La ce este utila acupresura?

Rolul acupresurii a fost primordial in medicina traditionala chineza (TCM) de mai bine de 2000 de ani, iar faptul ca aceasta procedura este utilizata chiar si astazi, este o marturie a eficacitatii sale in tratamentul bolilor si al durerii.

Acupresura este in esenta, o metoda de a trimite un semnal catre organism (prin ac sau alte mijloace) pentru a „activa” propriile mecanisme de auto-vindecare sau de reglare. In mod normal, Qi (energia vitala) circula prin cai naturale in corp numite meridiane. Blocarea acestui flux sau un dezechilibru in Yin si Yang pot provoca boli si durere.

Acupresura ajuta la corectarea dezechilibrelor functionale si la restabilirea fluxului, intorcand astfel organismul la o stare mai buna de bunastare. Acupresura este o forma eficienta de stimulare folosita pentru a ajuta la relaxarea muschilor.

Daca se face in mod regulat, aceasta metoda de auto-masaj poate sustine imbunatatirea si minimizarea recurentei simptomelor. O modalitate simpla de a stimula aceste puncte este de a apasa ferm cu un deget intr-o miscare rotativa sau o miscare in sus si in jos timp de cateva minute la un moment dat.

Care sunt unele dintre punctele comune de acupresiune de invatat?

Iata o lista de opt puncte de acupresiune utilizate frecvent.

Vezica biliara (GB20): Feng Chi

Acest punct este recomandat pentru dureri de cap, migrene, neclaritate sau oboseala, energie scazuta si simptome de raceala / gripa. Este localizat simtind osul mastoid (ureche) si urmand canelura inapoi pana unde muschii gatului se ataseaza de craniu.

Vezica biliara (GB21): Jian Jing

Acest punct este localizat prin prinderea muschiului umarului cu degetul mare si degetul mijlociu si este utilizat frecvent pentru stres, dureri faciale, dureri de cap, dureri de dinti si dureri de gat. Pentru femeile insarcinate, aceasta procedura trebuie executata cu precautie.

Intestin mare (LI4): He Gu

Acest punct este bun pentru stres, dureri de cap, dureri de dinti, dureri faciale si dureri de gat. Cu toate acestea, ca un cuvant de precautie, poate induce munca si nu trebuie niciodata utilizat in timpul sarcinii.

Ficat (LV3): Tai Chong

Trebuie sa-ti scoti pantoful pentru a gasi acest punct. Aceasta este o zona excelenta pentru a stimula stresul, durerile de spate scazute, hipertensiunea arteriala, durerile de membre, insomnia si tulburarile emotionale.

Pericardul (P6): Nei Guan

Acest punct poate ajuta la alinare pentru greata, anxietate, sindromul tunelului carpian, stomacul suparat, bolile de miscare si durerile de cap si este chiar utilizat pentru reglarea palpitatiilor cardiace.

Triple Energizer 3: Zhong Zhu

Acest punct este localizat in canelura formata din tendoanele celui de-al 4-lea si al 5-lea deget, in spatele unghiilor si este utilizat in mod obisnuit in clinica pentru durerile de cap temporale, tensiunea umerilor si a gatului si durerile superioare ale spatelui.

Splina (SP6): San Yin Jiao

Acest punct poate fi foarte util pentru multe afectiuni urologice si pelvine, precum si pentru oboseala si insomnie. Evitati in timpul sarcinii.

Stomac (ST36): Zu San Li

Puteti gasi acest punct util pentru oboseala si depresie, precum si dureri de genunchi si disconfort gastro-intestinal. Asiaticii stimuleaza frecvent acest punct pentru promovarea sanatatii si longevitate.

Folosit ca tratament complementar

Terapia de masaj cu acupresiune este adesea folosita ca tratament complementar impreuna cu alte modalitati de ingrijire a sanatatii. Poate fi, de asemenea, un adjuvant eficient al tratamentului chiropractic, motiv pentru care multi chiropractici ofera terapie de masaj in cabinetele lor.

Terapia de masaj cu acupresiune beneficiaza de o gama larga de afectiuni de sanatate, inclusiv durere, dureri de cap, insomnie, circulatie deficitara, probleme ale sinusurilor, artrita, tensiune la nivelul umerilor si gatului. De asemenea, este eficient in intretinerea preventiva a asistentei medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *