Care sunt infectiile cu transmitere sexuala?

Inca de la prima noastra lectie de educatie sexuala, cei mai multi dintre am retinut care sunt pericolele si riscurile activitatii sexuale, printre care se numara sarcina neplanificata si contractia bolilor cu transmitere sexuala (BTS), sau mai des invatate astazi ca infectii cu transmitere sexuala (ITS).

E de inteles. La urma urmei, infectiile cu transmitere sexuala sunt frecvente, deoarece oamenii inca nu stiu cum sa le previna si / sau sa le trateze, si vin la pachet cu o multime de simptome neplacute. Dar ce se poate intampla cu simptomele initiale?

Cele mai comune ITS si riscurile lor de sanatate pe termen lung

Infectiile cu transmitere sexuala diferite prezinta simptome diferite si, daca sunt lasate netratate, pot duce la o varietate de riscuri diferite pentru sanatate. Cu toate acestea, inainte de a ne aprofunda in riscuri, sa analizam care sunt infectiile cu transmitere sexuala cele mai frecvente, si apoi sa examinam cum pot afecta sanatatea dvs. pe termen lung.

Chlamydia

Chlamydia este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala curabila. Infecteaza colul uterin la femei si uretra penisului la barbati. Simptomele sale cele mai frecvente sunt durerea in timpul sexului si externarea din penis sau vagin. Cu toate acestea, multe persoane care dobandesc aceasta infectie cu transmitere sexuala sunt asimptomatice.

In ciuda lipsei de simptome, este important sa fiti examinati si tratati daca credeti ca ati putut fi expus la aceasta its. Daca nu, pe termen lung, aceasta poate face multe daune organismului. Daca este lasata netratata, clamidia poate provoca leziuni permanente ale sistemului reproducator atat la barbati, cat si la femei.

Gonoree

Gonoreea este o alta boala comuna cu ITS. La fel ca si in ceea ce priveste clamidia, gonoreea are efecte similare pe termen lung. Printre simptomele gonoreei se numara arsura la urinare. La fel ca in cazul clamidiei insa, multe persoane sunt asimptomatice.

Riscurile pentru starea de sanatate pe termen lung ale gonoreei includ leziuni ale uretrei, urinare dificila, cervicita, boala inflamatorie pelvina (PID) si infectii ale gatului.

Sifilis

Sifilisul este un alt tip de ITS comuna. Provocat de bacteria Treponema pallidum, poate duce la complicatii grave daca este lasat netratat. Sifilisul se transmite prin contact direct cu plagile sifilisului, care pot aparea pe organele genitale externe si pe gura, precum si in vagin sau rect.

Aceasta ITS poate creste semnificativ riscul de a contracta HIV. Lasat netratat, sifilisul genital poate progresa si poate deveni neurosifilis, ceea ce poate duce la orbire, schimbari de personalitate, dementa si chiar moarte.

Mycoplasma Genitalium

Nu este la fel de cunoscuta ca infectiile cu transmitere sexuala precedente, dar Mycoplasma genitalium este o cauza majora a cervicitei la femei.

Trichomoniaza

Trichomoniaza este cea mai frecventa ITS in randul femeilor tinere active sexual. Unele confunda aceasta infectie cu o vaginita sau vaginoza bacteriana, deoarece simptomele sunt atat de asemanatoare: descarcare spumoasa, miros vaginal puternic, durere in timpul unui contact sexual, iritatie si mancarime.

Daca aveti trichomoniaza, sunteti mai susceptibili la infectii cu HIV. De asemenea, poate afecta negativ rezultatul unei sarcini. Femeile insarcinate care sunt infectate cu parazitul respectiv, au mai multe sanse de a naste inainte de termen. De asemenea, au mai multe sanse sa nasca un copil cu greutate mica la nastere.

Virusul papilomavirus uman (HPV)

Virusul papilomavirus uman (HPV) este probabil cel mai frecvent ITS. Diferite tipuri de HPV au fost legate de mai multe tipuri de cancer de piele, in plus fata de cancerul de gat, cancerul anal, cancerul de penis, cancerul de col uterin si cancerul pulmonar. Alti astfel de virusi HPV provoaca negi genitali, alti negi sau pot sa nu provoace deloc simptome.

Virusul imunodeficientei umane (HIV)

Virusul imunodeficientei umane (HIV) este virusul asociat cu SIDA. Poate fi transmisa doar printr-un schimb de lichide corporale, inclusiv sperma, secretii vaginale, lapte matern si sange. HIV nu mai este o condamnare la moarte, dar este inca o boala grava.

Herpes

Herpesul este un alt STI viral. Este furnizat atat cu rani reci, cat si / sau cu rani genitale. Infectia cu herpes poate fi mortala la sugari, desi, din fericire, transmiterea de la mama la copil este relativ rara.

Concluzie legata de ITS

Exista alte BTS care provoaca riscuri de sanatate pe termen lung, dar acestea sunt cele mai frecvente. Asigurati-va ca va educati cum sa faceti sex mai sigur.

One thought on “Care sunt infectiile cu transmitere sexuala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *