Fasolea (Phaseolus vulgaris), este o planta leguminoasa agatatoare anuala, care face parte din familia Fabaceae, si poate fi cultivata atat in zone cu climat mai racoros cat si in cele cu un climat mai cald. Planta nu suporta solurile saline.
Boabele de fasole reprezinta o sursa accesibila de proteine, fibre, fier si vitamine care ofera multe beneficii pentru sanatate. Fasolea contine aminoacizi, care sunt blocurile de proteine pe care organismul le foloseste pentru a vindeca si pentru a face tesuturi noi, cum ar fi osul, muschii, parul, pielea si sangele. Proteina este un nutrient esential.
In randurile urmatoare, puteti descoperi cateva dintre cele mai importante motive datorita carora, este indicat sa consumati fasole, veti afla ce contin boabele de fasole dar si beneficiile consumului de fasole.
Ce contin boabele de fasole?
- Proteine
Fasolea este o sursa excelenta de proteine pe baza de plante. O jumatate de cana de fasole fiarta are 7 – 9 grame de proteine. Spre deosebire de proteinele de origine animala, fasolea nu contine grasimi saturate.
Cand mancati fasole, obtineti beneficiile proteinei fara riscurile pentru sanatatea inimii asociate cu consumul de alimente proteice bogate in grasimi saturate. Diferitele tipuri de fasole contin cantitati diferite de aminoacizi esentiali, blocuri de proteine, de aceea este important sa mancati o varietate de fasole pentru a obtine un spectru larg de nutrienti.
- Fibre
Cele mai multe soiuri de fasole ambaleaza intre 5 si 9 grame de fibra la ½ cana! Doar una sau doua portii de fasole pe zi va pot oferi un impuls mare in recomandarile zilnice de fibre: 25 de grame pentru femeile sub 50 de ani, 31 de grame pentru barbatii sub 50 de ani, 22 de grame pentru femeile de peste 50 de ani si 28 de grame pentru barbatii de peste 50 de ani.
Fibra va ajuta sa va simtiti plini dupa masa si va mentine sistemul digestiv functionand eficient. De asemenea, poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si la promovarea sanatatii inimii. Daca va intrebati ce fasole are cea mai mare fibra, fasolea bleumarin castiga cu 9 ½ grame de fibra la ½ cana!
- Micronutrienti
Pe langa fibre si proteine, fasolea include si o intreaga serie de vitamine si minerale. Fasolea este bogata in zinc, fier, magneziu si mangan. De asemenea, contine antioxidanti care combat radicalii liberi pentru a preveni deteriorarea celulelor (stres oxidativ). Alimentele bogate in antioxidanti ajuta la reducerea riscului de boli de inima, accident vascular cerebral, cancer si alte boli.
- Antioxidanti
Conform cercetarilor, fasolea este bogata in polifenoli, care sunt un tip de antioxidanti. Antioxidantii combat efectele radicalilor liberi, care sunt substante chimice daunatoare pe care organismul le produce in timpul metabolismului si in alte procese.
Radicalii liberi pot provoca leziuni celulare care pot duce la diverse boli. Antioxidantii ajuta organismul sa elimine radicalii liberi. In acest fel, alimentele bogate in antioxidanti, precum fasolea, pot ajuta la protejarea organismului de boli.
Beneficii pentru sanatate oferite de consumul de fasole
- Efecte pozitive pentru sanatatea inimii
Persoanele care consuma fasole in mod regulat pot fi mai putin susceptibile sa moara de un atac de cord sau de o alta problema cardiovasculara. Autorii unei meta-analize din 2017 au sugerat ca un motiv al scaderii riscului cardiovascular a fost acela ca oamenii au inlocuit proteinele din carne de grasimi mai mari cu fasolea.
O revizuire din 2013 si o metaanaliza au gasit o corelatie clara intre consumul de fasole si un risc mai mic de boli coronariene. Alte cercetari sugereaza ca nutrientii din fasole pot ajuta la scaderea colesterolului. Colesterolul ridicat este un factor de risc pentru bolile de inima si atacurile de cord.
Exista dovezi ca o dieta bogata in fibre poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare. O jumatate de cana, sau o portie de fasole neagra de 88 de grame ofera aproximativ 14 g de fibre, ceea ce reprezinta peste jumatate din necesarul zilnic de adulti pentru fibre.
- Riscul redus de cancer
Unele studii au aratat ca boabele de fasole actioneaza ca antioxidanti si agenti antiinflamatori. Aceste efecte ar putea reduce riscul de cancer.
Cercetarile publicate in 2015 au analizat daca fasolea ar putea avea proprietati antioxidante care combat cancerul intestinal. Rezultatele au sugerat ca fasolea neagra a avut cea mai mare activitate antioxidanta.
- Metabolizarea diabetului si a glucozei
Fasolea poate ajuta la stabilizarea nivelului glicemiei sau chiar la prevenirea diabetului. Fasolea este bogata in fibre, ceea ce poate ajuta la scaderea glicemiei.
Autorul unui review din 2018 a concluzionat ca consumul unei diete bogate in fibre ar putea reduce riscul de diabet de tip 2. Au existat de asemenea, dovezi ca poate ajuta scaderea glicemiei la persoanele care au deja afectiunea.
- Controlul apetitului
Atunci cand o persoana mananca fasole, fibrele si amidonul sanatos pe care il contin pot ajuta la crearea unui sentiment de plenitudine si satisfactie. Ca strategie dietetica pe termen lung, aceasta ar putea ajuta la prevenirea supraalimentarii si poate duce la scaderea in greutate, potrivit unei analize din 2013.
- Imbunatatirea sanatatii intestinale
Cercetarile au aratat ca diferite tipuri de boabe de fasole, imbunatatesc sanatatea intestinelor prin imbunatatirea functiei barierei intestinale si cresterea numarului de bacterii benefice. Acest lucru poate ajuta la prevenirea bolilor asociate intestinului.
De asemenea, bacteriile intestinale sanatoase sustin functia sistemului imunitar si pot favoriza pierderea in greutate. Fasolea hraneste coloniile sanatoase de bacterii intestinale.