Ce efecte are aromaterapia asupra depresiei?

Aromaterapia reprezinta utilizarea compusilor organici pentru a-ti imbunatati starea de spirit, starea mentala sau sanatatea. Acei compusi organici sunt numiti uleiuri esentiale, care sunt fabricate din diverse parti ale plantelor, precum radacini, seminte, frunze si flori.

Uleiurile esentiale pot fi folosite singure sau amestecate pentru a crea combinatii diferite. Puteti difuza uleiurile esentiale in aer, le puteti dizolva in baie, le puteti aplica in timpul unui masaj sau puteti folosi alte metode pentru a le raspandi aroma.

Daca aveti depresie, nu va bazati numai pe aromaterapie pentru tratarea acesteia. In schimb, luati in considerare adaugarea de aromaterapie la planul dvs. mai larg de tratament. Utilizarea aromaterapiei alaturi de alte tratamente poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la ameliorarea stresului.

Cum se utilizeaza aromaterapia pentru a trata depresia?

Expertii nu sunt stiu 100% cum functioneaza aromaterapia. Produsele chimice din uleiurile esentiale ar putea declansa receptorii mirosului din nasul dvs. care trimit mesaje catre partea din creier care va controleaza starea de spirit, sugereaza Mayo Clinic.

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a afla daca aromaterapia poate ajuta la tratarea depresiei. Dar unele dovezi sugereaza ca ar putea avea beneficii. De exemplu, o recenzie publicata in Jurnalul de Medicina Alternativa si Complementara, a descoperit ca aromaterapia ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor depresive.

Cu toate acestea, nu ar trebui sa va bazati doar pe acesta pentru a trata depresia. In schimb, luati in considerare utilizarea acestora alaturi de alte terapii prescrise.

Pentru lupta impotriva depresiei, puteti lua in considerare urmatoarele uleiuri esentiale: ulei esential de iasomie, ulei de lemn de santal, ulei esential de ylan-ylang, ulei de bergamota, ulei de trandafir, ulei de lavanda, ulei de musetel, ulei de miscata, ulei de busuioc, ulei de salvie clary, ulei de portocala amara (acesta este cunoscut sub denumirea de ulei de petitgrain), sau ulei esential pur Neroli.

Care sunt unele metode de aromaterapie?

Exista cateva metode diferite pentru incorporarea beneficiilor uleiurilor esentiale. Cand luati in considerare achizitionarea uleiurilor esentiale, cautati uleiuri esentiale pure.

Evitati produsele facute cu parfumuri artificiale sau sintetice. Parfumurile artificiale nu pot oferi aceleasi avantaje ca uleiurile esentiale pure. Diferitele moduri in care va puteti bucura de parfumul uleiurilor esentiale includ:

Difuzare

Puteti utiliza o masina numita difuzor pentru a raspandi parfumul uleiurilor esentiale intr-o camera sau intreaga casa.

Sprayuri de camera

Puteti adauga rapid mirosul de uleiuri esentiale intr-o zona a casei dvs. folosind un spray de camera. Cumparati spray de camera de la un producator de top de pe piata, sau faceti-va singuri spray-ul, amestecand uleiuri esentiale si apa.

Masaj

Uleiurile esentiale pot fi aplicate in timpul unei terapii de masaj. Combinarea aromaterapiei cu masajul este o modalitate excelenta de relaxare si usurare a stresului. Cu toate acestea, este important sa nu aplicati uleiuri esentiale direct pe piele. In schimb, asigurati-va ca le amestecati cu ulei de masaj.

Folosirea uleiului esential la baie

Uleiurile si sarurile de baie parfumate sunt de asemenea disponibile pentru a va transforma baia sau dusul intr-o experienta relaxanta.

Produse pentru piele si par

Sapunurile, lotiunile si produsele pentru par va pot ajuta sa purtati mirosul de uleiuri esentiale alaturi de dvs., oriunde mergeti.

Care sunt avantajele aromaterapiei?

Aromaterapia ar putea ajuta la ameliorarea stresului si la cresterea starii de spirit. Uleiurile esentiale sunt usor de utilizat, si de asemenea au avantajul de a fi ieftine, astfel incat fiecare si le poate permite.

Puteti incerca uleiurile esentiale alaturi de diferite alte metode alaturi de alte tratamente conventionale, cum ar fi medicamente si consiliere. Le puteti combina de asemenea, cu alte terapii complementare, cum ar fi masajul si meditatia.

Care sunt riscurile aromaterapiei?

Desi aromaterapia este considerata in general sigura, uleiurile esentiale ar putea provoca o reactie alergica atunci cand le inhalati. Daca sunteti foarte sensibil la aromele puternice, discutati cu medicul inainte de a incerca aromaterapia.

Unele uleiuri esentiale pot fi toxice daca le consumati; iar unele dintre ele v-ar putea irita pielea, mai ales daca le aplicati direct pe piele, fara sa le diluati mai intai intr-un ulei de masaj.

La fel ca in ceea ce priveste majoritatea terapiilor alternative, aromaterapia nu trebuie utilizata ca inlocuitor pentru planul de tratament prescris de catre doctor.

Nu incetati sa luati medicamente daca folositi uleiuri esentiale, nu incetati sa participati la sedinte de consiliere sau sa utilizati alte terapii prescrise fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra.

Pentru mai multe articole interesante despre sanatate si nu numai, va astept si pe yony.ro, un site care abordeaza doar subiecte interesante!