De ce mazarea verde este sanatoasa si hranitoare?

Boabele de mazare verde (Pisum sativum) sunt seminte de leguminoase verzi, dense in nutrienti, care se gasesc in pastaile dure. Au un gust usor dulce, datorita continutului de amidon.

De-asemenea, se gasesc in boabele de mazare concentratii mari de amidon, fibre alimentare, proteine, vitamine si fitochimice care sunt asociate cu multe beneficii pentru sanatate.

Mazarea verde este o optiune buna in special pentru vegani si vegetarieni, datorita continutului ridicat de proteine. Cu toate acestea, le lipsesc cativa aminoacizi care ar trebui sa fie completati cu alte alimente bogate in proteine.

Mazare verde – date nutritive:

  • O portie de mazare (100 g) are 79 de calorii, 13 g de carbohidrati si 4,5 grame fiecare de proteine ​​si fibre. Mazarea verde este o sursa bogata de vitamine B – contin 65 ug de folat, 2.090 mg niacina si 0.266 mg tiamina. De asemenea, contin vitamina B6 in cantitati adecvate.
  • Mazarea este o sursa excelenta de vitamina A (765 UI), vitamina C (40 mg), vitamina E (0,13) si vitamina K (24,8 ug).
  • Boabele de mazare verde sunt bogate in minerale, cum ar fi seleniu (1,8 pg) si zinc (1,24 mg) si fitonutrienti, cum ar fi ß-caroten (449 pg) si luteina-zeaxantina (2477 pg).
  • Flavanolii, cum ar fi catechinul si epicatechinul, acizii fenolici (acidul cafeic si ferulic) si saponinele sunt cateva dintre fitonutrientii prezenti la mazare.

In sectiunea urmatoare, vom explora cele mai importante beneficii pentru sanatate ale boabelor verzi de mazare:

  1. Poate ajuta la gestionarea zaharului din sange si a diabetului

Mazarea verde are in compozitie carbohidrati complecsi care sunt deosebit de eficienti in gestionarea nivelului de zahar din sange. Au un indice glicemic scazut, deoarece sunt bogate in amidon si fibre.

Alimentele cu un indice glicemic scazut ajuta la eliberarea lenta a zaharului in sange. Aceasta ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Alimentele cu IG scazut sunt benefice in prevenirea si gestionarea diabetului de tip 2.

In studiile la soareci, extractele de mazare brute ar putea inhiba activitatea unei anumite enzime (amilaza pancreatica) implicate in metabolismul carbohidratilor. Acest lucru ar putea explica efectul hipoglicemic al extractelor de mazare la soareci. Este nevoie sa fie efectuate mai multe studii pentru a intelege efectele anti-diabetice pe care le are mazarea verde.

  1. Poate imbunatati digestia

Mazarea contine zaharuri prebiotice si fibre care pot fi benefice in procesul digestiv. Oligozaharidele de galactoza din mazare au fost gasite eficiente pentru a ajuta digestia in intestinul gros.

Zaharurile prebiotice devin furaje pentru bacteriile probiotice in timpul digestiei. Acest lucru ajuta bacteriile bune sa foloseasca aceste zaharuri si sa le transforme in produse care sunt benefice pentru organismul nostru.

Fibra dietetica prezenta in mazare ajuta la imbunatatirea functiei digestive. Fibra ajuta la miscarea alimentelor prin tractul digestiv. Acest lucru este esential pentru digestia corecta si eliminarea substantelor toxice.

Mazarea are de asemenea, efecte antimicrobiene. Extractele fenolice de mazare incoltita au inhibat cresterea Helicobacter pylori, bacteriile cauzatoare de ulcer. Includerea boabelor verzi de mazare in dieta poate imbunatati functia gastrointestinala generala.

  1. Poate fi de protectie impotriva unor boli cronice

Mazarea verde are mai multe caracteristici care pot ajuta la prevenirea catorva boli cronice, care sunt analizate mai jos.

Boala de inima

Mazarea verde contine o cantitate decenta de minerale sanatoase pentru inima, precum magneziu, potasiu si calciu. Dietele bogate in acesti nutrienti pot fi de ajutor pentru prevenirea hipertensiunii arteriale, care este un factor de risc major pentru bolile de inima.

De asemenea, pot avea un efect pozitiv asupra sanatatii inimii. Continutul ridicat de fibre de mazare verde si leguminoase s-a dovedit a scadea colesterolul total si colesterolul LDL „rau”, ambele cresc riscul de boli de inima atunci cand sunt crescute.

Mazarea verde ofera de asemenea flavonoli, carotenoizi si vitamina C, antioxidanti care s-au dovedit ca reduc probabilitatea de boli de inima si accident vascular cerebral datorita capacitatii lor de a preveni deteriorarea celulelor.

Cancer

Mancarea mazare verde in mod regulat poate reduce riscul de cancer, mai ales datorita continutului de antioxidanti din mazare si capacitatii lor de a reduce inflamatia in organism.

Mazarea verde contine de asemenea saponine, care sunt compusi ai plantelor care sunt renumiti datorita efectelor anti-cancer. Cateva studii au aratat ca saponinele pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer si au potentialul de a inhiba cresterea tumorii