Sunt sanatoase ouale?

Doar un galbenus mare de ou are 200 mg de colesterol, ceea ce il face una dintre cele mai bogate surse de colesterol dietetic. Ouale contin si substante nutritive suplimentare care pot contribui la scaderea riscului de boli de inima.

In plus, cantitatea moderata de grasime dintr-un ou, aproximativ 5 grame, cuprinde in cea mai mare parte grasimi monoinsaturate si polinesaturate. De asemenea, este crucial sa se faca distinctia intre colesterolul alimentar si colesterolul din sange, care sunt doar slab legate.

Atentia asupra colesterolului alimentar a fost de asemenea subliniata, deoarece a fost acordata o atentie mai mare influentei grasimilor saturate asupra colesterolului din sange. In consecinta, Ghidul dietetic pentru americani 2015 a eliminat recomandarea anterioara de a limita consumul de colesterol dietetic la 300 mg pe zi.

Avand in vedere istoricul lor, „sunt ouale sanatoase?” a devenit o intrebare nutritionala frecventa. Pentru a raspunde la acest aspect, este important sa privim ouale nu numai pe cont propriu, ci in contextul intregii diete, in special in comparatie cu alimentele pe care le pot inlocui (si invers).

Ouale si sanatatea

Cercetarile privind consumul moderat de ou in doua mari studii potentiale de cohorta (aproape 40.000 de barbati si peste 80.000 de femei) au constatat ca pana la un ou pe zi nu este asociat cu un risc crescut de boli cardiace la persoanele sanatoase.

Ouale au fost asociate anterior cu risc de boli de inima ca urmare a continutului ridicat de colesterol. Cu toate acestea, cercetare arata ca, pentru majoritatea oamenilor, colesterolul din alimente are un efect mai mic asupra nivelului de sange al colesterolului total si al colesterolului LDL daunator, decat amestecul de grasimi din dieta.

Desigur, aceasta cercetare nu ofera unda verde omletelor cu trei oua zilnice. In timp ce un raport din 2008 al Studiului de Sanatate al Medicilor sustine ideea ca consumul unui ou pe zi este in general sigur pentru inima, sugereaza, de asemenea, ca depasirea mult peste aceasta portie, ar putea creste riscul de insuficienta cardiaca mai tarziu in viata.

De asemenea, trebuie sa acordati atentie „garniturilor” care vin cu ouale voastre. Pentru sistemul vs. cardiovascular, oua amestecate, sarmale si o briosa engleza 100% din grau integral, este o masa cu mult diferita de ouale crampate cu branza, carnati, cartofi prajiti si paine prajita.

Persoanele care au dificultati in a-si controla colesterolul total si LDL pot dori de asemenea, sa fie precaute cu privire la consumul de galbenusuri de ou si in schimb sa aleaga alimente facute cu albus de ou.

Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste persoanele care au diabet zaharat. In studiile incluzand asistenta medicala a asistentelor si studiul de urmarire a profesionistilor in sanatate, riscul de boala cardiaca a fost crescut in randul barbatilor si femeilor cu diabet care au mancat unul sau mai multe oua pe zi. Pentru persoanele care au diabet si boli de inima, este mai bine sa limitati consumul de ou la cel mult trei galbenusuri pe saptamana.

In plus, pentru a evalua cu adevarat starea de sanatate a oualor si a inimii, trebuie sa examinam modul in care se acumuleaza alimentele pe care le-am putea alege in locul lor, analiza clasica de substitutie a nutritiei.

Utilizand cateva optiuni comune pentru micul dejun ca exemplu. In timp ce ouale pot fi o alegere mult mai buna decat optiunile pe baza de cereale rafinate, zaharoase, precum cerealele indulcite pentru micul dejun, clatitele cu sirop, sau briosele, acestea pot lipsi de alte optiuni.

Un bol de ovaz cu nuci si fructe de padure, de exemplu, va fi o alegere mult mai buna pentru sanatatea inimii decat un mic dejun centrat pe oua. Consumul de cereale integrale si fructe prezice un risc mai mic de boli de inima si, atunci cand vine vorba de proteine.

Sursele de plante precum nuci si seminte sunt legate de o mai mica mortalitate cardiovasculara si generala, in special in comparatie cu carnea rosie sau ouale.

Concluzia:

In timp ce ouale nu pot fi alegerea optima a micului dejun, ele cu siguranta nu sunt cele mai grave, situandu-se undeva la mijloc, in functie de alegerea alimentelor si a riscului de boli de inima.

Pentru cei care doresc sa manance o dieta sanatoasa, pastrarea aportului de oua moderat pana la scazut va fi cea mai buna pentru cei mai multi, subliniind optiunile proteice pe baza de plante atunci cand este posibil.

Ouale sunt bogate in:

  • Colesterol.
  • Proteina.
  • Colina.
  • Biotina.
  • Vitamina A.
  • Antioxidantii luteina si zeaxantina.

Depozitare si siguranta alimentara

Siguranta alimentelor este o prioritate maxima in cazul manipularii oualor crude. O gaina contaminata poate transmite Salmonella in interiorul oului, daca coaja nu s-a format complet. Salmonella poate patrunde de asemenea in interiorul cojilor de ou, care au pori mici si deschise.

Cautati o data de vanzare pe cutii de oua; ouale vor dura, in general, intre patru si sase saptamani dupa aceasta data. Evitati ambalajele cu oua crapate, care pot creste riscul de contaminare bacteriana. Renuntati la un ou crapat daca descoperiti unul dupa cumparare.

Scoateti rapid ouale din cutie si adaugati-le la frigider, in partea cea mai rece a frigiderului. Evitati depozitarea pe usile laterale unde temperatura variaza.

Gatiti ouale pana cand albusurile si galbenusurile s-au solidificat, pentru a preveni imbolnavirea transmisa de alimente. Vasele cu oua trebuie sa atinga o temperatura interna de 71 de grade Celsius. Daca utilizati retete pentru oua crude sau sub forma de gatit, folositi oua pasteurizate care sunt tratate termic pentru a distruge bacteriile.

Nu permiteti oualor fierte sa stea la temperatura camerei mai mult de doua ore. Spalati-va mainile si orice suprafete cu apa si sapun care au intrat in contact cu ouale crude.

Stiati ca?            

In timp ce ouale de gaina sunt cea mai comuna varietate (in special in Romania si chiar si in SUA), ouale dintr-o serie de pasari – inclusiv rate si prepelite – sunt consumate si in intreaga lume.

Ouale brune nu sunt mai hranitoare decat ouale albe. Culoarea si marimea unui ou sunt determinate gainii care poate produce oua albe, crem, maro! Culoarea galbenusului nu reflecta, de asemenea, valoarea nutritiva, ci tipul de hrana pentru pasari de curte.

Ouale variaza in marimi disponibile, de la mediu la jumbo, dar ouale clasificate „mari” sunt marimea standard preferata in retete.

7 thoughts on “Sunt sanatoase ouale?

  1. akbet25เว็บพนันบอลออนไลน์ ที่ดีที่สุดในไทย สมัครกับเว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ สมัครง่าย ได้เงินจริง slot pg ฝาก-ถอน ออโต้ 30 วิ บริการตลอด 24 ชั่วโมง

  2. เกมส์ออนไลน์ pg slot เกมสล็อตออนไลน์ ที่สมัคร กล้วยๆเพียงแต่ PG SLOT ใช้เวลาไม่ถึง 5 นาที สามารถสมัครเป็นสมาชิก กับพวกเราได้โดยทันทีเมื่อลงทะเบียน เป็นสมาชิกในช่วงเวลานี้

  3. สล็อต xo เว็บไซต์ตรง ไม่ผ่านเอเย่น สมัครสล็อต  ใช้เวลาไม่ถึง 5 นาที พร้อมรับยูสเซอร์จากการสมัคร สล็อต ได้ทันที ท่านจะได้พบกับเกมที่น่าเล่นเพลิดเพลินทั้งได้เงินและความสนุก

  4. สล็อตเว็บตรง แตกง่าย สล็อตแตกง่าย เกมพนันออนไลน์ ยอดนิยม สล็อตที่นิยมเยอะที่สุดในตอนนี้เพราะเป็นเกมที่มีแบบอย่างการเล่นที่ง่าย ไม่สลับซับซ้อน ต่างจากพนันอื่นๆ ที่มีข้อตกลงต่างๆมากมาย

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *