Ce sunt si de cate tipuri sunt chisturile ovariene?

Ovarele fac parte din sistemul reproducator feminin. Sunt localizate in partea inferioara a abdomenului pe ambele parti ale uterului. Femeile au doua ovare care produc oua, precum si hormonii estrogeni si progesteron.

Uneori, pe unul dintre ovare se va dezvolta un sac plin de lichid numit chist. Multe femei vor dezvolta cel putin un chist in timpul vietii. In majoritatea cazurilor, chisturile sunt nedureroase si nu provoaca simptome.

Tipuri de chisturi ovariene

Exista diverse tipuri de chisturi ovariene, cum ar fi chisturile dermoide si chisturile endometriomului. Cu toate acestea, chisturile functionale sunt cel mai frecvent tip. Cele doua tipuri de chisturi functionale includ chisturile foliculului si de corp galben (luteal).

Chistul ovarian folicular

In timpul ciclului menstrual al unei femei, un ou creste intr-un sac numit folicul. Acest sac este situat in interiorul ovarelor. De cele mai multe ori, acest folicul sau sac se deschide si elibereaza un ou. Dar daca foliculul nu se deschide, lichidul din interiorul foliculului poate forma un chist pe ovar.

Chist de corp galben (luteal)

Sacurile foliculare se dizolva de obicei dupa eliberarea unui ou. Dar daca sacul nu se dizolva, in interiorul sacului se poate dezvolta un lichid suplimentar, iar aceasta acumulare de lichid determina un chist al corpului luteum.

Alte tipuri de chisturi ovariene includ:

 • Chisturi dermoide: acestea sunt caracterizate de cresteri asemanatoare sacului pe ovare care pot contine par, grasime si alte tesuturi.
 • Cistadenomele: cresteri necanceroase care se pot dezvolta pe suprafata exterioara a ovarelor.
 • Endometrioame: tesuturile care cresc in mod normal in interiorul uterului se pot dezvolta in afara uterului si se ataseaza de ovare, rezultand un chist.

Unele femei dezvolta o afectiune numita sindrom ovar polichistic. Aceasta afectiune inseamna ca ovarele contin un numar mare de chisturi mici. Poate determina marirea ovarelor. Daca sunt lasate netratate, ovarele polichistice pot provoca infertilitate.

Simptomele unui chist ovarian

De multe ori, chisturile ovariene nu provoaca niciun simptom. Cu toate acestea, simptomele pot aparea pe masura ce chistul creste. Simptomele pot include:

 • balonare abdominala sau umflare.
 • dureri intestinale.
 • durere pelvina inainte sau in timpul ciclului menstrual.
 • act sexual dureros.
 • durere in partea inferioara a spatelui sau a coapselor.
 • tandrete mamara.
 • greata si varsaturi.

Simptomele severe ale unui chist ovarian care necesita asistenta medicala imediata includ:

 • dureri pelvine severe sau intepaturi.
 • febra.
 • lesin sau ameteli.
 • respiratie rapida.

Aceste simptome pot indica un chist rupt sau o torsiune ovariana. Ambele complicatii pot avea consecinte grave daca nu sunt tratate din timp.

Complicatii ale chistului ovarian

Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne si dispar in mod natural singure, fara tratament. Aceste chisturi provoaca simptome putine, daca este cazul. Insa, in cazuri rare, medicul dumneavoastra poate detecta o masa ovariana chistica canceroasa in timpul unui examen de rutina.

Torsiunea ovariana este o alta complicatie rara a chisturilor ovariene. Acest lucru este atunci cand un chist mare face ca un ovar sa se rasuceasca sau sa se deplaseze din pozitia initiala.

Alimentarea cu sange a ovarului este intrerupta si, daca nu este tratata, poate provoca deteriorarea sau moartea tesutului ovarian. Desi neobisnuita, torsiunea ovariana reprezinta aproape 3 la suta din interventiile chirurgicale ginecologice de urgenta.

Chisturile rupte, care sunt de asemenea rare, pot provoca dureri intense si sangerare interna. Aceasta complicatie creste riscul unei infectii si poate pune viata in pericol daca este lasata netratata.

Diagnosticul unui chist ovarian

Medicul dumneavoastra poate detecta un chist ovarian in timpul unui examen pelvin de rutina. Acesta poate observa umflarea pe unul dintre ovare si poate comanda un test cu ultrasunete pentru a confirma prezenta unui chist.

