Care sunt bolile comune ale batranetii?

Bolile legate de varsta sunt boli si afectiuni care apar mai frecvent la oameni pe masura ce imbatranesc, ceea ce inseamna ca varsta este un factor de risc semnificativ. Potrivit lui David Hogan, gerontolog si profesor de medicina la Universitatea din Calgary, urmatoarele afectiuni sunt unele dintre cele mai frecvente boli legate de varsta.

Boala cardiovasculara

Boala cardiaca este criminalul numarul unu in Statele Unite, si printre principalele cauze de deces in multe alte tari. Cea mai des intalnita forma este boala coronariana, care implica o ingustare sau blocare a arterelor principale care alimenteaza inima cu sange. Obstructiile se pot dezvolta in timp sau rapid, ca intr-o ruptura acuta, si pot provoca atacuri de inima potential fatal.

Accident vascular cerebral (AVC)

Un accident vascular cerebral are loc atunci cand sangele nu mai curge intr-o zona a creierului din cauza unei perturbari a unuia dintre vasele de sange. Este foarte grav, deoarece celulele creierului private de oxigen in sange incep sa moara foarte repede.

Exista doua tipuri de AVC. Cel mai frecvent se numeste accident vascular cerebral ischemic si este cauzat de orice lipsa a fluxului de sange catre creier. Un cheag de sange care blocheaza un vas sau un accident vascular cerebral embolic este un tip de AVC ischemic.

Al doilea tip se numeste accident vascular cerebral hemoragic si este cauzat atunci cand un vas de sange se rupe si sangereaza in creier.

Accidentele vasculare cerebrale pot fi responzabile de moartea sau handicapul unei persoane, in functie de locatia si gravitatea blocajului sau rupturii

Cancer

Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru multe tipuri de cancer, in care celulele anormale cresc incontrolabil, este varsta. Conform American Cancer Society, 77% din toate cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane cu varsta peste 55 de ani. In Canada, cancerul reprezinta principala cauza de deces atat pentru barbati, cat si pentru femei.

O serie de tipuri de cancer sunt mai frecvente odata cu inaintarea in varsta, inclusiv: cancerul pielii, cancer pulmonar, cancer la san, cancer colorectal, cancer la vezica, cancer la prostata si cancer de stomac.

Diabetul de tip 2

Diabetul este o tulburare care perturba modul in care corpul dvs. foloseste glucoza sau zaharul din alimentele pe care le digera. Diabetul de tip 1 (numit anterior diabet juvenil) incepe de obicei la persoanele sub varsta de 30 de ani si face ca organismul lor sa inceteze sa produca insulina.

Diabetul de tip 2 mult mai raspandit, devine mai frecvent dupa 45 de ani si implica rezistenta la insulina care determina organismul sa proceseze in mod necorespunzator glucoza.

Ambele tipuri de diabet duc la niveluri de zahar din sange prea mari, ceea ce poate duce la probleme grave precum atacul de cord, accident vascular cerebral, leziuni ale nervilor, insuficienta renala si orbire.

Prevalenta diabetului de tip 2 era in crestere, dar cresterea pare sa fi incetinit, potrivit unui raport al Centrelor de control si prevenire a bolilor (CDC). Inainte sau dupa debutul diabetului, adoptarea unor obiceiuri mai sanatoase precum exercitii fizice regulate si consumul unei alimentatii echilibrate poate mentine nivelul glicemiei intr-un interval normal si poate preveni scaderea sanatatii.

Boala Parkinson

Numita dupa medicul britanic care a descris-o prima data la inceputul anilor 1800, aceasta tulburare neurologica progresiva provoaca tremor, rigiditate si oprirea miscarii.

Trei sferturi din toate cazurile de boala Parkinson incep dupa varsta de 60 de ani, desi varsta este doar un factor de risc. Barbatii au mai multe sanse decat femeile sa dezvolte Parkinson. Cercetatorii considera ca boala este cauzata de o combinatie de factori genetici si de mediu, inclusiv expunerea la toxine. Cercetarile sugereaza ca leziunile traumatice ale creierului pot juca si ele un rol.

Dementa (inclusiv boala Alzheimer)

Caracterizata printr-o pierdere a functionarii creierului, dementa se poate manifesta ca pierdere de memorie, schimbari de dispozitie, confuzie, dificultati de comunicare sau judecata slaba.

Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza a dementei, dar o serie de alte boli o pot provoca, inclusiv:

  • Dementa vasculara (datorita fluxului sanguin afectat catre creier).
  • Dementa corpului Lewy.
  • Tulburari frontotemporale.
  • Boala Huntington.
  • Boala Parkinson.

Desi incidenta dementei creste odata cu varsta, nu este considerata o parte naturala a procesului de imbatranire.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) se caracterizeaza printr-o reducere a fluxului de aer in si din plamani datorita inflamatiei in caile respiratorii, ingrosarea mucoasei plamanilor si o supraproductie de mucus in tuburile de aer. BPOC este cel mai frecvent intalnita la persoanele de peste 65 de ani. Starea nu poate fi vindecata, dar poate fi tratata si, poate mai important, prevenita.

Osteoartrita

Osteoartrita este o boala degenerativa a articulatiilor si cea mai comuna forma de artrita. Osteoartrita apare mai frecvent pe masura ce oamenii imbatranesc si este mai frecventa la femei. Genetica, obezitatea si vatamarea articulara anterioara va fac de asemenea, mai susceptibili.

Caracterizata prin umflaturi si dureri la nivelul articulatiilor, osteoartrita nu poate fi inca vindecata, dar poate fi tratata cu medicamente anti-inflamatoare, precum si prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi pierderea in greutate, exercitii fizice si fizioterapie.

Osteoporoza

Cunoscuta si sub denumirea de „boala osoasa fragila”, osteoporoza se caracterizeaza prin pierderea de masa osoasa, care duce la subtierea si slabirea oaselor. Boala devine mai comuna cu varsta, in special la femeile din caucaziene si asiatice, precum si la cele din zonele nordice extreme, cum ar fi Peninsula Scandinava, unde deficitul de vitamina D este frecvent.