Cat de bun este ghimbirul pentru sanatate?

Despre ghimbir se stie faptul ca este printre cele mai sanatoase (si mai delicioase) condimente de pe planeta. Ghimbirul este are in componenta o multime de substante nutritive si compusi bioactivi care ofera multe beneficii puternice pentru corpul si creierul dvs.

In randurile care urmeaza aveti posibilitatea de a descoperi cateva dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale ghimbirului, care au fost dovedite in urma mai multor cercetari.

1. Contine gingerol, o substanta cu puternice proprietati medicinale

Ghimbirul este o planta cu flori originara din China, si apartine familiei Zingiberaceae. Este strans legat de turmeric, cardamom si galangal. Rizomul (partea subterana a tulpinii) este partea utilizata in mod obisnuit ca si condiment. Este denumit adesea ca radacina de ghimbir sau pur si simplu ghimbir.

Ghimbirul este folosit inca din cele mai vechi timpuri in diferite forme de medicina traditionala / alternativa. De exemplu, se folosea cu scopul de a ajuta digestia, se folosea de-asemenea pentru a reduce greata si pentru a combate gripa si raceala obisnuita.

Ghimbirul poate fi folosit proaspat, uscat, sub forma de pulbere sau ca ulei sau suc. Uneori poate fi unul dintre ingredientele adaugate produselor alimentare si produselor cosmetice. Este un ingredient foarte comun in retete. Parfumul si aroma ghimbirului sunt unice si inconfundabile, acestea provenind din uleiurile sale naturale, iar cel mai important dintre acestea este gingerolul.

Gingerolul este in mod evident, cel mai important compus bioactiv din compozitia ghimbirului, si trebuie precizat faptul ca este responsabil pentru o mare parte din proprietatile sale medicinale. Are efecte antiinflamatoare si antioxidante puternice.

2. Ghimbirul poate fi de ajutor pentru tratarea indigestiei cronice

Indigestia cronica (dispepsie) are printre simptimele cunoscute durerile recurente si senzatia de disconfort aparuta in partea superioara a stomacului. Se crede ca golirea intarziata a stomacului este cel mai important factor principal al indigestiei.

Interesant, s-a demonstrat ca ghimbirul accelereaza golirea stomacului la persoanele cu aceasta afectiune. Intr-un studiu la care au participat 24 de persoane sanatoase, administrarea a 1.2 grame de pudra de ghimbir inainte de masa, a accelerat golirea stomacului cu 50%.

3. Ghimbirul poate reduce durerea musculara

Ghimbirul si-a dovedit eficienta printre altele si impotriva durerii musculare induse de efort. Ghimbirul nu are un impact imediat, dar poate fi eficient in reducerea progresului de zi cu zi al durerii musculare. Se considera ca aceste efecte sunt mediate de proprietatile antiinflamatorii.

4. Ghimbirul poate trata multe forme de greata

Despre ghimbir se stie ca poate fi extrem de eficient impotriva senzatiei de greata. De exemplu, are o lunga istorie de utilizare ca remediu pentru boala marii si exista unele dovezi ca ar putea fi la fel de eficient ca si medicamentele eliberate pe baza de reteta.

Ghimbirul poate de asemenea ameliora greata si varsaturile dupa operatie, si poate fi administrat chiar si la pacientii cu cancer supusi chimioterapiei, dar poate fi cel mai eficient atunci cand vine vorba de greata legata de sarcina, cum ar fi greata de dimineata.

5. Pudra de ghimbir poate reduce semnificativ durerile menstruale

Durerea menstruala (dismenoreea) este resimtita in timpul ciclului menstrual al unei femei, iar cercetarile ne dovedesc faptul ca ghimbirul este util pentru ameliorarea durerii, inclusiv a durerii menstruale.

Intr-un studiu la care au participat 150 de femei, acestora li s-a 1 gram de pudra de ghimbir pe zi, in primele 3 zile ale perioadei menstruale. Ghimbirul a reusit sa reduca senzatia de durere la fel de eficient ca medicamentele (acid mefenamic si ibuprofen).

6. Ghimbirul poate reduce nivelul colesterolului

Nivelurile ridicate de lipoproteine LDL (colesterolul rau) sunt legate de un risc crescut de boli de inima. Alimentele pe care le consumati pot avea o influenta puternica asupra nivelurilor LDL.

Intr-un studiu care s-a desfasurat pe durata a de 45 de zile si la care au participat 85 de persoane cu colesterol ridicat, 3 grame de pudra de ghimbir au provocat reduceri semnificative in majoritatea markerilor de colesterol.

7. Ingredientul activ din ghimbir poate ajuta la combaterea infectiilor

Gingerolul, dupa cum am mentionat deja, este substanta bioactiva din ghimbirul proaspat, poate ajuta la scaderea riscului de infectii. De fapt, extractul de ghimbir are capacitatea de a inhiba cresterea multor tipuri diferite de bacterii.

Este foarte eficient impotriva bacteriilor orale legate de bolile inflamatorii ale gingiilor, cum ar fi gingivita si parodontita. Ghimbirul proaspat poate fi de asemenea, deosebit de eficient impotriva virusului RSV, care este o cauza frecventa a infectiilor respiratorii.