Un test de ultrasunete (ultrasonografie) este un test imagistic care utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a produce o imagine a organelor tale interne. Testele cu ultrasunete ajuta la determinarea dimensiunii, locatiei, formei si compozitiei (solid sau umplut cu fluid) al unui chist.

Instrumentele de imagistica utilizate pentru diagnosticarea chisturilor ovariene includ:

 • Scanare CT: dispozitiv de imagistica corporala utilizat pentru a crea imagini in sectiune transversala a organelor interne.
 • RMN: un test care utilizeaza campuri magnetice pentru a produce imagini in profunzime ale organelor interne.
 • Dispozitiv cu ultrasunete: dispozitiv de imagistica utilizat pentru vizualizarea ovarului.

Deoarece majoritatea chisturilor dispar dupa cateva saptamani sau luni, este posibil ca medicul dumneavoastra sa nu va recomande imediat un plan de tratament. In schimb, poate repeta testul cu ultrasunete in cateva saptamani sau luni pentru a va verifica starea.

Daca nu exista modificari in starea dumneavoastra sau daca chistul creste in dimensiune, medicul dumneavoastra va solicita teste suplimentare pentru a determina alte cauze ale simptomelor dumneavoastra.

Acestea includ:

 • test de sarcina pentru a va asigura ca nu sunteti gravida.
 • test de nivel hormonal pentru a verifica probleme legate de hormoni, cum ar fi prea mult estrogen sau progesteron.
 • test de sange CA-125 pentru a depista cancerul ovarian.

Tratament pentru un chist ovarian

Medicul dumneavoastra va poate recomanda un tratament pentru a micsora sau elimina chistul daca acesta nu va disparea singur sau daca va creste.

Contraceptive

Daca aveti chisturi ovariene recurente, medicul va poate prescrie contraceptive orale pentru a opri ovulatia si a preveni dezvoltarea de chisturi noi. Contraceptivele orale va pot reduce riscul de cancer ovarian. Riscul de cancer ovarian este mai mare la femeile aflate in postmenopauza.

Laparoscopia

Daca chistul dvs. este mic si rezulta dintr-un test imagistic pentru a exclude cancerul, medicul dumneavoastra poate efectua o laparoscopie pentru a indeparta chirurgical chistul. Procedura necesita ca medicul dumneavoastra sa faca o incizie minuscula in apropierea buricului si apoi sa introduca un mic instrument in abdomen pentru a indeparta chistul.

Laparotomie

Daca aveti un chist mare, medicul va poate elimina chistul printr-o incizie mare in abdomen. Va efectua o biopsie imediata si, daca va determina ca chistul este canceros, pot efectua o histerectomie pentru a va indeparta ovarele si uterul.

Prevenirea chistului ovarian

Chisturile ovariene nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, examenele ginecologice de rutina pot detecta chisturi ovariene timpuriu. Chisturile ovariene benigne nu devin canceroase.

Cu toate acestea, simptomele cancerului ovarian pot imita simptomele unui chist ovarian. Astfel, este important sa va vizitati medicul si sa primiti un diagnostic corect.

Care este perspectiva pe termen lung?

Perspectiva pentru femeile aflate in premenopauza cu chisturi ovariene este buna. Majoritatea chisturilor dispar in cateva luni. Cu toate acestea, chisturile ovariene recurente pot aparea la femeile aflate in premenopauza si la femeile cu dezechilibre hormonale.

Daca nu sunt tratate, unele chisturi pot scadea fertilitatea . Acest lucru este comun cu endometrioamele si sindromul ovarului polichistic. Pentru a imbunatati fertilitatea, medicul dumneavoastra poate elimina sau micsora chistul. Chisturile functionale, cistadenomele si chisturile dermoide nu afecteaza fertilitatea.

Desi unii medici au o abordare „asteptati si vedeti” cu chisturile ovariene, medicul dumneavoastra va poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a elimina si examina orice chist sau crestere care se dezvolta pe ovare dupa menopauza.

Acest lucru se datoreaza faptului ca riscul de a dezvolta un chist canceroz sau ovarian creste dupa menopauza. Cu toate acestea, chisturile ovariene nu cresc riscul de cancer ovarian. Unii medici vor elimina un chist daca are un diametru mai mare de 5 centimetri.