Care sunt bolile cu transmitere sexuala?

Termenul de boala cu transmitere sexuala se foloseste pentru a face referire la o afectiune transmisa de la o persoana la alta prin contact sexual. Puteti contracta o boala cu transmitere sexuala (BTS) avand relatii sexuale vaginale, anale sau orale neprotejate cu cineva care are BTS.

O BTS poate fi numita si infectie cu transmitere sexuala (ITS) sau boala venerica (VD). Asta nu inseamna ca sexul este singurul mod de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala. In functie de BTS specifica, infectiile pot fi transmise si prin utilizarea acelorasi ace de catre doua sau mai multe persoane, si prin alaptare.

Simptomele bolilor cu transmitere sexuala la barbati

Este posibil sa contractati o BTS fara a dezvolta simptome. Dar unele BTS provoaca simptome evidente. La barbati, simptomele frecvente includ:

 • aparitia durerii sau a senzatiei de disconfort in timpul sexului sau urinarii.
 • rani, umflaturi sau eruptii pe penis sau in jurul penisului; dar si pe suprafata testiculelor, anusului, feselor, coapselor sau gurii.
 • scurgeri neobisnuite sau sangerari din penis
 • testicule dureroase sau umflate.

Simptomele bolilor cu transmitere sexuala la femei

In multe cazuri, BTS nu provoaca simptome vizibile. Cand o fac, simptomele obisnuite ale BTS la femei includ:

 • senzatie de durere sau disconfort in timpul sexului sau in timpul urinarii.
 • rani, umflaturi sau eruptii pe vagin sau in jurul vaginului; in pe sau in jurul anusului, feselor, coapselor sau gurii.
 • scurgeri neobisnuite sau sangerari din vagin
 • senzatia de mancarime in interiorul sau in jurul vaginului.

Simptomele specifice pot varia de la o boala cu transmitere sexuala la alta. Veti descoperi in continuare  mai multe detalii despre simptomele bolilor cu transmitere sexuala la femei.

Care sunt bolile cu transmitere sexuala?

Exista mai multe boli cu transmitere sexuala, iar in continuare veti putea descoperi care sunt acestea!

1. Chlamydia

Un anumit tip de bacterii provoaca chlamydia. Multi oameni cu chlamydia nu au simptome vizibile. Cand simptomele se dezvolta, acestea includ adesea: durere sau disconfort in timpul sexului sau urinarii, scurgerea verde sau galbena din penis sau vagin, durere la nivelul abdomenului inferior.

Daca nu este tratata, chlamydia poate duce la: boala inflamatorie pelviana, infertilitate si infectii ale uretrei, infectii ale prostatei sau infectii ale testiculelor.

Daca o femeie insarcinata are chlamidie netratata, o poate transmite bebelusului in timpul nasterii. Copilul poate dezvolta: pneumonie, infectii oculare sau orbire.

2. HPV (virusul papilomului uman)

Virusul papilomului uman (HPV) este un virus care poate fi transmis de la o persoana la alta prin contact intim piele pe piele, sau prin contact sexual. Exista multe tulpini diferite de virus. Unele sunt mai periculoase decat altele. Cel mai frecvent simptom al HPV este verucile pe organele genitale, gura sau gat.

Unele tulpini de infectie cu HPV pot duce la cancer, inclusiv: cancer oral, cancer cervical, cancer vulvar, cancerul penisului sau cancer rectal.

3. Sifilis

Sifilisul este o alta infectie bacteriana. De multe ori trece neobservat in primele sale etape. Primul simptom care apare este o mica rana rotunda, cunoscuta sub numele de sancru. Se poate dezvolta pe organele genitale, anus sau gura. Este nedureros, dar foarte infectios.

Simptomele ulterioare ale sifilisului pot include: oboseala, eczema, febra, pierderea in greutate, dureri de cap, pierderea parului sau dureri articulare.

In cazul in care nu este tratata aceasta BTS, consecintele pot consta in: boala mintala, pierderea auzului, pierderea vederii, pierderea memoriei, boala de inima sau chiar moartea. Cu cat sifilisul mai devreme este diagnosticat si tratat, cu atat mai putine daune face.

4. HIV

HIV poate deteriora sistemul imunitar si poate creste riscul de a contracta alti virusi sau bacterii si anumite tipuri de cancer. Daca nu este tratat, poate duce la stadiul 3 HIV, cunoscut sub numele de SIDA. Dar cu tratamentul de astazi, multi oameni care traiesc cu HIV nu dezvolta niciodata SIDA.

In stadiile incipiente sau acute, este usor sa confundati simptomele HIV cu cele ale gripei. De exemplu, simptomele timpurii pot include: durere in gat, greata, eruptii cutanate, noduli limfatici umflati, frisoane, febra, dureri.

