Ce este liftingul facial?

Liftingul facial este o procedura medicala care implica indepartarea chirurgicala a ridurilor de pe fata. Aceasta procedura este de obicei cosmetica si este prescrisa pacientilor care doresc un aspect mai tineresc.

Inca din anii 1900, chirurgii au efectuat aceasta procedura tragand mai ales partile infioratoare ale fetei si taind excesul de piele. Potrivit medical Lore, prima astfel de interventie a fost efectuata in 1901 la Berlin, unde un chirurg pe nume Eugen Hollander a raspuns la solicitarea unui pacient in varsta, care avea dorinta de a-si ridica obrajii si colturile gurii.

Hollander a continuat sa taie pielea din jurul urechilor intr-o forma ovala. La sase ani dupa cea care este considerata prima procedura de lifting facial, Charles Miller, un chirurg din Chicago, a scris primul manual despre subiectul procedurilor chirurgicale cosmetice pe fata. Manualul a fost intitulat Corectia imperfectiunilor naturale.

In ciuda istoricului sau relativ scurt, procedurile liftingului facial sunt in prezent printre cele mai cautate proceduri chirurgicale cosmetice. Incepand cu 2011, Societatea Americana pentru Chirurgie Plastica Estetica a declarat liftingul facial ca fiind una dintre cele mai populare proceduri estetice, imediat dupa liposuctie, ridicari si implanturi de san si chirurgie a pleoapelor.

Ritidectomia (liftingul facial) este prescrisa pacientilor care se confrunta cu pielea flasca in diferite parti ale fetei, inclusiv obrajii, zona gurii sau maxilar. Alti pacienti care pot fi candidati la rictidomie sunt cei cu:

 • Pielea cazuta in zona liniei maxilarului si gatului;
 • Surplus de piele
 • Osteologia fetei puternica;
 • Cei care spera la rezultate reale dupa operatie.

Obiectivul principal al liftingului facial este de a restabili aspectul tineresc al fetei. Pe masura ce oamenii imbatranesc, fermitatea si flexibilitatea pielii lor, inclusiv a pielii de pe fata, scade semnificativ.

Varsta poate provoca, de asemenea, modificari semnificative in structurile anatomice profunde ale fetei.

Exista multe tipuri de proceduri de lifting facial, care variaza de la incizii, nivelul de invazivitate, precum si zona fetei in care se efectueaza procedura. Diferite tipuri de proceduri facelift includ:

 1. Ascensor traditional. In acest tip de lifting facial, chirurgul face o incizie pe partea din fata a urechii, care se extinde pana in firul de par al pacientului. Pe masura ce incizia se apropie de fundul urechii, aceasta va fi curbata pana in spatele urechii, unde se va termina la nivelul pacientului. Pielea libera va fi separata de tesuturile mai adanci ale fetei pacientului si va fi trasa taiata inainte de a sutura sau a se intepa.
 2. SMAS lift. Superficial Musculo Aponeurotic System Lift sau SMAS Lift este o procedura de facelift care implica realinierea ligamentelor suspensive cu scopul de a ingreuna grasimea obrazului si de a le mentine la locul lor.
 3. Lifting facial cu adancime. Acesta este de obicei recomandat pacientilor care doresc ca pliurile lor nazolabiale sa fie ridicate sau re-aliniate. Aceasta tehnica a evoluat din SMAS Lift, dar procedura este cu totul alta.

In loc sa redirectioneze SMAS, un lifting de plan profund implica, de obicei, eliberarea muschilor si obrazul de grasime de la osul de care sunt atasate. Desigur, acest tip de lifting nu vine fara riscuri si atunci cand este efectuat incorect, un pacient poate suferi de nervii faciali deteriorati.

 1. Lifting facial compozit. In aceasta tehnica, chirurgul vizeaza, de obicei, repozitionarea si mobilizarea straturilor de tesuturi mai adanci. Intr-un lifting facial compus, muschiul orbicularis oculi al pacientului, precum si fixarea si repozitionarea acestuia vor necesita o preocupare principala.
 2. Mid-Facelift. Aceasta tehnica este adesea prescrisa pentru femeile ale caror zone mijlocii ale fetei s-au aplatizat din cauza varstei. Cu toate acestea, este important de mentionat ca numai aceia care nu au un grad semnificativ de alunecare a gatului se califica pentru aceasta tehnica.
 3. Lifting pentru piele. Dupa cum sugereaza si numele, facelift-ul numai pentru piele nu vizeaza tesuturile, muschii, ligamentele sau orice alte structuri faciale profunde. Acest tip de lifting este adesea recomandat pacientilor a caror singura problema este pielea faciala inelastica sau laxa. Cu toate acestea, efectele pot dura doar de la sase luni la un an.
 4. Ridicare Superiosteala. Aceasta tehnica implica ridicarea verticala a tesuturilor faciale moi si indepartarea completa de oasele faciale de dedesubt.
 5. Ascensor MACS. Cunoscuta si sub denumirea de Ridicare Suspensie Craniala cu Acces Minimal, aceasta tehnica isi propune sa corecteze inaltarea caracteristicilor faciale cu incizii minuscule pentru a ridica si suspenda tesutul de sus. Ridicarea MACS este considerata in general o alternativa excelenta la o facelift traditionala, deoarece inciziile sunt mai mici.

Cand ar trebui sa vedeti un chirurg estetic pentru un lifting facial?

Daca scopul este de a va imbunatati caracteristicile faciale din cauza pielii si a tesutului infundat sau vag, atunci trebuie sa consultati un chirurg cosmetic calificat si instruit in aceasta procedura. Chirurgul va evalua starea actuala si va recomanda tehnicile care va vor rezolva cel mai bine problemele.

La ce sa va asteptati?

Medicul si pacientul vor discuta despre ce va implica interventia chirurgicala, unde va avea loc, tipul de anestezie utilizata, recuperarea si potentialele complicatii care pot aparea.

Medicul va dori sa cunoasca informatii despre tensiunea arteriala, coagularea sangelui, daca pacientul fumeaza si/sau consuma droguri, daca are cicatrici, daca urmeaza un tratament.

Care sunt riscurile?

Riscurile acestei proceduri sunt rare, iar procedurile cosmetice sunt in general sigure, atat timp cat sunt efectuate de un profesionist calificat si cu experienta.

Cu toate acestea, orice interventie chirurgicala are un anumit risc, iar liftingul facial are urmatoarele riscuri: sangerare, vanatai, complicatii ale anesteziei, infectie, hematom, amorteala, cicatrizare, necroza cutanata sau moarte tisulara, inegalitate intre cele doua parti ale fetei, largirea sau ingrojarea cicatricii, pierderea parului din jurul locului inciziei, dar acest lucru este neobisnuit, si deteriorarea nervilor faciali care controleaza muschii, de obicei temporar.

Daca pacientul observa inflamatie, durere, roseata sau umflare in zilele imediat urmatoare interventiei chirurgicale, este foarte important sa solicite ajutor medical. Acesta ar putea fi un semn de hematom. Daca exista febra, poate fi vorba despre o infectie.