Ce este masajul profund al tesuturilor?

Masajul prodund al tesuturilor este o tehnica de masaj utilizata pentru tratarea problemelor musculo-scheletice, precum tulpinile si leziunile sportive.

Aceasta tehnica presupune aplicarea unei presiuni sustinute, utilizand lovituri lente, profunde pentru a viza straturile interioare ale muschilor si tesuturilor conjunctive.

Acest lucru ajuta la ruperea tesutului cicatricial care se formeaza in urma unei leziuni si reduce tensiunea in muschi si tesut. De asemenea, poate promova vindecarea mai rapida prin cresterea fluxului sanguin si reducerea inflamatiei.

Care sunt avantajele terapiei de masaj tisular profund?

Masajul profund al tesuturilor ofera beneficii atat fizice, cat si psihologice. Spre deosebire de alte tehnici de masaj care se concentreaza pe relaxare, masajul tesuturilor adanci ajuta la tratarea durerilor musculare si la imbunatatirea rigiditatii. Dar tot va poate ajuta sa va relaxati si mental.

Un studiu din 2014 la care au participat 59 de participanti a descoperit ca masajul tesuturilor profunde a ajutat la reducerea durerii la persoanele durere cu cronica la nivelul spatelui. Autorii au asemanat efectele sale cu cele ale antiinflamatoarelor nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul (Advil).

Oamenii au mai raportat ca masajul tesuturilor profunde ajuta persoanele care se confrunta cu:

  • leziuni sportive.
  • fibromialgie.
  • fasciita plantara.
  • tensiune arteriala crescuta.
  • lombosciatica.
  • cot de tenis.

Cum se compara cu masajul suedez?

Masajul de tesut profund si masajul suedez sunt doua tipuri diferite de terapie de masaj. Ambele folosesc unele aceleasi lovituri, dar au utilizari diferite si variaza foarte mult atunci cand vine vorba de cantitatea de presiune utilizata.

Iata care sunt diferentele cheie intre masajul tesuturilor profunde si tehnica de masaj suedez:

Utilizarea prevazuta.

Masajul tesuturilor profunde este utilizat in principal pentru tratarea durerilor cronice si a leziunilor musculare si sportive. Masajul suedez este folosit in principal pentru a promova relaxarea si pentru a reduce tensiunea musculara cauzata de activitatile de zi cu zi, cum ar fi sezutul la birou.

Presiune.

Masajul suedez este o forma de masaj mai blanda care foloseste mult mai putina tensiune decat masajul tesuturilor profunde.

Ambele tipuri implica utilizarea palmelor si a degetelor pentru a framanta si manipula tesuturile, dar coatele si antebratele pot fi de asemenea folosite pentru a aplica o presiune crescuta in timpul unui masaj adanc al tesuturilor.

Zona de focalizare.

Masajul tesutului profund tinteste straturile interioare ale muschilor. Este utilizat cu scopul de a trata leziunile musculare si tendonale, durerea si rigiditatea in grupele si articulatiile voastre majore.

Masajul suedez vizeaza straturile superficiale ale muschilor si se concentreaza asupra partilor corpului dvs. care tind sa tina cea mai mare tensiune, cum ar fi gatul, umerii si spatele.

Ce se intampla in timpul masajului?

Inainte de masajul profund al tesuturilor, terapeutul specializat in masaj, va dori sa afle despre zonele cu probleme. Un masaj profund al tesuturilor poate implica intregul corp sau doar o singura zona.

Odata gata, vi se va cere sa va intindeti pe spate sau pe burta, sub o foaie. Nivelul de dezbracare se bazeaza pe confortul dvs., dar zona care este lucrata va trebui sa fie expusa.

Terapeutul de masaj va va incalzi muschii folosind o atingere mai usoara. Dupa ce va veti incalzi, va incepe sa lucreze in zonele cu probleme. Va folosi framantarea profunda si mangaiere cu cantitati diferite de presiune intensa.

Exista reactii adverse?

Nu este neobisnuit sa aveti o durere persistenta cateva zile dupa un astfel de masaj. Desi terapia de masaj este in general sigura, masajul tesuturilor profunde utilizeaza o presiune foarte ferma si poate nu este sigur pentru toata lumea.

Vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a face un masaj profund de tesut daca:

  • aveti antecedente de cheaguri de sange sau o tulburare de coagulare.
  • luati diluanti de sange.
  • aveti o tulburare de sangerare.
  • aveti cancer sau urmati un tratament ak cancerului, cum ar fi chimioterapia sau radiatiile.

Oricine cu osteoporoza sau cancer raspandit in oase ar trebui sa evite masajul profund al tesuturilor, deoarece presiunea ferma poate provoca o fractura. De asemenea, nu este indicata o astfel de terapie de masaj pentru o femeie gravida. Tipurile de masaj mai blande, cum ar fi masajul suedez, pot fi o optiune mai buna.

Daca aveti o rana deschisa sau o infectie a pielii de orice fel, va trebui sa reprogramati pentru a evita dezvoltarea unei noi infectii sau pentru a preveni dezvoltarea celei existente.