Ce este medicina traditionala chineza?

Medicina traditionala chineza este un sistem de medicina bazat partial pe ideea ca o energie numita qi , curge prin caile din corp numite meridiane. In aceasta credinta, in cazul in care fluxul de qi care circula prin aceste meridiane este obstructionat sau dezechilibrat, poate aparea o boala.

In China, medicii au practicat medicina traditionala chineza de mii de ani in urmam iar popularitatea TCM este in crestere in multe tari occidentale.

Se considera ca cauzele dezechilibrului qi implica:

 • Forte externe, ar fi vantul, frigul sau caldura.
 • Forte interne, ar fi emotiile de bucurie, furie sau frica.
 • Factorii stilului de viata, cum ar fi dieta saraca, lipsa de somn, sau excesul de alcool.

Un alt concept important in medicina traditionala chineza este yin si yang. In aceasta abordare, toate lucrurile, inclusiv corpul, sunt compuse din forte opuse numite yin si yang. Se spune ca sanatatea depinde de echilibrul acestor forte. Medicina traditionala chineza se concentreaza pe mentinerea echilibrului de yin si yang pentru a pastra sanatatea si de a preveni bolile.

Specialistii in preacticare TCM (medicina traditionala chineza) observa echilibrul corpului, mintea si spiritul pentru a determina restabilirea qi, yin si yang echilibru, dar si o stare de sanatate sanatate buna.

Pentru ce se utilizeaza medicina traditionala chineza?

Unii oameni folosesc medicina traditionala chineza pentru a trata probleme, ar fi astmul, alergiile si infertilitatea. Medicii de medicina traditionala chineza pot folosi mai multe tipuri de tratament pentru a restabili echilibrul qi.

Terapiile de medicina traditionala chineza includ:

 • Acupunctura, care utilizeaza ace fine de metal plasate de-a lungul meridianelor corpului.
 • Acupressura, care utilizeaza mainile sau degetele pentru a aplica presiune directa la anumite puncte de-a lungul meridianelor corpului.
 • Ierburi chinezesti, combinatii de ierburi, radacini, pulberi sau substante de origine animala pentru a ajuta la restabilirea echilibrului corpului.
 • Aplicarea ventuzelor, care utilizeaza aer cald in borcane de sticla pentru a crea o aspiratie care este plasata in zone ale corpului pentru a ajuta la stimularea qi-ului.
 • Cura de slabire. Alimentele Yin si yang pot ajuta la restabilirea echilibrului yin-yang in organism.
 • Masaj (tui na) in anumite zone ale corpului sau de-a lungul meridianelor corpului.
 • Moxibustion, care utilizeaza cantitati mici de fibre vegetale care sunt incalzite (moxa sau artemis chinez) si sunt aplicate in anumite zone ale corpului.
 • Qi gong, care utilizeaza tehnici de miscare, meditatie si respiratie.

Este medicina traditionala sigura medicina traditionala chineza?

Cercetarile din China si din intreaga lume au aratat ca medicina traditionala chineza este utila pentru multe tipuri de boli. Deoarece medicina traditionala chineza difera de practica medicinei occidentale in metodele sale de diagnostic si tratament, este dificil sa se aplice standardele stiintifice occidentale pentru a-l.

De exemplu, in practica medicinii occidentale, doua persoane cu o infectie similara (cum ar fi sinuzita) pot primi tratament antibiotic traditional. In medicina traditionala chineza, fiecare persoana poate primi un tratament diferit pentru aceeasi boala, in functie de qi-ul fiecarei persoane si echilibrul yin si yang.

La fel ca medicamentele conventionale, medicamentele din plante traditionale chinezesti pot provoca, de asemenea, reactii adverse, declanseaza reactii alergice sau pot interactiona cu alte medicamente sau plante medicinale fara prescriptie medicala. Inainte de a utiliza orice terapii traditionale chineze, asigurati-va ca discutati cu medicul dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *