Ce este medicamentul complementar?

Medicina complementara este reprezentata de un grup de discipline diagnostice si terapeutice care sunt utilizate impreuna cu medicina conventionala. Un exemplu de terapie complementara este folosirea aromaterapiei pentru a ajuta la diminuarea disconfortului pacientului in urma interventiei chirurgicale.

Medicina complementara nu este de obicei predata sau folosita in scolile sau spitalele de medicina occidentale. Medicina complementara include un numar mare de practici si sisteme de ingrijire a sanatatii care, dintr-o varietate de motive culturale, sociale, economice sau stiintifice, nu au fost adoptate de medicina occidentala.

Medicina complementara este diferita de medicina alternativa. In timp ce medicina complementara este utilizata impreuna cu medicina conventionala, medicina alternativa este utilizata in locul medicinei conventionale.

Un exemplu de terapie alternativa este reprezentata de folosirea unei diete speciale pentru a trata cancerul in loc sa fie supus unei interventii chirurgicale, radiatiilor sau chimioterapiei recomandata de un medic.

Medicamentul complementar si alternativ (CAM) poate include urmatoarele: acupunctura, tehnica Alexander, aromaterapie, ayrevda, biodeedback, chiropractica, herbalism, asistenta holistica, homeopatie, hipnoza, masaj, meditatie, naturopatie, terapie nutritionala, tehnica osteopatica manipulativa, qi gong, reflexoterapie, reiki, vindecare spirituala, tai chi, medicina traditionala chineza si nu in ultimul rand, yoga.

Ce este medicina alternativa?

Practicile de medicamente alternative sunt utilizate in locul tratamentelor medicale standard. Medicamentul alternativ este diferit de medicamentul complementar menit sa insoteasca, nu sa inlocuiasca, practicile medicale standard.

Practicile medicale alternative nu sunt in general recunoscute de comunitatea medicala ca abordari medicale standard sau conventionale.

Medicamentul alternativ include suplimente alimentare, vitamine cu megadoze, preparate din plante, ceaiuri speciale, terapie de masaj, magnetoterapie si vindecare spirituala.

Ce sunt terapiile de medicamente complementare si alternative?

Terapiile complementare si alternative de medicamente se incadreaza in cinci mari categorii sau domenii:

  1. Sisteme medicale alternative

Sisteme medicale alternative se bazeaza pe sisteme complete de teorie si practica. Adesea, aceste sisteme au evoluat in afara de si mai devreme decat abordarea medicala conventionala folosita in Statele Unite. Exemple de sisteme medicale alternative care s-au dezvoltat in culturile occidentale includ medicina homeopatica si medicina naturopatica. Exemple de sisteme care s-au dezvoltat in culturi non-occidentale includ medicina traditionala chineza si Ayurveda.

  1. Interventii minte-corp

Medicamentul corpului si mintii foloseste o varietate de tehnici concepute pentru a spori capacitatea mintii de a afecta functia si simptomele corporale. Unele tehnici care au fost considerate CAM in trecut au devenit mainstream (de exemplu, grupuri de sprijin pentru pacienti si terapie cognitiv-comportamentala).

Alte tehnici ale corpului mintii si sunt inca considerate CAM, inclusiv meditatia, rugaciunea, vindecarea mentala si terapiile care folosesc puncte de creatie precum arta, muzica sau dansul.

  1. Terapii bazate biologic

Terapiile bazate biologic in CAM folosesc substante gasite in natura, cum ar fi ierburi, alimente si vitamine. Unele exemple includ suplimente dietetice, produse pe baza de plante si utilizarea altor asa-numite terapii naturale, dar inca necunoscute stiintific (de exemplu, folosirea cartilajului de rechin pentru tratarea cancerului).

  1. Metode manipulative si bazate pe corp

Metodele manipulative si bazate pe corp in CAM se bazeaza pe manipulare si / sau miscare a uneia sau mai multor parti ale corpului. Cateva exemple includ manipularea chiropractica sau osteopatica si masajul.

  1. Terapii energetice

Terapiile energetice implica utilizarea campurilor energetice. Acestea sunt de doua tipuri:

  • Terapiile cu biofert sunt destinate sa afecteze campurile de energie care se presupune ca inconjoara si penetreaza corpul uman.

Existenta unor astfel de campuri nu a fost inca dovedita stiintific. Unele forme de terapie energetica manipuleaza biocampurile prin aplicarea presiunii si / sau manipularea corpului prin plasarea mainilor in sau prin aceste campuri. Exemplele includ qi gong, Reiki si atingere terapeutica.

  • Terapiile bazate pe bioelectromagnetice implica utilizarea neconventionala a campurilor electromagnetice, cum ar fi campurile pulsate, campurile magnetice sau campurile cu curent alternativ sau cu curent continuu.

One thought on “Ce este medicamentul complementar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *