulina.
Legumele de referinta scad rezistenta la insulina in mai multe moduri:
- Sunt bogate in fibre si antioxidanti, ambele imbunatatind rezistenta la insulina.
- Legumele fara amidon au un efect minim asupra glicemiei si a nivelului de insulina.
- Ajutor in gestionarea greutatii
- Amelioreaza sanatatea microbiomului intestinal.
- Sunt o componenta majora a dietei mediteraneene, care este legata de scaderea rezistentei la insulina.
Alegeti o varietate de legume colorate, inclusivsanatatea ochilor , spanac, rosu, verde, ardei rosu si portocaliu, verdeata precum spanac si kale; precum si legume crucifere precum broccoli, conopida si varza de Bruxelles.
Imbunatatesc sanatatea oaselor
Legumele joaca un rol important in sanatatea oaselor. Nu numai ca pot fi o sursa buna de calciu, dar ofera si alti nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor, inclusiv magneziu, potasiu, Vit K si vitamina C.
In plus, fructele si legumele pot ajuta la obtinerea unui efect alcalinizant asupra organismului. Alimentele care formeaza acid, precum carnea, pestele, ouale si cerealele pot creste pierderile de calciu in organism.
Alimentele vegetale au efect alcalinizant. Aceasta relatie poate explica influenta benefica raportata a fructelor si legumelor asupra sanatatii oaselor. Efectul nociv al aciditatii dietetice asupra scheletului este relativ mic, dar un efect mic poate avea un impact mare in timp.
Retineti ca, daca nu consumati lactate (sau produse precum lapte fortificat de nuci), poate fi dificil dar nu imposibil sa va satisfaceti nevoile de calciu prin plante. In plus, anumite verzi precum spanacul si sfecla, in timp ce sunt bogate in calciu, contin si oxalati care scad absorbtia calciului.
Sustin sanatatea ochilor
Luteina si zeaxantina sunt antioxidanti puternici care va apara corpul impotriva moleculelor instabile numite radicali liberi. Mancarea alimentelor bogate in luteina si zeaxantina reduce progresia degenerarii maculare si a cataractei legate de varsta.
Scad riscul de boli de inima si accident vascular cerebral
Legumele contin o mare varietate de compusi vegetali care joaca un rol important in sanatatea inimii, incluzand scaderea colesterolului, imbunatatirea functionarii vaselor de sange, scaderea tensiunii arteriale si scaderea inflamatiei.