Ce este hipertensiunea arteriala?

Presiunea arteriala este forta sangelui tau in timp ce curge prin arterele din corpul tau. Arterele sunt vase de sange care transporta sange din inima ta catre restul corpului.

Cand inima ta bate, impinge sangele prin arterele tale. Pe masura ce sangele curge, preseaza peretii arterei tale. Aceasta se numeste tensiune arteriala.

Hipertensiunea arteriala (denumita si hipertensiune) are loc atunci cand sangele se misca prin arterele tale la o presiune mai mare decat in ​​mod normal. Multe lucruri diferite pot provoca hipertensiune arteriala.

Daca tensiunea arteriala devine prea mare sau ramane mare timp indelungat, poate provoca probleme de sanatate. Hipertensiunea arteriala necontrolata va prezinta un risc mai mare de accident vascular cerebral, boli de inima, atac de cord si insuficienta renala.

Tipuri de hipertensiune arteriala

Exista 2 tipuri de hipertensiune arteriala.

 1. Hipertensiune arteriala primara.

Aceasta este, de asemenea, numita hipertensiune arteriala esentiala. Se numeste hipertensiune arteriala primara atunci cand nu exista o cauza cunoscuta pentru tensiunea arteriala ridicata. Acesta este cel mai frecvent tip de hipertensiune.

Acest tip de tensiune arteriala dureaza de obicei multi ani pentru a se dezvolta. Este probabil un rezultat al stilului tau de viata, al mediului si al modului in care corpul tau se schimba odata cu inaintarea in varsta.

 1. Hipertensiune arteriala secundara.

Acest tip de hipertensiune  apare atunci cand o problema de sanatate sau un medicament cauzeaza tensiunea arteriala ridicata. Lucrurile care pot provoca hipertensiune secundara includ:

 • probleme renale;
 • apnee de somn;
 • probleme tiroidiene sau ale glandei suprarenale;
 • unele medicamente.

Simptomele hipertensiunii arteriale

Majoritatea persoanelor care au hipertensiune arteriala nu au simptome. Acesta este motivul pentru care uneori se numeste „criminalul tacut”. Este foarte important sa va verificati regulat tensiunea arteriala.

Unele persoane se confrunta cu dureri de cap, hemoragii sau respiratie greoaie atunci cand au hipertensiune arteriala. Cu toate acestea, aceste simptome pot imita multe alte lucruri (grave sau non-grave. De obicei, aceste simptome apar odata ce tensiunea arteriala a atins un nivel periculos de mare intr-o perioada de timp.

Ce provoaca hipertensiunea arteriala?

Alimentele, medicamentele, stilul de viata, varsta si genetica pot provoca hipertensiune arteriala. Medicul dumneavoastra va poate ajuta sa aflati care ar putea fi cauza voastra. Factorii comuni care pot duce la hipertensiune arteriala includ:

 • Dieta bogata in sare, grasimi si / sau colesterol.
 • Afectiuni cronice, cum ar fi problemele de rinichi si hormoni, diabet si colesterol ridicat.
 • Istoric familial, mai ales daca parintii sau alte rude apropiate au hipertensiune arteriala.
 • Lipsa activitatii fizice.
 • Varsta mai inaintata (cu cat esti mai in varsta, cu atat este mai probabil sa ai tensiune arteriala ridicata).
 • Excesul de greutate si obezitatea.
 • Rasa (persoanele negre ne-hispanice sunt mai susceptibile sa aiba hipertensiune arteriala decat oamenii din alte rase).
 • Unele medicamente anti-nastere.
 • Stresul.
 • Consumul de tutun sau consumul de prea mult alcool.

Cum este diagnosticat hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala este diagnosticata prin masurarea cu un tensiometru. Acesta este un test comun pentru toate vizitele la medic. O asistenta va plasa o banda (manseta) in jurul bratului tau.

Banda este fixata la o pompa mica, iar cadrul medical va pompa. Se va simti strans in jurul bratului tau. Atunci el sau ea se va opri si va urmari contorul. Aceasta ofera asistentei 2 numere care va formeaza tensiunea arteriala. Numarul de top este citirea ta sistolica (tensiunea arteriala maxima cand inima iti stoarce sangele).

Numarul de jos este citirea dvs. diastolica (presiunea cand inima va umple de sange). De asemenea, este posibil sa auziti medicul sau asistenta spunand ca tensiunea arteriala este „120 peste 80.”

 1. Presiunea arteriala normala este mai mica de 120 in partea de sus si mai putin de 80 in partea de jos.
 2. Nivelurile de prehipertensiune sunt 120-139 in partea de sus si 80-89 in partea de jos.
 3. Hipertensiune arteriala, stadiul 1 este de 140-159 in partea de sus si 90-99 in partea de jos.
 4. Hipertensiune arteriala, stadiul 2 este de 160 sau mai mare in partea de sus si 100 si peste in partea de jos.

Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat este mai frecvent sa fie verificata. Dupa varsta de 18 ani, verificati tensiunea arteriala cel putin o data la doi ani.

Poate fi prevenita sau evitata hipertensiunea arteriala?

Daca tensiunea arteriala ridicata este cauzata de factori de stil de viata, puteti lua masuri pentru a va reduce riscul:

 • Slabiti.
 • Renuntati la fumat.
 • Mancati corect.
 • Faceti exercitii fizice.
 • Reduceti aportul de sare.
 • Reduceti consumul de alcool.
 • Aflati metodele de relaxare.

Daca tensiunea arteriala ridicata este cauzata de boala sau de medicamentul pe care il luati, adresati-va medicului dumneavoastra. Este posibil ca el sau ea sa poata prescrie un medicament diferit. In plus, tratarea bolii dvs. (cum ar fi controlul diabetului zaharat) va poate ajuta sa reduceti tensiunea arteriala ridicata.

Tratamentul hipertensiunii arteriale

Tratamentul incepe de obicei cu modificari pe care le puteti face in stilul dvs. de viata pentru a va ajuta sa scadeti tensiunea arteriala si sa va reduceti riscul de boli de inima. In plus, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicament pentru a va reduce tensiunea arteriala. Acestea se numesc medicamente antihipertensive.

Scopul tratamentului este de a reduce tensiunea arteriala la niveluri normale. Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente usor de luat. Acest tratament are un mare succes.

Daca tensiunea arteriala poate fi controlata doar cu medicament, va trebui sa luati medicamentul pentru tot restul vietii. Este comun sa aveti nevoie de mai multe medicamente pentru a va ajuta sa controlati tensiunea arteriala.

Nu incetati sa luati medicamentul fara sa discutati cu medicul dumneavoastra. In caz contrar, este posibil sa va cresteti riscul de a suferi un accident vascular cerebral sau atac de cord.

Cum se poate trai cu hipertensiune arteriala?

Controlul hipertensiunii arteriale este un angajament pe tot parcursul vietii. Veti avea intotdeauna nevoie sa va monitorizati greutatea, sa faceti alegeri alimentare sanatoase, sa faceti exercitii fizice, sa invatati sa faceti fata stresului, sa evitati fumatul si sa va limitati aportul de alcool.

Daca aveti nevoie de medicamente pentru a va controla tensiunea arteriala ridicata, probabil veti avea nevoie de ele toata viata.

In plus, va trebui sa te obisnuiesti cu verificarile periodice ale tensiunii arteriale. Este posibil ca medicul dumneavoastra  sa va solicite vizite la cabinet in mod regulat. Sau va poate cere verificarea tensiunea arteriala acasa si sa tineti evidenta zilnica pana cand mergeti la cabinetul medicall

Unele farmacii au la dispozitie aparate de masurare pentru tensiunea arteriala. Puteti cumpara aparat pentru utilizare la domiciliu. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va ceara sa verificati tensiunea arteriala de mai multe ori pe zi.

 

2 thoughts on “Ce este hipertensiunea arteriala?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *