Cum va influenteaza sportul sanatatea?

Sportul, alaturi de diferite alte activitati fizice, poate oferi deosebit de multe beneficii pentru sanatatea fizica, iar cateva dintre acestea sunt: o imbunatatire a capacitatii cardiorespiratorii si musculare, o mai buna sanatate a oaselor, speranta crescuta de viata, si o mai buna sanatate coronariana.

De asemenea, sportul poate ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de cancer si cresterea in greutate si are efecte pozitive asupra sanatatii mintale prin reducerea depresiei si imbunatatirea functiei cognitive.

Intretinerea greutatii

Sportul poate ajuta la promovarea pierderii in greutate pe termen lung si poate ajuta la mentinerea greutatii. Sportul creste ratele metabolice si poate ajuta la cresterea masei corporale slabe in timp ce arde calorii si scapa de excesul de grasime.

Desi cantitatea de activitate fizica necesara variaza in functie de tipul corpului si aportul caloric, sportul poate ajuta o persoana sa isi mentina o greutate sanatoasa.

Potrivit Departamentului Sanatatii si Serviciilor Umane din SUA, intre doua ore si jumatate, si pana la cinci ore de activitate fizica cu intensitate moderata poate ajuta la atingerea stabilitatii in greutate. Sportul de intensitate mare poate ajuta persoanele care doresc sa slabeasca.

Sanatate cardiorespiratorie

Sportul poate ajuta oamenii de toate varstele sa mentina si sa imbunatateasca sanatatea inimii, a plamanilor si a vaselor de sange. Activitatea fizica este foarte importanta, dat fiind faptul ca are capacitatea de a reduce semnificativ riscul de boli coronariene si accident vascular cerebral.

Potrivit Biroului Parlamentar de Stiinta si Tehnologie din Marea Britanie, aproximativ 40 la suta dintre decesele legate de boli coronariene sunt legate de activitate fizica inadecvata, obezitate, stres si tensiune arteriala crescuta.

Sportul poate ajuta persoanele care se fonfrunta cu toate aceste probleme fizice, scazand riscul de boala coronariana cu aproximativ 50 la suta.

Sanatatea musculara si osoasa

Pe masura ce anii trec iar oamenii inainteaza in varsta, activitatea fizica devine din ce in ce mai importanta pentru sanatatea oaselor, muschilor si articulatiilor. Construirea fortei osoase, musculare si articulare este deosebit de importanta.

Cancer

Sportul poate reduce riscul de cancer de colon cu pana la 300%, potrivit Biroului Parlamentar de Stiinta si Tehnologie din Marea Britanie. De asemenea, poate reduce semnificativ riscul de cancer de san si poate scadea riscul de cancer endometrial si pulmonar.

Sanatate psihologica

Sportul poate fi o forma de terapie mentala pentru persoanele cu tulburari psihologice si depresie. Sportul poate promova stima de sine sub forma perceptiei pozitive a imaginii corpului si a valorii de sine.

Participand la sport cu altii, oamenii pot intra si in medii sociale pozitive pentru a promova sanatatea psihologica. Activitatea fizica poate reduce, de asemenea, riscul de declin cognitiv care vine odata cu imbatranirea si poate reduce anxietatea la adolescenti.

Sfaturi si avertismente

Un anumit risc este implicat in ceea ce priveste participarea la sport. In timp ce riscul mic este implicat in participarea la sporturi cu intensitate moderata, precum inotul sau ciclismul intr-un ritm moderat, riscul de vatamare musculo-scheletica creste odata cu cantitatea de activitate fizica intensa.

Persoanele care sunt inactive in mod normal ar trebui sa inceapa lent si sa creasca treptat intensitatea si durata participarii lor la sport.