Ce beneficii majore are uleiului de ricin?

Uleiul de ricin este un ulei vegetal polivalent pe care oamenii l-au folosit de mii de ani, si este obtinut prin extragerea uleiului din semintele plantei Ricinus communis.

Aceste seminte, care sunt cunoscute sub numele de fasole de ricin, contin o enzima toxica numita ricina. Cu toate acestea, procesul de incalzire pe care il sufera uleiul de ricin o dezactiveaza, permitand utilizarea uleiului in siguranta.

Uleiul de ricin are o serie de utilizari medicinale, industriale si farmaceutice. Este utilizat in mod obisnuit ca aditiv in alimente, medicamente si produse pentru ingrijirea pielii, dar este si un lubrifiant industrial si o componenta a combustibilului pentru biodiesel.

In Egiptul antic ca o curiozitate, uleiul de ricin era ars pe post de combustibil in lampi, era de-asemenea folosit ca remediu natural pentru a trata afectiuni precum iritarea ochilor, si chiar dat femeilor insarcinate pentru a stimula travaliul.

Astazi, uleiul de ricin ramane un tratament natural popular pentru afectiuni comune, cum ar fi constipatia si afectiunile pielii si este utilizat in mod obisnuit in produsele de infrumusetare naturala.

Beneficii importante ale uleiului de ricin

1. Este un laxativ puternic

Poate una dintre cele mai cunoscute utilizari medicinale pentru uleiul de ricin este ca laxativ natural. Este clasificat ca laxativ stimulant, ceea ce inseamna ca creste miscarea muschilor care imping materialul prin intestine, ajutand la curatarea intestinelor.

Laxativele stimulante actioneaza rapid si sunt utilizate in mod obisnuit pentru ameliorarea constipatiei temporare.

Atunci cand este consumat pe cale orala, uleiul de ricin este descompus in intestinul subtire, eliberand acidul ricinoleic, principalul acid gras din uleiul de ricin. Acidul ricinoleic este apoi absorbit de intestin, stimuland un efect laxativ puternic.

2. Este un bun hidratant natural.

Uleiul de ricin este bogat in acid ricinoleic, un acid gras monoinsaturat. Aceste tipuri de grasimi actioneaza ca umectanti si pot fi utilizate pentru hidratarea pielii. Humectantii retin umiditatea prin prevenirea pierderilor de apa prin stratul exterior al pielii.

Uleiul de ricin este adesea folosit in produsele cosmetice pentru a promova hidratarea, si adesea este adaugat la produse precum lotiuni, machiaj si produse de curatare.

Puteti utiliza de asemenea, acest ulei bogat ca alternativa naturala la cremele hidratante si lotiunile cumparate de la magazin. Multe produse populare de hidratare gasite in magazine contin ingrediente potential daunatoare precum conservanti, parfumuri si coloranti, care ar putea irita pielea si dauna sanatatii generale.

Schimbarea acestor produse cu ulei de ricin va poate ajuta sa reduceti expunerea la acesti aditivi. In plus, uleiul de ricin este ieftin si poate fi folosit pe fata si corp.

Uleiul de ricin este gros, este amestecat frecvent cu alte uleiuri prietenoase pentru piele, cum ar fi uleiul de migdale, de masline si de nuca de cocos, pentru a face o ultra-hidratare.

3. Promoveaza vindecarea ranilor

Aplicarea uleiului de ricin pe rani creeaza un mediu umed care promoveaza vindecarea si impiedica uscarea ranilor.  Uleiul de ricin stimuleaza cresterea tesuturilor, astfel incat se poate forma o bariera intre rana si mediu, scazand riscul de infectie.

De asemenea, reduce uscaciunea si cornificarea, acumularea de celule moarte ale pielii care pot intarzia vindecarea ranilor.

4. Efecte antiinflamatoare impresionante

Acidul ricinoleic, principalul acid gras gasit in uleiul de ricin, are proprietati antiinflamatorii impresionante. Studiile au aratat ca atunci cand uleiul de ricin este aplicat topic, reduce inflamatia si amelioreaza durerea.

Calitatile de reducere a durerii, alaturi de calitatile antiinflamatorii ale uleiului de ricin pot fi in mod deosebit de utile celor cu o boala inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida sau psoriazisul.

5. Reduce acneea

Acneea este o afectiune a pielii care poate provoca puncte negre, cosuri pline de puroi si umflaturi mari, dureroase pe fata si corp. Este cel mai frecvent intalnita la adolescenti si la adultii tineri, si poate avea un impact negativ asupra stimei de sine.

Uleiul de ricin are mai multe calitati care pot ajuta la reducerea simptomelor acneice. Inflamarea este considerata a fi un factor in dezvoltarea si severitatea acneei, astfel incat aplicarea uleiului de ricin pe piele poate contribui la reducerea simptomelor legate de inflamatie.

Acneea este, de asemenea, asociata cu un dezechilibru al anumitor tipuri de bacterii care se gasesc in mod normal pe piele, inclusiv Staphylococcus aureus. insa uleiul de de ricin are proprietati antimicrobiene care pot ajuta la combaterea supraaglomerarii bacteriene, atunci cand este aplicat pe piele.

Uleiul de ricin este de asemenea un hidratant natural, deci poate ajuta la calmarea pielii inflamate si iritate tipice la cei cu acnee.

6. Lupta cu ciuperca

Candida albicans este un tip de ciuperca care cauzeaza in mod frecvent probleme dentare, cum ar fi supraaglomeratia placii, infectiile gingivale si infectiile canalului radacinilor. Uleiul de ricin are proprietati antifungice si poate ajuta la combaterea Candidwi, mentinand gura sanatoasa.

Un studiu test-tub a constatat ca uleiul de ricin a eliminat Candida albicans din radacinile dintilor umani contaminati.

Uleiul de ricin poate ajuta, de asemenea, la tratarea stomatitei legate de proteza dentara, o afectiune dureroasa care se crede ca este cauzata de supraagregarea Candidei. Aceasta este o problema frecventa la persoanele in varsta care poarta proteze.

7. Pastreaza scalpul si parul sanatos

Multe persoane folosesc ulei de ricin ca balsam natural pentru par. Proprietatile hidratante si antiinflamatorii ale uleiului de ricin il fac o optiune excelenta pentru pastrarea parului moale si hidratat si contribuie la reducerea simptomelor de matreata.

Precautii privind uleiul de ricin

Multe persoane folosesc uleiul de ricin pentru a trata o varietate de probleme, fie prin ingerarea uleiului, fie aplicandu-l pe piele. Desi uleiul de ricin este considerat in general sigur, poate provoca reactii adverse si efecte secundare nedorite la unele persoane.

Poate induce travaliul: Este folosit de profesionistii medicali pentru a induce nasterea. Din acest motiv, femeile din toate etapele sarcinii ar trebui sa evite consumul de ulei de ricin.

Poate provoca diaree: Desi poate fi o modalitate eficienta de a atenua constipatia, este posibil sa aveti diaree daca luati prea mult. Diareea poate provoca deshidratare si dezechilibre de electroliti.

Poate provoca reactii alergice: Poate provoca o reactie alergica la unele persoane atunci cand este aplicat pe piele, motiv pentru care se recomanda sa se aplice cantitate mica, pe o suprafata redusa de piele, pentru a vedea cum reactioneaza corpul.

Asadar, in conlculize trebune mentionat faptul ca uleiul de ricin care a fost folosit de catre diferite civilizatii inca de acum cateva mii de ani, este un tratament natural puternic pentru o multime de probleme de sanatate. S-a demonstrat ca ajuta la ameliorarea constipatiei si la hidratarea pielii uscate, printre multe alte utilizari.

Daca sunteti in cautarea unui ulei accesibil, cu mai multe scopuri, care sa fie pastrat in propria locuinta, cu siguranta acesta este uleiul de care aveti nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *