Multe beneficii bine cercetate pentru sanatate ale ceaiului verde, il fac sa fie o bautura excelenta pentru a-l include in dieta dvs. pentru prevenirea si tratarea cancerului, pentru probleme cardiace, boli cardiovasculare, niveluri ridicate de colesterol, artrita reumatoida, infectie, carita a dintilor si multe altele.
Ceaiul verde contine un antioxidant numit epigallocatechin-3 galat (EGCG), care ofera proprietati chemopreventive. Necunoscut pentru multi, ceaiul verde provine din aceeasi planta de unde se obtine ceaiul normal. Stiintific, este cunoscuta sub numele de Camellia sinensis.
Este acelasi ceai cu un proces diferit. Mai mult, frunzele de ceai verde sunt recoltate si aburite rapid pentru a preveni fermentarea, rezultand un produs stabil uscat. In timpul acestui proces aburitor, culoarea frunzelor nu este perturbata permitand ceaiului sa-si mentina culoarea verde.
Ceaiul verde este consumat pe cale bucala pentru a imbunatati gandirea si vigilenta mentala. De asemenea, este consumat pentru depresie, afectiuni hepatice grase nealcoolice (NAFLD), boli inflamatorii intestinale si pierderea in greutate. De asemenea, trateaza afectiunile stomacului, varsaturile, diareea, durerile de cap si osteoporoza (pierderea osoasa).
Informatii nutritionale
Alaturi de cofeina, care ii confera ceaiului verde gustul sau caracteristic, amaraciunea si efectul stimulant, ceaiul verde are o compozitie bogata intr-un grup de substante chimice, numite polifenoli. Acesti polifenoli includ flavonoli, flavonoide si acizi fenolici. Taninele sunt de asemenea un tip de polifenol care contribuie la gustul amar si astringenta din ceai.
Polifenolii principali ai ceaiului verde includ flavonoidele cunoscute sub numele de catechine, precum epicatechina, epicatechina 3 galate (ECG) si epigalocatechina galata (EGCG). Aceste flavonoide sunt antioxidanti foarte puternici si impreuna cu unii aminoacizi precum tiamina, sunt responsabili pentru aroma puternica a ceaiului verde.
Mai mult, ceaiul verde contine de asemenea aminoacizi, cum ar fi teanina, tirozina si leucina, alcaloizi de xantina cum ar fi adenina, dimetilxantina, teobromina, teofilina si xantina; carbohidrati cum ar fi pectina (intalnita si in fructe), impreuna cu glucoza, zaharoza si fructoza; pigmenti precum clorofila si saponine triterpene.
Vitaminele, precum vitaminele A, B1, B2, B3, C si E se gasesc si in ceaiul verde. Dupa acea lista impresionanta, poate ca puteti incepe sa intelegeti cum este ceaiul verde ambalat cu nutrienti si componente benefice.
Calorii in ceaiul verde
Conform USDA, consumul unei cani de ceai verde (240 g) ofera 2,4 kcal impreuna cu alti nutrienti cheie care includ vitaminele B, fier, potasiu, sodiu si zinc. O singura cana de ceai verde obisnuit (240 g), contine aproximativ 29,4 mg cafeina. Acest continut depinde si de modul in care utilizati ceaiul.
De exemplu, daca reutilizati ceaiul verde, continutul de cafeina va fi comparativ mai mic decat inainte. De asemenea, daca preparati ceaiul pentru o perioada mai scurta de timp, continutul de cafeina este mai mic.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde se datoreaza in primul rand proprietatilor sale antioxidante care provin din cofeina, polifenolii de catechina si continutul de teanina. Principalele beneficii pentru sanatate care decurg din continutul sau de antioxidanti sunt enumerate mai jos.
Intarzie imbatranirea
Radicalii liberi creati in organism sunt responsabili de corodarea corpului in diferite moduri, dintre care unul il vedem ca semnele imbatranirii si simptomele aferente. Ceaiul verde bogat in antioxidanti neutralizeaza oxidantii sau radicalii liberi prezenti in organism.
Polifenolii catechinici prezenti in ceai sunt extrem de responsabili pentru efectele sale antioxidante, cel mai puternic dintre acestia fiind epigalocatechinul galat, spune un raport publicat in International Journal of Vitamine and Nutrition Research. Prin urmare, consumul regulat al acestui ceai poate intarzia eficient semnele si simptomele imbatranirii.
Are efect stimulator
Unul dintre motivele principale ale popularitatii si consumului de tot felul de ceai de catre civilizatiile umane este efectul sau stimulant. Acest efect, din nou, se datoreaza cofeinei si taninilor prezenti in frunzele de ceai.
Cofeina si taninurile, in ciuda efectelor potentiale adverse asupra sanatatii, pe termen lung, actioneaza ca stimulente foarte puternice.
De aceea, o ceasca de ceai te face sa te simti proaspat si puternic energizat. Ceaiul este o solutie usoara si ideala pentru a combate oboseala, lenea, somnolenta si lipsa de energie si pentru a imbunatati circulatia sangelui.
Promoveaza imunitatea
Cercetarile arata ca persoanele care beau in mod regulat ceai verde nu cad victimele infectiilor bacteriene si virale obisnuite la fel de usor ca si cei care nu-l adauga la dieta lor. Imbunatateste sistemul imunitar. Catechinele, prezente in ceaiul verde, impiedica bacteriile si virusurile sa se ataseze de peretii celulari pentru a le infecta.
Aceste catechine contravin si toxinele eliberate de microbi. Aceasta proprietate antimicrobiana va protejeaza, de asemenea de respiratia rea, dizenterie, diaree, cariile dintilor, indigestie, gripa, tuse si raceala si colita, toate acestea sunt cauzate de actiunea microbiana si fungica.
Astringenta
Acesta este inca un beneficiu puternic al ceaiului verde. Substantele astringente declanseaza contractii in muschi si tesuturi in timp ce tonifiaza muschii si pielea.
Chiar daca nu doriti sa beti acest ceai, o apa de gura simpla si zilnica cu acesta poate provoca o contractie suficienta in gingii pentru a le mentine ferme si stranse pe dinti, prevenind astfel slabirea si pierderea dintilor.
Puteti, de asemenea, sa va spalati parul cu ceai verde si sa simtiti ca acesta creste mai puternic si mai sanatos in fiecare zi.
Reduce nivelul de colesterol
Studiile arata ca ceaiul verde reduce semnificativ colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate joasa sau colesterolul rau). Ceaiul verde este eficient in reducerea nivelului de colesterol intr-o oarecare masura, probabil datorita alcalinitatii sale, spune un studiu publicat in baza de date Cochrane a recenziilor sistematice.
Imbunatateste sanatatea cardiaca si arteriala
Anumite componente din ceaiul verde pot reduce si tensiunea arteriala reducand riscul de accident vascular cerebral si boli coronariene. Conform Atherosclerosis Journal, ceaiul verde mareste capacitatea antioxidanta a sangelui exponential, care impiedica particulele de LDL de oxidare (unul din motivele pentru care cauza boli de inima).
Controleaza diabetul
Daca nu este luat cu zahar, natura alcalina a ceaiului verde ajuta la reducerea nivelului de glucoza din sange. Mai mult, calitatile antioxidante si astringente ale ceaiului verde asigura o sanatate buna si o mai buna functionare a pancreasului.
Imbunatatirea functiei pancreasului inseamna o secretie mai eficienta si reglementata de insulina si imbunatatirea ulterioara a descompunerii si absorbtiei zaharului. Aceasta crestere a functiilor eficiente poate ajuta la prevenirea aparitiei diabetului.
Pierdere in greutate
Credeti sau nu, ceaiul verde ajuta oamenii sa piarda in greutate, imbunatatind rata de metabolism, promovand astfel un consum mai rapid de depozitare a grasimilor din organism. Recent, ceaiul verde a inlocuit multe alte bauturi, deoarece ajuta la pierderea in greutate. Bea o cana sau doua de ceai verde in fiecare dimineata si trebuie sa pierzi cateva kilograme de greutate in exces peste o saptamana.
Imbunatateste rezistenta
Doar beti o ceasca de ceai verde fierbinte dupa ceva exercitiu viguros si veti fi gata pentru alte cateva seturi in cel mai scurt timp. Mai mult, combate eficient durerile musculare datorate supraexercitiului muscular.
Desi ceaiul verde nu este consumat pe scara larga din cauza prezentei bauturilor energizante pe piata, daca vizitati Japonia si China, veti vedea ca ceaiul verde este bautura principala acolo.
Potential beneficiu anticancer
Un studiu de cercetare realizat de Kazue Imai Litt. D., si colab. a aratat ca ceaiul verde are proprietati anti-cancer. Potrivit Institutului National al Cancerului, ceaiul verde este bogat in polifenoli precum epigalocatechinul galat (EGCG) care ajuta la eliminarea radicalilor liberi si poate induce moartea celulelor sau apoptoza in celulele canceroase.
Pe langa faptul ca provoaca imbatranirea prematura, radicalii liberi sunt, de asemenea, responsabili de provocarea anumitor tipuri de cancer. Catechinele prezente in ceaiul verde pot ajuta la neutralizarea acestor radicali liberi, la prevenirea formarii cancerigene precum nitrosaminele si la reducerea riscului de cancer.
Efecte secundare
Riscurile asociate cu ceaiul verde se datoreaza in principal continutului de cafeina si tanin. De contraindicatiile pot varia cu procentul de cafeina si taninurile in ea.
Atunci cand consumi ceai verde in exces, poate provoca insomnie, neliniste, suparare, iritabilitate, dureri de cap, hipertensiune, batai cardiace anormale, pierderea poftei de mancare, spasme, constipatie si dependenta acuta de cafeina.