Ce este mastopexia?

Mastopexia este denumirea medicala pentru procedura de crestere a sanilor, prin care un chirurg plastic ridica si isi redimensioneaza sanii pentru a le oferi un aspect mai ferm si mai rotund.

De asemenea, operatia elimina pielea suplimentara din jurul sanului si reduce dimensiunea areolei (cercul colorat din jurul sfarcului).

Pe masura ce imbatraniti, sanii isi pierd elasticitatea si fermitatea. Sarcina, alaptarea si cresterea sau pierderea in greutate pot accentua acest proces. S-ar putea sa doriti sa faceti aceasta interventie chirurgicala daca sanii dvs. au inceput sa se lase si sa capete un aspect inestetic.

In cazul in care aveti nevoie sau doriti de asemenea sa cresteti dimensiunea sanilor, puteti alege uneori marirea sanilor in acelasi timp cu mastopexia.

Procedura

Chirurgii efectueaza o ridicare a sanului folosind cateva proceduri diferite. Ce tehnica foloseste medicul dvs. depinde de marimea si forma sanilor dvs. si de cat de ridicti aveti nevoie sa va fie sanii.

Inainte de procedura, chirurgul va va solicita probabil, sa nu mai luati anumite medicamente precum aspirina care va subtiaza sangele.

Daca fumati, va trebui sa renuntati la fumat cu aproximativ patru saptamani inainte de procedura. Fumatul poate interfera cu capacitatea corpului de a se vindeca dupa operatie. Poate provoca grave probleme de vindecare a ranilor, cum ar fi pierderea sfarcului sau a pielii sanului.

In general, operatia implica acesti pasi:

 • Veti fi marcate de chirurg in pozitia in picioare pentru a determina noua pozitie ridicata a sfarcului pe san.
 • Veti primi medicamente anestezice pentru a va relaxa si a alina durerea. Veti dormi in timpul operatiei. Aceasta se numeste anestezie generala.
 • Chirurgul va face o incizie (taiatura) in jurul areolei. Taierea se va extinde de obicei, pe partea din fata a sanului, de la partea inferioara a areolei pana la cuta. De asemenea, se poate extinde de-a lungul partilor laterale ale areolei.
 • Chirurgul va va ridica si va va remodela sanii. Ulterior, chirurgul va va muta areolele in pozitia corecta pe noua forma a sanului, si daca este cazul va poate reduce si dimensiunea acestora.
 • Chirurgul va indeparta orice piele suplimentara pentru a oferi sanilor un aspect mai ferm.

In cele din urma, chirurgul va inchide inciziile cu cusaturi, suturi, adezivi pentru piele sau banda chirurgicala. Chirurgii incearca de obicei, sa plaseze incizii in parti ale sanului, unde vor fi mai putin vizibile.

Puteti decide sa doriti implanturi mamare in acelasi timp cu o mastopexie a sanului. Un implant poate creste dimensiunea sau plinatatea sanilor. Din motive de siguranta, unii chirurgi nu vor face cele doua proceduri in acelasi timp.

Recuperare

Sanii pot fi umflati si durerosi timp de cateva saptamani dupa operatie. Medicul dumneavoastra va va oferi medicamente pentru ameliorarea durerii. De asemenea, puteti tine gheata la sani pentru a ameliora umflarea si durerile.

Va trebui sa purtati un sutien chirurgical sau un sutien fara bretele timp de doua-trei saptamani dupa operatie. De asemenea, va trebui sa dormiti pe spate, care va fi sustinut de perne pentru a-ti mentine pieptul ridicat.

Durerea, vanataile si umflarea ar trebui sa dispara dupa cateva saptamani. Sanii dvs. pot dura intre 2 si 12 luni pentru a atinge forma finala. Evitati sa ridicati greutati si sa faceti exercitii fizice puternice timp de doua-patru saptamani dupa operatie.

Complicatii si riscuri chirurgicale

La fel ca si orice alta interventie chirurgicala, si un lifting pentru sani poate avea riscuri. Acestea includ:

 • sangerare.
 • infectie.
 • colectarea de sange sau lichide in sani, care ar putea fi nevoie sa fie drenate.
 • cicatrici, unele dintre ele putand fi groase sau dureroase.
 • vindecarea slaba a inciziilor.
 • pierderea senzatiei la san sau la sfarc, care poate fi temporara.
 • forma neuniforma la un san sau sani inegali.
 • cheaguri de sange.
 • nevoie de o alta interventie chirurgicala.
 • pierderea unei parti sau a intregului sfarc si areola (foarte rare sunt aceste cazuri).

Asigurati-va ca discutati toate riscurile posibile cu chirurgul inainte de procedura. Dupa operatie, sunati imediat medicul dumneavoastra daca sangele sau alte lichide continua sa curga de la incizie, daca aveti dureri in piept sau probleme cu respiiratia, daca sanii sunt rosii si ii simtiti calzi la atingere sau daca aveti febra de peste 38 de grade Celsius.