Nautul este un aliment gustos si sanatos, este inlocuitorul ideal pentru carne si are un continut bogat de fibre utile in combaterea constipatiei si controlul apetitului.
La nivel mondial, in fiecare an se recolteaza in jur de 10 milioane de tone de naut. Sa nu credeti insa ca nautul este cultivat de ieri, de azi. Acesta era cultivat chiar si in antichitate, atat in Orientul Mijlociu, cat si in Europa.
Acest super aliment are o multime de beneficii pentru sanatate, si ar trebui sa il introduceti neaparat in dieta. Daca nu credeti, iata in continuare cateva dintre beneficiile nautului.
Nautul este bun pentru diabetici
O cana de naut, cu o greutate de 164 de grame (g), ofera 12,5 g de fibre. Fibrele pot fi deosebit de bune pentru persoanele cu diabet, iar Asociatia Americana pentru Diabet sugereaza nautul ca o sursa de fibre dietetice. Un studiu din 2014 a concluzionat ca consumul de cel putin 30 g de fibre pe zi ar putea ajuta la reducerea inflamatiei la persoanele cu diabet de tip 1.
O revizuire din 2018 a metaanalizelor a constatat ca o dieta bogata in fibre poate ajuta la scaderea nivelului glicemiei si la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.
Sanatate osoasa
Fierul, calciul si alti nutrienti care fac parte din compozitia nautului pot contribui la structura si rezistenta oaselor sanatoase. Ba chiar mai mult, nautul poate juca un rol in dieta persoanelor care doresc sa previna osteoporoza.
Tensiune arteriala
Pentru a preveni hipertensiunea arteriala, expertii recomanda limitarea aportului de sodiu sau sare, si cresterea aportului de potasiu. Orientarile actuale recomanda adultilor sa consume cel putin 4.700 de miligrame (mg) de potasiu pe zi. O cana de naut, care cantareste 164 g, ofera 474 mg de potasiu.
Persoanele care folosesc naut conservat ar trebui sa verifice cat de mult sodiu au adaugat producatorii. Gatitul cu naut uscat poate ajuta la limitarea cantitatii de sare intr-o masa.
Adultii trebuie sa isi mentina aportul de sodiu sub 2.300 mg pe zi, in timp ce persoanele cu varsta de 51 de ani sau peste aceasta varsta, dar si cei cu factori de risc pentru boli cardiovasculare ar trebui sa consume mai putin de 1.500 mg pe zi.
Sanatatea inimii
Fibra, potasiul, vitaminele B, fierul, magneziul si seleniul din naut sustin sanatatea inimii. Fibra ajuta la scaderea riscului de boli de inima prin scaderea nivelului de colesterol din sange. Nautul nu contine colesterol.
Cancer
Radicalii liberi sunt substante toxice care se acumuleaza in organism, din cauza mai multor factori, printre care si a metabolismului. Pe masura ce aceste toxine se acumuleaza, ele pot fi responsabile de deteriorarea celulelelor, si pot provoca o varietate de probleme de sanatate, inclusiv cancer.
Antioxidantii ajuta organismul sa indeparteze radicalii liberi, in timp ce seleniul si beta-carotenul din naut actioneaza ca antioxidanti.
O cana de naut contine 6,1 micrograme (mcg) de seleniu. Oficiul de suplimente alimentare (ODS) recomanda ca adultii consuma 55 mcg de seleniu pe zi. De asemenea, ei observa ca activitatea antioxidanta a seleniului poate ajuta la protejarea organismului de cancer.
In plus, exista dovezi conform carora fibrele pe care le contine nautul, pot contribui la reducerea riscului de cancer colorectal.
Colesterol
Un mic studiu din 2006 a descoperit ca participantii au avut lipoproteina cu densitate mai mica (LDL) sau colesterol „rau” in sangele lor atunci cand au mancat o dieta cu adaos de naut, comparativ cu o dieta cu grau adaugat, timp de 5 saptamani. Cercetatorii au remarcat ca fibra din naut ar putea fi responsabila pentru reducerea colesterolului LDL.
Sanatate mentala
O ceasca de naut contine 69,7 mg de colina, care ajuta la functionarea creierului si a sistemului nervos. Colina joaca un rol in starea de spirit, controlul muscular, invatarea si memoria, precum si in metabolismul organismului. ODS recomanda adultilor sa consume 400-550 mg de colina pe zi, in functie de sex si daca sunt gravide sau alapteaza.
Unele cercetari sugereaza ca o deficienta de seleniu poate creste riscul de declin cognitiv la persoanele in varsta. Aceasta ar presupune ca seleniul poate sprijini sanatatea cognitiva, inclusiv memoria si gandirea.
Digestie si regularitate
Fibra ajuta la mentinerea tubului digestiv sanatos si promoveaza regularitatea. Nautul este o sursa buna de fibre.
Gestionarea greutatii si satietate
Fibrele dietetice functioneaza ca agenti bulking in sistemul digestiv. Agentii de aglomerare cresc sentimentul de plinatate dupa mancare, iar proteinele au acelasi efect.
Simtirea mai plina pentru mai mult timp dupa mancare poate contribui la reducerea poftei de mancare si la reducerea aportului caloric al unei persoane.
Anemie
Fara fier, organismul nu poate furniza oxigen in celulele sale, iar acest lucru poate duce la anemie cu deficit de fier. Printre simptome se numara slabiciunea si oboseala. In cazuri grave, pot aparea complicatii care pot pune viata in pericol.
O cana de naut contine 4,7 mg de fier, sau intre jumatate si o cincime din necesarul zilnic al unei persoane, in functie de individ. De asemenea, ofera o parte din vitamina C, care ajuta organismul sa absoarba fierul.