Carnea rosie: buna sau rea pentru sanatate?

Carnea rosie contine numeroase vitamine si minerale, care sunt esentiale pentru o alimentatie sanatoasa, echilibrata. In ultimii ani, cu toate acestea, reputatia sa a fost grav inradacinata, studiile sugereaza ca aportul de carne rosie poate creste riscul de cancer si alte boli. Dar este intr-adevar atat de rea pentru noi?

Continuati sa cititi in continuare, pentru a afla daca este indicat sa consumati sau nu carne rosie, dar si alte informatii utile.

Carnea rosie este definita ca orice carne care provine din muschiul mamiferelor. Aceasta include carnea de vita, miel, carne de porc, capra, vitel, etc.

Pentru multe gospodarii, carnea rosie este considerata o necesitate alimentara, unii dintre noi consumand carne de vita, miel si carne de porc in diferite variatii zilnic.

Numai in ultimii 10 ani, consumul de carne rosie a scazut cu aproximativ 10 kilograme de persoana, in 2014 inregistrandu-se cel mai mic aport de carne rosie din 1960, la doar 101,7 kilograme de persoana.

In aceste conditii, poate va intrebati de ce oamenii reduc consumul de carne rosie. Iata si cateva raspunsuri:

Cancer

Cand vine vorba de aportul de carne rosie, cancerul este probabil cea mai bine stabilita implicatie a sanatatii. In octombrie 2015, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat un raport in care a concluzionat ca carnea rosie este „probabil cancerigena pentru oameni”, in sensul ca exista unele dovezi ca poate creste riscul de cancer.

In plus, OMS a concluzionat ca carnea prelucrata, definita drept „carne care a fost transformata prin sarare, intarire, fermentare, afumare sau alte procese pentru a imbunatati aroma sau a imbunatati conservarea” – este „cancerigena pentru oameni”, ceea ce inseamna ca exista dovezi suficiente ca aportul de carne procesat creste riscul de cancer.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Grupul de lucru al Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) al OMS a analizat peste 800 de studii care au evaluat efectele carnii rosii si procesate asupra diferitelor tipuri de cancer. Ei au descoperit ca fiecare portie de 50 de grame de carne procesata, care include in principal carne de porc sau de vita consumata zilnic, creste riscul de cancer colorectal cu 18%.

Insuficienta renala

Diabetul si hipertensiunea arteriala sunt printre cele mai frecvente cauze ale insuficientei renale, dar in iulie 2016, un studiu a sugerat ca aportul de carne rosie ar putea fi un factor de risc.

Publicat in Jurnalul Societatii Americane de Nefrologie, studiul a raportat o legatura dependenta de doza intre consumul de carne rosie si riscul de insuficienta renala. Spre exemplu, participantii care au avut cel mai mare 25% din aportul de carne rosie au avut un risc crescut cu 40% de insuficienta renala, comparativ cu cei cu cel mai mic 25%.

Boala de inima

O dieta nesanatoasa, bogata in grasimi saturate si colesterol , este un factor de risc cunoscut pentru bolile de inima. O serie de studii au sugerat ca carnea rosie se incadreaza in aceasta categorie, crescand riscul de boli de inima si alte afectiuni cardiovasculare.

Un studiu din 2014 pe mai mult de 37.000 de barbati din Suedia, de exemplu, a constatat ca barbatii care au consumat peste 75 de grame de carne rosie prelucrata pe zi au un risc de 1,28 ori mai mare de insuficienta cardiaca decat cei care au consumat sub 25 de grame pe zi.

Un alt studiu, publicat in 2013, a raportat o asociere intre aportul de carne rosie si riscul crescut de boli de inima, dar aceasta legatura nu a fost atribuita continutului ridicat de grasimi saturate si colesterol al carnii rosii.

Desi exista numeroase studii care leaga aportul de carne rosie cu sanatatea slaba a inimii, alte cercetari contesta aceasta asociatie.

Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Purdue din West Lafayette, IN, de exemplu, a descoperit ca consumul a 3 bucati de carne rosie de trei ori pe saptamana nu a dus la o crestere a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Diverticulita

Diverticulita este o afectiune prin care apare inflamatia intr-unul sau mai multi dintre sacii care aliniaza peretele colonului, care se numesc diverticule. Aceasta inflamatie poate duce la o serie de complicatii severe, inclusiv abcese, perforarea colonului si peritonita (infectie si umflare in mucoasa abdomenului).

In ciuda faptului ca, cauzele specifice ale diverticulitei nu sunt clare, s-a sugerat ca o dieta bogata in fibre poate ridica riscul dezvoltarii afectiunii. La inceputul acestei luni, un studiu publicat in jurnalul Gut a sugerat ca consumul de cantitati mari de carne rosie poate creste de asemenea, probabilitatea de a dezvolta diverticulita.

In comparatie cu barbatii care au raportat ca au consumat cantitati mici de carne rosie, s-a constatat ca cei care au raportat consumul celor mai mari cantitati au un risc cu 58% mai mare de a dezvolta diverticulita. Cercetatorii au descoperit ca riscul a fost cel mai puternic, cu un aport mare de carne rosie neprocesata.

Cata carne rosie ar trebui sa mancam?

In ciuda numarului mare de dovezi ale riscurilor potentiale pentru sanatate ale aportului de carne rosie, este important sa tineti minte ca, carnea rosie este plina de nutrienti. Ca exemplu, o portie de 100 de grame de carne de vita bruta macinata contine aproximativ 25% din cantitatea recomandata zilnic de vitamina B-3 si 32% din cantitatea recomandata zilnica de zinc.

Carnea rosie este de asemenea bogata in hemo-fier, care este absorbita mai bine decat fierul derivat din plante, vitamina B-6, seleniu si alte vitamine si minerale. Totusi, pe baza dovezilor de pana acum, recomandarile de sanatate publica recomanda limitarea consumului de carne rosie.

5 thoughts on “Carnea rosie: buna sau rea pentru sanatate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *