Sunt bune plantele medicinale pentru boala Alzheimer?

Este posibil ca o serie de ierburi si mirodenii sa va ajute sa va imbunatatiti sanatatea creierului, iar unele dintre ele pot fi deja asezate in frigiderul dvs. sau in camara.

Odata cu trecerea timpului, au fost efectuate mai multe studii si cercetari in ceea ce priveste efectele acestora asupra bolii Alzheimer, in timp ce altele au fost testate pentru efectele lor generale asupra cunoasterii (adica actiunea sau procesul mental implicat in gandirea, intelegerea, invatarea si amintirea lucrurilor).

Iata cateva dintre ierburile si condimentele despre care se spune ca sunt benefice pentru creier, in urma finalizarii mai multor studii stiintifice.

Salvie

Un condiment care se face cunoscut in primul rand datorita parfumului sau intepator, salvia ar putea avea rezultate importante de-asemenea, in cunoasterea si ajutorul in tratamentul bolii Alzheimer. De fapt, un studiu de cercetare publicat in 2017, sugereaza ca salvia contine compusi care pot fi benefici pentru functia cognitiva si neurologica.

Puteti incerca sa adaugati salvie la dovlecei de butternut de exemplu, sau adaugati salvie la pui prajit, curcan, sos de rosii sau intr-o supa de fasole alba. Salvia mai poate fi administrata chiar si sub forma de ceai.

Turmeric

Turmericul este un condiment care a fost folosit mult timp in Ayurveda. Acest condiment are in compozitie un compus numit curcumina, care are efecte antioxidante si antiinflamatorii (doi factori de care poate beneficiaa sanatatea creierului si sanatatea generala).

Potrivit unei revizii publicate in 2010, cercetarile preliminare sugereaza ca turmericul poate fi considerat un stimulator eficient pentru sanatatea creierului, si poate opri boala Alzheimer, eliminand creierul de beta-amiloid (un fragment de proteina).

Se cunoaste faptul ca acumularea de beta-amiloid formaeaza placi cerebrale legate de Alzheimer. In ceea ce priveste turmericul, precizam faptul ca acesta poate apara sanatatea creierului prin inhibarea descompunerii celulelor nervoase din creier.

Turmericul este un ingredient deosebit de important in pulberea de curry, care de cele mai multe ori include si condimente precum coriandru si chimen.

Pentru a creste aportul de turmeric, incercati sa adaugati pudra de curry sau turmeric in amestecul de cartofi prajiti, supe si preparate vegetale. Includeti si putin piper negru pentru a imbunatati absorbtia turmericului.

Ginkgo biloba

Folosit mult timp ca tratament pentru dementa, ginkgo biloba este un remediu frecvent luat in medicina traditionala chineza (TCM) si binecunoscut pentru beneficiile sale . Se crede ca ginkgo biloba ar putea ajuta la imbunatatirea functiei cognitive prin stimularea circulatiei si promovarea fluxului de sange catre creier.

Desi cercetarile privind ginkgo biloba a dat rezultate mixte, exista unele dovezi ca aceasta planta poate imbunatati functia cognitiva la persoanele cu boala Alzheimer sau cu deficiente cognitive usoare.

Mai mult, un studiu de cercetare publicat in Journal of Alzheimer’s Disease in 2015 sugereaza ca un extract de ginkgo biloba numit EGb761 poate fi util in special in incetinirea scaderii cognitiei printre pacientii care prezinta simptome neuropsihiatrice, pe langa deficienta cognitiva si dementa.

O caracteristica de baza a bolii Alzheimer si a dementei, simptomele neuropsihiatrice includ depresia si alte tulburari non-cognitive.

Ashwagandha

S-a descoperit ca o alta planta ayurvedica, ashwagandha inhiba formarea placilor beta-amiloide in cercetarile preliminare, potrivit unui studiu de revizuire publicat in 2010.

Mai mult, revizuirea spune ca studii preliminare au indicat ca ashwagandha poate fi deosebit de utila pentru creier, prin reducerea stresului oxidativ (un factor care poate contribui la dezvoltarea si progresia bolii Alzheimer).

Gotu Kola (Centella asiatica)

In sistemele de medicamente alternative, cum ar fi Ayurveda si TCM, Gotu kola a fost utilizat de mult timp pentru a imbunatati claritatea mentala. Concluziile obtinute din cercetarile bazate pe animale sugereaza ca aceasta planta poate ajuta creierul prin combaterea stresului oxidativ.

Intr-un studiu preliminar care a fost publicat in Farmacologie si fiziologie clinica si experimentala in anul 2003, de exemplu, testele efectuate pe sobolani au demonstrat ca gotu kola poate inhiba stresul oxidativ asociat Alzheimer si poate avea rezultate pozitive pentru imbunatatirea functiei cognitive.

Balsam de lamaie

O planta adesea luata sub forma de ceai si folosita frecvent pentru a usura anxietatea si insomnia, lamaia (balsamul de lamaie in cazul de fata) poate ajuta la imbunatatirea functiei cognitive.

Intr-un studiu care a fost publicat in Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie si Psihiatrie din anul 2003, un numar de 42 de pacienti care aveau boala Alzheimer usoara pana la moderata au luat fie un extract placebo, fie un extract de balsam de lamaie timp de patru luni.

La sfarsitul studiului, cei administrati balsam de lamaie au aratat o imbunatatire semnificativ mai mare a functiei cognitive (comparativ cu cele administrate cu placebo).

Ar trebui sa folositi ierburi si condimente pentru sanatatea creierului?

In timp ce anumite ierburi si condimente pot avea efecte benefice asupra creierului, niciun remediu natural nu trebuie utilizat ca substitut pentru ingrijirea standard in tratamentul unei afectiuni care afecteaza sanatatea creierului.

Este important de mentionat ca, in timp ce adaugati ierburi si condimente in cantitatile mici, utilizate la gatit pot fi sanatoase si benefice, insa utilizarea lor in cantitati mai mari nu ar trebui sa fie considerata mai buna. Luand ierburi si condimente intr-o forma mai concentrata, asa cum se gaseste in suplimente, creste riscul de reactii adverse.

Au fost raportate convulsii la copiii care iau suplimente de salvie, si inflamatii la adulti. Formele concentrate (suplimentare) de turmeric, ginseng si ginkgo au un efect de subtiere a sangelui crescand astfel riscul de sangerare, in special la persoanele care iau alte substante diluante sau anticoagulante.

Ginsengul poate provoca modificari ale tensiunii arteriale (mai mari sau mai mici), interactioneaza cu multe medicamente si poate provoca o reactie alergica severa sau leziuni hepatice in cazuri rare. Gotu Kola a fost legat de afectarea ficatului in cazuri rare.

Nu exista o reglementare FDA a continutului si puritatii suplimentelor. Un studiu a constatat ca peste 20% din suplimentele ayuvedice au fost contaminate de metale grele precum plumbul, mercurul sau arsenicul.