Este sigur sa faceti sex anal?

Sexul anal este actiunea de introducere a penisului, degetelor sau unui obiect strain, cum ar fi un vibrator in anus, pentru placere sexuala. Cu masurile de precautie adecvate, sexul anal este in mare parte sigur.

Cu toate acestea, exista diferite riscuri potentiale care nu pot fi prezente la sexul vaginal sau oral. De exemplu, anusul nu se poate lubrifia in mod natural pentru a reduce disconfortul si problemele legate de frecare, cum ar fi leziunile pielii.

Acest articol va prezenta unele dintre riscurile potentiale ale sexului anal, precum si eliminarea unor mituri legate de practica.

Risc crescut de infectie bacteriana

Anusului ii lipsesc celulele care creeaza lubrifiantul natural pe care il are vaginul. De asemenea, nu are saliva gurii. Captuseala rectului este, de asemenea, mai subtire decat cea a vaginului.

Lipsa de lubrifiere si tesuturile mai subtiri cresc riscul de rupturi legate de frecare in anus si rect. Unele dintre aceste rupturi pot fi foarte mici, dar totusi expun pielea.

Deoarece scaunul care contine in mod natural bacterii trece prin rect si anus la parasirea corpului, bacteriile pot invada pielea prin aceste lacrimi. Acest lucru creste riscul de abcese anale, o infectie profunda a pielii care, de obicei, necesita tratament cu antibiotice.

Cum se reduce riscul

Pentru a minimiza aceste riscuri, o persoana ar trebui sa ia unele masuri de siguranta pentru a impiedica pielea sa se sfasie:

  • Utilizati un lubrifiant pe baza de apa pentru a reduce la minimum lacrimile legate de frecare.
  • Schimbati prezervativele daca treceti de la sexul anal la vaginal pentru a evita introducerea de forme bacteriene diferite.
  • Deplasati-va incet pana cand o persoana stabileste suficienta lubrifiere.
  • Incetiniti sau opriti sexul anal daca o persoana sufera dureri sau disconfort.
  • Utilizarea spermicidelor poate creste, de asemenea, riscul de iritatie anala. Oamenii ar trebui le evite in timpul sexului anal.

Risc crescut de ITS

Deoarece sexul anal poate duce la infectii bacteriene in modurile mentionate mai sus, poate creste, de asemenea, riscul de infectii cu transmitere sexuala (ITS). De exemplu, deoarece pielea are mai multe sanse de rupere in timpul sexului anal decat in ​​timpul sexului vaginal, exista o sansa mai mare de a raspandi ITS.

Printre acestea se numara clamidia, gonoreea, hepatita, HIV si herpesul. Acestea pot fi conditii pe termen lung, deoarece multe ITS nu au un tratament.

Conform Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), „sexul anal este comportamentul sexual cu cel mai mare risc pentru transmiterea HIV” in comparatie cu alte forme de sex, cum ar fi sexul vaginal sau oral. In sexul anal, HIV este de 13 ori mai probabil sa infecteze partenerul, decat in cazul activitatii sexuale vaginale.

Reducerea riscului

Pentru a minimiza riscul de transmitere a ITS, o persoana ar trebui utilizat prezervativul in timpul sexului anal. De asemenea, ar trebui sa se acorde atentie tipului de lubrifiant pe care il folosesc partemerii, deoarece lubrifiantii pe baza de ulei, cum ar fi vaselina pot deteriora prezervativele din latex.

Lubrifiantii pe baza de apa sunt mai siguri de utilizat cu prezervative. Exista mai multe lubrifianti pe baza de apa, iar fiecare poate alege unul dintre acestia.

Un articol din 2016 in revista Infectii cu transmitere sexuala sugereaza ca utilizarea salivei ca lubrifiant este un factor de risc pentru gonoree la barbatii care fac sex cu barbati. Prin urmare, utilizarea unui lubrifiant comercial poate fi o alegere mai sigura.

Prezervativele nu sunt 100% eficiente pentru a preveni ITS. CDC recomanda celor care prezinta un risc ridicat de HIV, cum ar fi persoanele care au mai multi parteneri sexuali sau care se afla intr-o relatie cu cineva care are HIV, sa ia in considerare sa ia profilaxia pre-expunere. Aceasta cuprinde o serie de medicamente care pot reduce riscul unei persoane de a se infecta cu HIV.

Hemoroizi mai durerosi

Hemoroizii sunt zone ale vaselor de sange in interiorul si in afara rectului care pot provoca mancarimi, usoare sangerari si uneori durere. In timp ce hemoroizii pot fi neplacute si dureroase, acestea sunt usor de tratat si foarte prevenibile.

Sexul anal poate irita hemoroizii existenti pentru unii oameni. Cu toate acestea, sexul in sine nu este probabil sa provoace hemoroizi daca o persoana nu i-a avut deja.

Nu este intotdeauna posibil sa preveniti hemoroizii iritanti in timp ce faceti sex anal, dar utilizarea suficienta lubrifiant poate ajuta la minimizarea iritatiei.

Graviditate

Un mit comun este ca o femeie nu poate ramane insarcinata ca urmare a intretinerii de sex anal. Acest lucru nu este in intregime adevarat, deoarece este posibil ca materialul seminal sa intre in vagin dupa sexul anal.

Este important sa folositi un prezervativ atunci cand faceti sex anal pentru a preveni sarcina. Daca partenerii decid sa se schimbe de la sexul anal la vaginal, ar trebui sa schimbe prezervativul pentru a reduce expunerea bacteriana.

Riscul crescut de fistula, o complicatie rara

In cazuri foarte rare, este posibil ca o rupere in mucoasa anusului sau rectului sa creasca. Medicii numesc asta o fisura sau o lacrima mare. Uneori, aceasta lacrima este atat de mare incat se extinde dincolo de intestin pana in alte parti ale corpului. Medicii numesc asta fistula. O fistula poate fi o situatie medicala de urgenta, deoarece permite scaunului din intestin sa mearga in alte locuri ale corpului.

Deoarece scaunul contine in mod natural cantitati semnificative de bacterii, avand o fistula poate introduce bacteriile in alte parti ale corpului, ceea ce duce la infectii si daune. Medicii sugereaza de obicei o interventie chirurgicala pentru repararea unei fistule.

Din nou, aceasta este o complicatie rara, dar potentiala a sexului anal. Din acest motiv, este important sa folositi o lubrifiere adecvata si sa opriti sexul anal daca apare durerea.

Exista riscuri pe termen lung?

Unii oameni considera ca un posibil risc de sex anal este ca rectul sa se intinda pe termen lung si ca aceasta deteriorare poate duce la incontinenta fecala. In cea mai mare parte, expertii medicali nu sunt de acord cu acest lucru.

Cu toate acestea, un studiu din 2016 in American Journal of Gastroenterology a analizat comportamentul sexual al 4.170 de adulti. Cercetatorii i-au intrebat pe adulti daca au avut vreodata un contact anal si daca au avut incontinenta fecala.

Ei au descoperit ca 37,3 la suta dintre femei si 4,5 la suta dintre barbati au avut relatii sexuale anale. Ei au descoperit, de asemenea, ca ratele de incontinenta fecala au fost putin mai mari in randul barbatilor si femeilor care au avut relatii anale in comparatie cu cei care nu au avut. Barbatii care au avut relatii anale au avut o rata mai mare de incontinenta fecala decat femeile.

Studiul i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca exista o legatura potentiala intre incontinenta fecala si sexul anal. Cu toate acestea, multi experti au criticat studiul deoarece nu au evaluat alti factori care contribuie la incontinenta fecala.

Prin urmare, este dificil pentru medici si cercetatori sa sustina pe deplin studiul si rezultatele sale ca dovada ca incontinenta fecala este un adevarat risc posibil pe termen lung de sex anal.

In general, daca oamenii iau masuri de precautie care includ utilizarea unui lubrifiant suficient si abtinerea de la actul sexual daca o persoana simte durere, nu ar trebui sa se astepte sa experimenteze incontinenta fecala ca o complicatie pe termen lung a sexului anal.

Concluzii

Sexul anal poate fi o optiune sexuala sigura si placuta pentru unii oameni. Daca o persoana ia masuri de precautie, cum ar fi utilizarea lubrifiantilor pe baza de apa, poate minimiza riscurile. Comunicarea cu un partener despre orice disconfort asociat cu sexul anal poate reduce si riscul de se crea rani legate de frecare.

De asemenea, cei care nu se afla intr-o relatie sexuala monogama sau care doresc sa evite sarcina ar trebui sa foloseasca prezervative pentru a reduce riscul de transmitere a STI si sarcina.