Ce este hidroterapia?

Hidroterapia presupune utilizarea apei pentru a trata diferite afectiuni, cum ar fi artrita, simptomele reumatice si alte afectiuni. Desi seamana cu inotul, este diferita, deoarece cere individului sa intreprinda exercitii diferite intr-o piscina cu apa calda.

Temperatura apei din bazin este de aproximativ 33–36ºC. Aceasta apa este mult mai calda decat ceea ce veti intalni intr-o piscina normala. Tratamentul de hidroterapie este de obicei efectuat in sectia de fizioterapie a unui spital.

Cum functioneaza hidroterapia?

Hidroterapia se bazeaza pe efectele sale mecanice si termice, pentru a induce vindecarea. Profita de reactia organismului la stimuli reci sau fierbinti, presiunea exercitata de apa, aplicarea prelungita a caldurii, precum si senzatia apei. Aceste senzatii si efecte sunt apoi transportate mai adanc in piele de catre nervi.

Cand se intampla acest lucru, aceste senzatii stimuleaza sistemul imunitar, influentand astfel eliberarea hormonilor de stres, imbunatatind in acelasi timp digestia, circulatia si fluxul de sange, precum si reduce sensibilitatea organismului la durere.

In majoritatea circumstantelor, caldura este folosita pentru a calma si a linisti corpul, incetinind in acelasi timp activitatea organelor interne.

Pe de alta parte, frigul este folosit pentru a revigora si stimula, crescand astfel activitatea interna a organismului. Prin urmare, in cazul in care suferiti de anxietate si de muschi incordati, ar fi indicat sa va imbaiati in apa calda. Daca va simtiti stresat si obosit, ar trebui sa faceti dus cu apa calda, urmata de un dus scurt si rece. Acest lucru stimuleaza mintea si corpul.

Cand sunteti scufundat in apa, cum ar fi de exemplu intr-o piscina sau intr-un bazin, simtiti un fel de lipsa de greutate. In aceasta perioada, apa usureaza corpul de efectele gravitatiei.

In plus, apa induce un efect hidrostatic, precum si un sentiment asemanator masajului, deoarece iti framanta corpul. Apa in miscare stimuleaza receptorii de atingere ai pielii. Acest efect creste circulatia sangelui in timp ce elibereaza muschii stransi.

Tipuri de hidroterapie

Hidroterapia este impartita in doua categorii principale. Este vorba despre hidroterapie externa si hidroterapie interna.

Hidroterapie externa

Aceasta este aplicarea ghetii sau a apei pe corp. De asemenea, implica imersiunea corpului in apa. Prin urmare, urmareste utilizarea tehnicilor de hidroterapie pe baza de temperatura, cum ar fi efectele apei calde si reci asupra pielii, precum si asupra tesutului de baza.

Cand este folosita, apa calda provoaca transpiratia si relaxeaza muschii. Este o metoda foarte eficienta de tratare a circulatiei deficitare, a artritei, a reumatismului si a muschilor care prezinta dureri; si este adesea combinata cu aromaterapie.

Pe de alta parte, hidroterapia cu apa rece ajuta la stimularea muschilor de baza, precum si la fluxul de sange catre piele. Unele dintre tratamentele comune care necesita utilizarea apei, includ aplicarea caldurii reci si umede in diferite parti ale corpului. Acest tratament cu caldura umeda este denumit stimulare.

Pachetele cu gheata sau compresele reci sunt utilizate pentru ameliorarea durerii asociate cu chirurgia dentara, durerile de cap si entorse. Pachetele de gheata ajuta la calmarea pacientilor psihiatri si la detoxifiere.

Hidroterapia externa se realizeaza in diverse moduri. Baile sitz sunt una dintre cele mai frecvente proceduri. Pacientul sta intr-o baie facuta in mod unic, unde abdomenul este scufundat complet in apa.

Aceste bai sunt recomandate atunci cand este necesara tratarea hemoroizilor, tratarea crampelor menstruale, dar si umflarea prostatei sau alte afectiuni genito-urinare. Exista, de asemenea, terapia bazata pe miscare, unde apa de inalta presiune este folosita pentru masarea corpului. Aceasta metoda este utilizata pentru ameliorarea stresului si a anxietatii.

Hidroterapie interna

Aceasta forma de terapie include enemas si irigarea colonica. Baile cu aburi sunt un bun exemplu de hidroterapie interna. Irigarea colonica presupune curatarea intregului intestin. Acest lucru ajuta la vindecarea numeroase probleme si afectiuni digestive.

Douchingul este un alt tip de hidroterapie interna. Acesta directioneaza un flux de apa direct catre vagin pentru a curata zona. Cu toate acestea, multi practicieni nu recomanda aceasta forma de hidroterapie.

Beneficiile hidroterapiei

  • Este o metoda foarte eficienta de tratare a durerii de lunga durata.
  • Ajuta la slabirea muschilor incordati, stransi, in timp ce incurajeaza relaxarea. De asemenea, creste rata metabolica si activitatea de digestie. Hidroterapia hidrateaza celulele corpului in timp ce imbunatateste tonusul pielii si musculare.
  • Hidroterapia stimuleaza sistemul imunitar, sporind astfel eficienta acestuia.
  • Stimuleaza aportul de sange la diferite organe din corp.

Hidroterapia a fost folosita de mai multi ani pentru a trata diverse afectiuni de sanatate. Unul dintre principalele sale avantaje este ca este naturalA si nu are efecte secundare negative majore.

Utilizarea hidroterapiei si a altor terapii fizice acvatice inseamna ca nu trebuie sa inghititi pastile sau sa optati pentru proceduri chirurgicale scumpe. Cu toate acestea, daca simptomele persista dupa tratament, este recomandabil sa solicitati ingrijiri medicale profesionale.