Cum va ajuta sportul sa va mentineti sanatatea?

Desi interesul cercetarii asupra activitatii fizice si a sanatatii dateaza din anii ’50, descoperirea in dovezile stiintifice privind beneficiile pentru sanatate ale activitatii fizice a avut loc in mare masura in anii ’80 -’90.

Exista un numar foarte mare de dovezi stiintifice asupra efectelor pozitive ale sportului si activitatii fizice ca parte a unui stil de viata sanatos.

Efectele pozitive si directe ale angajarii intr-o activitate fizica regulata sunt deosebit de evidente in prevenirea mai multor boli cronice, inclusiv: boli cardiovasculare, diabet, cancer, hipertensiune, obezitate, depresie si osteoporoza.

Raportul Grupului de lucru al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Sport pentru Dezvoltare si Pace afirma ca tinerii pot avea parte de beneficii datorita faptului ca au activitate fizica, deoarece aceasta contribuie la dezvoltarea oaselor sanatoase, a functiei eficiente a inimii si a plamanilor, precum si la abilitatile motorii si functiile cognitive imbunatatite.

Activitatea fizica poate ajuta la prevenirea fracturilor de sold in randul femeilor si reduce efectele osteoporozei. Ramanerea activa fizic poate spori capacitatea functionala in randul persoanelor in varsta si poate contribui la mentinerea calitatii vietii si a independentei.

Activitate fizica si sanatate psihosociala

OMS a estimat ca „unul din patru pacienti care viziteaza un furnizor de servicii medicale (spital, clinica medicala privata, policlinica) are cel putin o tulburare mentala, neurologica sau de comportament, dar majoritatea acestor tulburari nu sunt nici diagnosticate si nici nu sunt tratate”. O serie de studii a reusit sa demonstreze faptul ca exercitiile fizice pot juca un rol terapeutic in abordarea unui numar de tulburari psihologice.

De asemenea, studiile arata ca exercitiile fizice au o influenta pozitiva asupra depresiei. Valoarea de sine fizica si perceptia fizica de sine, iar aici includem si imaginea corpului, au fost legate de respectul de sine imbunatatit.

Dovezile referitoare la beneficiile pentru sanatate ale activitatii fizice se concentreaza predominant pe factori intrapersonali, cum ar fi beneficiile fiziologice, cognitive si afective, care nu exclud beneficiile sociale si interpersonale ale sportului si activitatii fizice, care pot produce si efecte pozitive asupra sanatatii. in indivizi si comunitati.

Sportul si activitatea fizica ca parte a unui stil de viata sanatos

O serie de factori influenteaza modul in care sportul si activitatea fizica au impact asupra sanatatii in diferite populatii. Sportul si activitatea fizica in sine nu pot conduce in mod direct la beneficii, dar, in combinatie cu alti factori, pot promova stiluri de viata sanatoase.

Exista un numar mare de dovezi care arata faptul ca modificarile din mediul inconjurator pot avea un impact deosebit de important asupra oportunitatilor de participare si, in plus, conditiile in care se desfasoara activitatea pot avea un impact puternic asupra rezultatelor din sanatate.

Printre elementele care pot fi determinante pentru sanatate, se regasesc nutritia, intensitatea si tipul de activitate fizica, incaltaminte si imbracaminte adecvate, clima, leziuni, niveluri de stres si modele de somn.

Sportul si activitatea fizica pot aduce o contributie substantiala la bunastarea persoanelor din interiorul tarilor in curs de dezvoltare. Exercitiul fizic, activitatea fizica si sportul sunt folosite de mult timp in tratamentul si reabilitarea bolilor transmisibile si netransmisibile.

Activitatea fizica pentru indivizi este un mijloc puternic pentru prevenirea bolilor, iar pentru natiuni este o metoda rentabila pentru imbunatatirea sanatatii publice in randul populatiilor.

32 thoughts on “Cum va ajuta sportul sa va mentineti sanatatea?

  1. Golden Retriever puppy for sale

    Are you dreaming of having a furry companion that will bring joy and happiness to your life? If so, you might want to consider getting a golden retriever puppy. Golden retrievers are one of the most popular dog breeds in the world, and for good reason. They are not only stunning to look at, but also have a great personality that makes them ideal for any home.

    Golden retrievers are known for their sweet and gentle nature, their eagerness to learn, and their high level of intelligence. They are easy to train and socialize, and they love to be around other animals and people. They are also very active and fun-loving, and need regular exercise and mental stimulation to keep them healthy and happy. They like to swim, fetch, and discover new places. A golden retriever puppy can be a wonderful addition to your family if you are ready for the responsibility and commitment. They will reward you with their unconditional love, loyalty, and companionship for many years to come.

    Golden Retriever puppy for sale

Comments are closed.