5. Gonoree

Gonoreea este o alta boala cu transmitere sexuala obisnuita. Multe persoane cu gonoree nu prezinta simptome. Dar atunci cand sunt prezente, simptomele pot include: durere in gat, mancarime in jurul organelor genitale, durere sau disconfort in timpul sexului sau urinarii, urinare mai frecventa decat de obicei si nu in ultimul rand o descarcare de culoare alba, galbena, bej sau verde de la penis sau vagin.

Daca nu este tratata, gonoreea poate duce la: boala inflamatorie pelviana; infectii ale uretrei, prostatei sau testiculelor; infertilitate.

Este posibil ca o mama sa transmita gonoreea unui nou-nascut in timpul nasterii. Cand se intampla acest lucru, gonoreea poate provoca probleme grave de sanatate la copil. De aceea, multi medici incurajeaza femeile insarcinate sa fie testate si tratate pentru potentialele boli cu transmitere sexuala.

6. Paduchii pubieni

Sunt insecte minuscule care se pot rezida pe parul pubian. La fel ca paduchii de cap si paduchii corpului, se hranesc cu sange uman. Simptomele frecvente ale paduchilor pubieni includ: febra mica, iritabilitate, mancarime in jurul organelor genitale sau a anusului, lipsa de energie sau mici umflaturi roz sau rosii in jurul organelor genitale sau anusului.

Daca nu sunt tratati, paduchii pubieni se pot raspandi la alte persoane prin contact piele pe piele, sau cand doua sau mai multe persoane poarta aceiasi imbracaminte, sau cand folosesc lenjerie de pat sau prosoape comune.

7. Tricomoniaza

Este cauzat de un mic organism protozoar care poate fi transmis de la o persoana la alta prin contact genital. Cand simptomele se dezvolta, acestea pot include: urinare frecventa, arsuri sau mancarime in jurul vaginului sau penisului, deversare din vagin sau penis, durere sau disconfort in timpul urinarii sau sexului.

Daca nu este tratata aceasta BTS, poate profoca infectii ale uretrei, infertilitate sau boala inflamatorie pelviana.

8. Herpes

Herpes este denumirea prescurtata pentru virusul herpes simplex (HSV). Exista doua tulpini principale ale virusului, HSV-1 si HSV-2. Ambele pot fi transmise sexual. Este o boala cu transmitere sexuala foarte frecventa.

HSV-1 cauzeaza in primul rand herpes oral, care este responsabil pentru rani. Cu toate acestea, HSV-1 poate fi transmis de la gura unei persoane la organele genitale ale altei persoane in timpul sexului oral. Cand se intampla acest lucru, HSV-1 poate provoca herpes genital.

HSV-2 cauzeaza in principal herpes genital. Cel mai frecvent simptom al herpesului este ranile cu vezicule. In cazul herpesului genital, aceste rani se dezvolta pe sau in jurul organelor genitale. In herpesul oral, acestea se dezvolta pe sau in jurul gurii.

Daca o femeie insarcinata are herpes, il poate transmite la fat in uter sau la nou-nascutul ei in timpul nasterii. Acest asa-numit herpes congenital poate fi foarte periculos pentru nou-nascuti. De aceea, este benefic ca femeile insarcinate sa devina constiente de statutul lor de HSV.

2 thoughts on “Care sunt bolile cu transmitere sexuala?

 1. WHATSAPP: +14438639551
  Insearch of language and work certificates.
  Get in touch and make your purchase
  https://www.legitcertificates.com
  https://www.legitcertificates.com
  https://legitcertificates.com/oet-certificate-online/
  https://legitcertificates.com/pte-certificate-online/

  Buy TEF Certificate Without Exams In UAE �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Spain �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Portugal �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Brazil �
  Buy TEF Certificate Without Exams In Brazil �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Italy �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Ukraine �
  Buy TEF Certificate Without Exams �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Mexico �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In UAE �
  Buy TEF Certificate Without Exams In China �
  Buy Oet Certificate Without Exams in Turkey �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Japan �
  Buy TEF Certificate Without Exams in Turkey �
  Buy TEF Certificate Without Exams In Japan �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Poland �
  buy ielts certificates in sydeny australia
  IELTS certificate for sale
  Buy IELTS Certificate India
  Buy original IELTS PTE TOEFL NEBOSH GMAT Certificate Without Exam in Thailand
  Buy original IELTS PTE TOEFL NEBOSH GMAT Certificate Without Exam in Vietnam
  Buy original IELTS PTE TOEFL NEBOSH GMAT Certificate Without Exam in Taiwan
  Buy original IELTS PTE TOEFL NEBOSH GMAT Certificate Without Exam in India
  Buy original IELTS PTE TOEFL NEBOSH GMAT Certificate Without Exam in Greece
  Buy original IELTS PTE TOEFL NEBOSH GMAT Certificate Without Exam in Latvia
  Buy original IELTS PTE TOEFL NEBOSH GMAT Certificate Without Exam in Trukey
  Buy original IELTS PTE TOEFL NEBOSH GMAT Certificate Without Exam in Australia
  Buy original IELTS PTE TOEFL NEBOSH GMAT Certificate Without Exam in Israel
  We are your one-spot shop for verified and #registered Ielts, Toefl, Pte, Esol, Toiec, Oet, Gmat, Gre, Nebosh, SAT, ACT, GED, Usmle, Psat, lsat, Celban, FCE, CAE, CPE, BEC, Fle, Tesol Certificates with or without exam
  Buy IELTS certificate online, Buy TOEFL certificate online, Buy GRE Certificate Online, Buy GMAT Certificate Online, Buy CAE certificate online, IELTS Certificate for sale, Registered IELTS certificate for sale, IELTS certificate without exam, Buy original IELTS certificate, Buy CAE certificate online , Buy TOEFL certificate online, Buy IELTS certificate online, IELTS Certificate for sale, Registered IELTS certificate for sale, Buy GRE Certificate Online, Buy GMAT Certificate Online, Buy original IELTS certificate, IELTS certificate without exam.
  Registered and unregistered passports, driver´s licenses, ID cards, stamps, Visa, school Diplomas and other products for a number of countries like: USA, Australia, Belgium, Brazil, Canada, Italian, Finland, France, Germany, Israel, Mexico, Netherlands, South Africa, Spain, United Kingdom …
  Sign Up For Certified Ielts, Toefl, Pte, Esol, Toiec, Oet, Gmat, Gre, Nebosh, SAT, ACT, GED, Usmle, Psat, lsat, Celban, FCE, CAE, CPE, BEC, Fle, Tesol, Certificates Without exams
  Buy IELTS certificate online Registered IELTS certificate for sale Buy next IELTS exam
  Buy Oet Certificate Without Exams In Jordan �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In China �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Oman �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Asia �
  Buy TEF Certificate Without Exams In Oman �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Europe �
  Buy Oet Certificate Without Exams In USA �
  ObtainTOEFL certificate for university admissions
  Buy toefl certificates in Germany
  Ielts and TOEFL certificates for sale in Germany and Austria
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Belize �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Italy �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In London �
  Buy TEF Certificate Without Exams In Germany �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Toronto �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Brazil �
  Buy Original IELTS Certificate Without Exams In Denmark �
  Buy TEF Certificate Without Exams In Sweden�
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Australia �
  Buy Oet Certificate Without Exams In UAE �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Turkey �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Dubai �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Kenya �
  Buy TEF Certificate Without Exams In France �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Jordan �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Europe �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In Belgium �
  Buy Oet Certificate Without Exams In Asia �
  Buy IELTS Certificate Without Exams In France �
  Where Can I GET TEF certificates Exam in China �
  Buy IELTS Certificate in China �
  Buy IELTS Without Exam in China �
  Where Can I GET IELTS certificates Exam in Europe �
  Buy OET Certificate Without Exams In Saudi Arabia �
  Buy Real nebosh certificate in China �
  Buy real Buy IELTS certificates Exam in Mexico �
  Where can I Buy TEF Certificate without exams in Italy,
  Where Can someone Buy NEBOSH certificates Exam in Europe �
  Buy verified OET Pearson Certificate in Australia,
  Where Can I GET Oet certificates Exam in Online,
  Buy OET Certificate Without Exams,
  Buy TEF Certificate in Italy,
  Buy Oet Certificates Without Exams,
  Where Can I Buy IELTS certificates Exam in Germany,
  Buy Oet Certificates in Europe �
  Buy oet certificates in Australia
  Buy Verified TEF Certificate in Sweden �
  where to buy IELTS certificate without exam �
  Buy TEF Certificate Without Exams �
  Where Can I GET Oet certificates Exam in USA �
  Buy Verified IELTS Certificate without exams �
  Where Can I GET nebosh certificates in Europe –
  Buy Registered IELTS Certificate online Netherlands
  BUY IELTS CERTIFICATE WITHOUT EXAM IN Greece
  Buy NEBOSH In india |
  Buy NEBOSH course details |
  Buy NEBOSH diploma online |
  Buy Real NEBOSH igc certificates |
  Buy NEBOSH certificate in Dubai
  NEBOSH Courses online now

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *