De ce este bun pentru sanatate spanacul?

Spanacul (Spinacia oleracea) este o leguma verde cu frunze care isi are originea in Persia, si apartine familiei amarantului, fiind o planta este legata de sfecla si quinoa. Mai mult, este considerat foarte sanatos, datorita faptului este incarcat cu nutrienti si antioxidanti.

Exista multe moduri de a pregati spanacul. Il puteti cumpara conserve sau proaspet, si il puteti manca fiert sau crud. Este delicios fie pe cont propriu, fie in alte feluri de mancare.

Vestea si mai buna in ceea ce priveste spanacul, este ca aceasta leguma va poate oferi o multime de beneficii pentru sanatate, iar in randurile care urmeaza, veti descoperi cateva dintre acestea. Cititi pana la final pentru a vedea de ce este indicat sa mancati spanac. Cu siguranta, daca pana acum nu ati mancat spanac, veti dori sa mancati cat mai des.

  1. Consumul de spanac intareste oasele

Spanacul este o sursa bogata de vitamina K, care ajuta la promovarea productiei unei proteine ​​numite Osteocalc, care este responsabila de stabilizarea calciului in oase.

Pe langa faptul ca este bogat in vitamina K, spanacul este, de asemenea, o sursa excelenta de calciu si vitamina D, fibre alimentare, potasiu, magneziu si vitamina C, toate acestea fiind substante nutritive importante pentru sanatatea oaselor.

  1. Spanacul intareste vederea si sistemul imunitar

Spanacul contine beta caroten, zeaxantina, luteina si clorofila; toate acestea fiind responsabile de imbunatatirea vederii si de stimularea sistemului imunitar. Luteina si zeaxantina sunt pastrate in macula, care este o parte a retinei care actioneaza ca o protectie solara naturala, protejand ochiul de lumina daunatoare.

Acest lucru va ajuta, de asemenea, la scaderea riscului de degenerare maculara; motiv pentru care majoritatii oamenilor li se recomanda sa manance tot mai multe legume verzi.

  1. Repeleaza bacteriile si virusurile

Spanacul este bogat in vitamina A, care ajuta pielea si mucoasele noastre sa respinga in mod eficient diverse tipuri de bacterii si virusi. Mai mult, aceasta vitamina este necesara pentru producerea de sebum pentru a mentine parul hidratat.

Vitamina A este buna pentru cresterea tuturor tesuturilor corporale, inclusiv a pielii si parului. Asadar, alegeti sa consumati cat mai multe legume verzi pentru a reduce riscul de pierdere a parului si pentru a va reduce riscul de infectii.

  1. Promoveaza sanatatea inimii

Vitamina C din spanac este cunoscuta ca are capacitatea de a preveni ridurile si de a ne proteja de boli de ochi, probleme de sanatate prenatala si boli cardiovasculare. De asemenea, prezenta continutului de luteina impiedica ingrosarea peretilor arterelor, reducand astfel riscul de atacuri de cord.

Mai mult decat atat, contine nitriti care nu numai ca ajuta la prevenirea aparitiei atacului de cord, dar de asemenea, vindeca bolile de inima asociate cu depunerea de grasimi.

  1. Spanacul este un bun energizant

Spanacul va ofera nivelul necesar de magneziu de care corpul dvs. are nevoie, ceea ce va ajuta sa generati energie pentru treburile tale de zi cu zi. Spanacul este, de asemenea, o mare sursa de folat, un nutrient care va ajuta corpul sa transforme alimentele intr-o energie utilizabila.

Mai mult decat atat, sa-ti faci corpul mai alcalinizat te poate ajuta sa iti pastrezi energizarea pe parcursul zilei, iar spanacul este unul vegetal care este alcalin in natura.

Spanacul ca nutrient

O cana de spanac brut contine:

  • 7 calorii.
  • 0,86 grame (g) proteine.
  • 30 miligrame (mg) de calciu.
  • 0,81 g fier.
  • 24 mg de magneziu.
  • 167 mg de potasiu.
  • 2.813 unitati interactionale (UI) de Vitamina A.
  • 58 micrograme de folat.

Spanacul are de asemenea in compozitie si vitamina K, fibre, fosfor si tiamina. Majoritatea caloriilor din spanac provin de la proteine ​​si carbohidrati.

Fier

Lipsa fierului in dieta poate afecta cat de eficient consumul de energie foloseste organismul. Spanacul este o mare sursa de fier. Asigurati-va ca, combinati alimentele bogate in vitamina C, cum ar fi fructele citrice cu fierul vegetal precum spanacul pentru a imbunatati absorbtia.

Calciu

Spanacul contine aproximativ 250 mg de calciu pe cana. Cu toate acestea, este absorbit mai usor decat calciul obtinut din surse lactate. Spanacul are un continut ridicat de oxalat, care se leaga de calciu. Acest lucru face dificila utilizarea organismelor noastre.

Magneziu

Spanacul este de asemenea, una dintre cele mai bune surse de magneziu dietetic, care este necesar pentru metabolismul energetic, mentinerea functiei musculare si nervoase, ritmul cardiac regulat, un sistem imunitar sanatos si mentinerea tensiunii arteriale. Magneziul joaca, de asemenea, un rol in alte sute de reactii biochimice care apar in organism.