Ce este un dispozitiv intrauterin?

Dispozitivele intrauterine (DIU) sunt dispozitive mici plasate in uterul dvs. pentru a intrerupe procesul de inseminare. Dispozitivele intrauterine au aparut pe piata de zeci de ani si sunt foarte populare in intreaga lume, fiind una dintre cele mai eficiente forme de control a nasterii.

Se estimeaza ca 2 pana la 8 din 1000 de femei care au DIU, raman insarcinate intr-un an de utilizare obisnuita. Exista doua tipuri de DIU: cupru si hormonal.

DIU sunt o alegere excelenta pentru controlul nasterii pentru multe femei. Cu toate acestea, acestea nu sunt cea mai buna alegere pentru femeile care prezinta un risc ridicat pentru infectii cu transmitere sexuala (ITS).

Exista doua tipuri de DIU: dispozitive intrauterine din cupru si dispozitive intrauterine hormonale. ParaGard este un DIU din cupru, iar Mirena, Liletta si Skyla sunt DIU hormonale care folosesc progestin.

DIU sunt o alegere excelenta pentru controlul nasterii pentru multe femei. Cu toate acestea, acestea nu sunt cea mai buna alegere pentru femeile care prezinta un risc ridicat de infectii cu transmitere sexuala (ITS).

Cum functioneaza un DIU?

Atat tipurile de dispozitive intreauterine din cupru cat si dispozitivele intrauterine hormonale, functioneaza facand dificila atingerea ovulului.

ParaGard provoaca un raspuns la inflamatie in mucoasa uterului. Aceasta inflamatie este toxica pentru spermatozoizi. De asemenea, va face uterul ostil implantarii, daca are loc fertilizarea. Dar studiile recente nu au reusit sa gaseasca dovezi ca fertilizarea are loc vreodata. ParaGard functioneaza in mod normal fara probleme, pana la 10 ani dupa introducere.

Mirena lucreaza la subtiarea mucoasei uterului pentru a preveni transportul spermei in trompele uterine unde trebuie sa se produca fertilizarea. De asemenea, progestinul pe care il elibereaza va ingroasa mucusul cervical, si poate preveni ovulatia.

Mirena poate dura pana la cinci ani dupa introducere. Skyla si Liletta sunt mai mici si contin o doza mai mica de progestin. Amandoua va subtiaza captusirea uterului si pot dura pana la trei ani.

Cum se introduce un DIU?

Un DIU este inserat de un profesionist din domeniul sanatatii, insa inainte de toate discutati cu ginecologul dvs. pentru a stabili daca DIU este cea mai buna optiune de control al nasterii pentru dumneavoastra. Un DIU poate fi inserat oricand, atat timp cat femeia nu este insarcinata.

Medicul dumneavoastra va introduce DIU prin colul uterin, in uter. Procedura dureaza de obicei mai putin de 15 minute, iar dispozitivul poate fi introdus cu sau fara anestezie locala. Probabil ca veti simti niste crampe sau o senzatie de disconfort.

Exista un risc foarte mic de expulzare atunci cand este implantat DIU. In primele luni, este important sa verificati daca acesta este inca in vigoare. Ar trebui sa faceti acest lucru in fiecare luna.

Pentru a verifica DIU:

 • Spalati mainile cu sapun si apa.
 • Puneti degetul in vagin pana va atingeti colul uterin.

Ar trebui sa puteti simti sirul. Daca sirul se simte mai scurt sau mai lung decat in ​​mod normal, poate exista o problema. Nu trebuie sa simti capatul dur al DIU.

https://nutzu.ro/viata-sexuala/

In cazul in care exista o problema, nu trageti sirul si nu incercati sa introduceti singure DIU. In schimb, solicitati o programare la medicul dumneavoastra, pentru a verifica daca dispozitivul intrauterin arata bine, si pentru a verifica starea sirului.

Expulzarea este rara. Daca se va intampla, va fi probabil in perioada delicata a lunii. Expulzarea este cel mai probabil sa apara in primele luni dupa introducere. In timp ce astepti sa fie reinserit IUD, folositi o forma alternativa de contraceptie.

Cat de eficient este un DIU?

Ambele tipuri de DIU sunt mai eficiente cu peste 99% la prevenirea sarcinii. Sunt unul dintre cele mai eficiente tipuri de control al nasterii disponibile.

De asemenea, sunt una dintre cele mai convenabile forme de control al nasterii, deoarece functioneaza intre 3 si 10 ani.

Care sunt avantajele unui DIU?

Un DIU are multe beneficii. Printre ele se numara:

 • eficacitatea.
 • longevitatea.
 • comoditatea; DIU nu necesita pregatire inainte de sex.
 • poate fi utilizat in timpul alaptarii.
 • repede reversibil daca vreti sa ramaneti insarcinate.
 • este ieftin; dupa costul initial de introducere, nu mai sunt costuri de 3 pana la 10 ani.

Care sunt dezavantajele unui DIU?

Ca in cazul oricarei metode de control al nasterii, exista avantaje si dezavantaje, si trebuie sa le cantariti bine inainte de a lua decizia cu privire la ce sa folositi.

DIU au urmatoarele dezavantaje:

 • nu va protejeaza impotriva ITS.
 • insertia poate fi dureroasa.
 • ParaGard va poate face perioadele delicate mai grele.
 • de asemenea, ParaGard va poate inrautati crampele menstruale.
 • Mirena, Liletta si Skyla iti pot face perioadele neregulate

Aceste reactii adverse dispar de obicei in primele sase luni de utilizare.

Care sunt riscurile unui DIU?

Exista riscul de infectie atunci cand utilizati un DIU. Acest risc este cel mai mare in timpul introducerii. Nu ar trebui sa obtineti un DIU daca aveti sau puteti avea un ITS. In plus, DIU nu sunt recomandate femeilor care:

 • s-ar putea sa fie insarcinate.
 • au cancer de col uterin netratat.
 • au cancer uterin.
 • au hemoragii vaginale inexplicabile.
 • au mai multi parteneri sexuali (din cauza riscului crescut pentru ITS).

ParaGard nu este recomandat femeilor care sunt sau pot fi alergice la cupru sau celor care au care au boala Wilson. In situatii rare, un DIU poate patrunde in peretele uterin. Daca sarcina apare cu un DIU in loc, exista un risc crescut pentru sarcina.

Mirena, Liletta si Skyla nu sunt recomandate femeilor care au boli hepatice severe sau femeilor care au sau pot avea cancer de san. Deoarece exista un usor risc de infectie atunci cand medicul dumneavoastra introduce DIU, medicul va poate testa mai intai sa vada daca nu prezentati infectii cu transmitere sexuala.