Ce sunt alergiile?

Alergiile sunt practic un raspuns anormal al sistemului imunitar impotriva substantelor normal inofensive, care sunt cunoscute sub denumirea de alergeni.

Corpul persoanei alergice reactioneaza prin eliberarea de substante chimice care produc in cele din urma simptome cum ar fi stranut, curgerea nasului, eruptii cutanate sau umflaturi. In unele cazuri, alergiile pot duce chiar la simptome care pun viata in pericol.

Cele mai frecvente tipuri de alergii includ rinita alergica (febra fanului), alergiile alimentare, dermatita atopica (eczeme). Alergiile sunt printre cele mai frecvente motive pentru care oamenii viziteaza medicul.

Simptome de alergie

Intr-o reactie alergica, organismul elibereaza substante chimice, inclusiv histamina si leucotriene. Aceste substante chimice afecteaza atat pielea, cat si sistemul respirator, tractul digestiv si multe altele, provocand totodata simptome cum ar fi: stranutul, curgerea nasului/congestie, eczema, mancarime, umflatura sau urticarie.

Simptomele specifice variaza in functie de tipul de alergie. De exemplu, in dermatita atopica, principalul simptom este mancarimea. Alergiile alimentare pot produce simptome ale pielii, inclusiv urticarie, umflaturi, mancarime si roseata, dar pot avea si simptome digestive, cum ar fi greata sau diaree si simptome respiratorii.

Rinita alergica din polen, mucegaiurile, matreata animalelor de casa si acarienii creaza in primul rand simptome respiratorii, cum ar fi stranutul, curgerea nasului, mancarimea ochilor si congestia nazala. Dermatita de contact are ca rezultat o piele rosie, cu mancarime si vezicule.

In reactiile alergice severe, pot exista simptome de anafilaxie cu umflarea fetei, limbii, buzelor, gatului sau a membrelor; urticarie, probleme de respiratie si tensiune arteriala scazuta. Aceasta este o urgenta medicala si este nevoie de tratament imediat.

Cauze

Alergenii sunt in mod normal substante inofensive care duc la dezvoltarea simptomelor alergice la cei predispusi la alergii. Acestia includ factori precum polenul, latexul, mucegaiurile, parul de animale, acarienii, anumite alimente si anumite medicamente.

De obicei, nu dezvoltati simptome prima data cand sunteti expus la un alergen, dar odata cu expunerea ulterioara, corpul dumneavoastra produce anticorpi alergici (IgE) impotriva alergenului.

Re-expunerea la alergen duce la legarea alergenului de celulele imune si la o cascada de evenimente care duc in cele din urma la dezvoltarea simptomelor.

Alergenii care calatoresc prin aer si intra in corpul dvs. prin respiratie sunt mai susceptibili de a provoca simptome respiratorii si nazale, in timp ce alergenii pe care i-ati ingera pot duce la simptome gastrointestinale sau sistemice.

Diagnostic

Testele si criteriile de diagnostic difera in functie de tipul de alergie. Primul pas este sa pastrati note detaliate despre simptomele avute, cand apar si cand ati fost expus la posibili alergeni. Impartasiti-le cu medicul dumneavoastra pentru a va ajuta cu diagnosticul.

Testarea alergiei poate identifica ce alergeni sunt responsabili pentru simptomele dumneavoastra. Pentru precizie, acest lucru ar trebui facut numai de catre un profesionist medical, mai degraba decat folosind testele la domiciliu.

Cele doua tipuri de testare sunt testarea pielii (intepatura / punctia si intradermica) si testarea specifica a sangelui IgE (sIgE). Astmul poate fi diagnosticat cu spirometrie.

Tratament

In general, pacientii cu alergii trebuie sa evite orice ar duce la simptome de iritatie si alergie. Fiind constient de declansatorii alergici si evitandu-i, veti avea mult mai putine sanse sa aveti simptome sau reactii alergice.

Pentru simptome alergice foarte usoare, antihistaminicele fara prescriptie medicala pot fi tot tratamentul necesar. S-ar putea sa incercati, de asemenea, o clatire salina sau un spray pentru simptome nazale.

Daca medicamentele fara prescriptie medicala nu va ofera ameliorarea alergiilor, discutati cu medicul dumneavoastra despre medicamentele eliberate pe baza de reteta.

Tipurile de medicamente vor varia in functie de tipul de alergie, cum ar fi cremele cu steroizi topici pentru dermatita atopica, sau decongestionantele orale si antihistaminicele pentru rinita alergica. Luati fiecare medicament asa cum este prescris, pentru a putea fi eficient si pentru a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *