Ce este tulburarea de spectru autist?

Autismul sau tulburarea de spectru autist este o tulburare de dezvoltare de-a lungul vietii care include diferente sau provocari in abilitatile de comunicare sociala, abilitati motorii fine si brute, vorbire si capacitate intelectuala.

Simptomele si severitatea variaza foarte mult. Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate in copilarie si dureaza de-a lungul vietii. Si in timp ce nu exista un remediu stabilit pentru autism, terapia comportamentala, educativa si de familie poate ajuta la reducerea simptomelor si la dezvoltarea abilitatilor.

Desi tulburarea aduce provocari, un diagnostic adesea evidentiaza punctele forte ale individului. Este important de stiut ca autismul nu este nici o boala mentala si nici o afectiune care se inrautateste in timp. De fapt, majoritatea persoanelor cu autism devin mai capabile sa gestioneze viata cu starea lor, in special cu tratament intensiv.

Autismul a fost descris pentru prima data ca o tulburare distincta in anii 1930. Cu toate acestea, definitia s-a schimbat radical de-a lungul anilor. Astazi, odata cu publicarea Manualului de diagnostic si statistic al tulburarilor mintale, versiunea 5 (DSM-5), exista o singura categorie de diagnostic pentru persoanele cu autism: tulburarea de spectru autist.

Simptome autismului

Simptomele autismului sunt de obicei observate inainte de varsta de 3 ani. Acestea includ deficiente de comunicare, interactiuni sociale si reactie. Persoanele cu ASD au adesea raspunsuri atipice la aportul senzorial, cum ar fi sensibilitatea neobisnuita la lumina, sunet, miros, gust sau pofte senzoriale.

Alte simptome obisnuite includ nevoia de similitudine si repetitie, anxietate si, in unele cazuri abilitati „savant” uimitoare in anumite zone (adesea muzica si matematica).

Deoarece autismul este o tulburare a spectrului, este posibil sa fie usor, moderat sau sever autist. In mod confuz, puteti avea de asemenea, o combinatie de simptome usoare si severe. De exemplu, este posibil ca persoana care sufera de autism sa fie foarte inteligenta si verbal, dar sa aiba si simptome severe de anxietate si disfunctie senzoriala.

Formele severe de autism pot fi foarte greu de gestionat, deoarece pot veni alaturi de comportamente agresive si provocari extreme de comunicare. Dar autismul cu functionare inalta este adesea insotit de probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea, comportamentele obsesive, disfunctiile senzoriale grave si chiar depresia.

Cauzele autismului

In cele mai multe cazuri, cauza autismului nu este cunoscuta. Se poate ca atat genetica, cat si mediul sa fie implicate. Cercetarile analizeaza diferentele in structura si functia creierului cu autism, deoarece persoanele cu tulburarea par sa aiba creierele mai mari si proceseaza informatiile in mod diferit.

Cateva medicamente, luate in timpul sarcinii, pot creste riscul de autism si este mai frecvent cu unele sindroame genetice. In afara de aceasta insa, cunostintele despre acest lucru sunt limitate.

Baietii au un risc mult mai mare decat fetele, si parintii mai mari au mai multe sanse sa aiba copii cu autism, desi nimeni nu stie de ce. Autismul pare sa functioneze in familii, dar nu exista nicio modalitate de a sti daca un copil va avea sau nu va avea TDA.

Diagnostic

Un parinte, un ingrijitor sau un profesor poate fi prima persoana care observa semne de autism la un copil, dar este important sa cautati un profesionist pentru un diagnostic. Nu este niciodata prea devreme pentru screening si evaluare. De asemenea, nu este niciodata prea tarziu, asa ca un copil mai mare sau un adult poate beneficia de parcurgerea procesului de diagnostic.

Testarea pentru autism implica interviuri, observatii si evaluari efectuate de un psiholog, pediatru de dezvoltare sau neurolog pediatru. Screening-ul poate include teste de CI, evaluari de vorbire, evaluari de terapie ocupationala, teste de auz, chestionare specifice autismului si multe altele.

Niciunul dintre aceste teste nu este perfect, iar provocarile unui copil nu pot ajunge in calea procesului de testare. Este posibil ca profesionistul sa nu poata face un diagnostic definitiv.

Daca copilul dvs. mic a fost diagnosticat recent cu autism, este o idee buna sa cautati cat se poate de repede si a doua opinie, mai ales daca diagnosticul provine dintr-o alta sursa decat un profesionist cu experienta extinsa de autism.

Niveluri functionale

Oricine are simptome in concordanta cu autismul va primi un diagnostic ASD, impreuna cu un nivel functional:

  1. (Functionare inalta).
  2. (Moderat sever).
  3. (Severa).

Daca este cazul, eventualele specificatii vor fi de asemenea incluse in diagnostic. Unele specificatii obisnuite includ dizabilitatile cognitive si tulburarile de convulsie.

Tratament

Exista multe tratamente eficiente pentru autism, dar nu exista o cura cunoscuta. Tratamentele pentru autism sunt rareori medicale, dar includ in schimb terapie intensiva de comportament, dezvoltare, vorbire si terapie ocupationala. In multe cazuri, terapiile pot avea un impact semnificativ pozitiv.

Dupa ce ati confirmat diagnosticul copilului dvs., un urmator pas este sa contactati pediatrul si districtul scolar pentru a crea servicii de interventie timpurie. De asemenea, este posibil sa doriti sa analizati programe terapeutice prescolare si grupuri de joaca.

Terapia comportamentala este cel mai vechi si complet cercetat tratament special dezvoltat pentru autism. Analiza comportamentala aplicata (ABA) este o pregatire bazata pe recompense, care se concentreaza pe predarea abilitatilor si comportamentelor specifice. Terapia cu raspuns pivot este un alt tip.

Terapiile de dezvoltare, cum ar fi timpul de viata SCERTS si interventia de dezvoltare a relatiilor (RDI) au ca scop cresterea abilitatilor emotionale, sociale si intelectuale. Acestea pot include terapia de joc si terapia recreativa.

Medicamentele pot fi utilizate pentru a aborda simptomele si comportamentul sever, dar nu sunt remedii. De exemplu, Risperdal poate ajuta la iritabilitate, agresivitate si auto-vatamare, in timp ce antidepresivele SSRI precum Zoloft pot ajuta la calmarea anxietatii.

Cand adultii sunt diagnosticati cu autism, este de obicei pentru ca traiesc cu simptome relativ usoare, deci terapiile si medicamentele sunt optionale. Acestia ar putea gasi un terapeut cu experienta adecvata sau sa caute ajutor pentru provocari senzoriale.

Cand cercetati autismul, asigurati-va ca verificati cu atentie sursele dvs., deoarece exista o multime de dezinformari disponibile online. Exista multe terapii alternative respinse, care nu numai ca nu sunt de folos, dar pot fi periculoase.