Ce nutrienti contin legumele?

Stiati ca includerea legumelor in dieta dvs. este probabil cea mai simpla modalitate de a va mentine sanatos si hranit? Deoarece au un continut scazut de calorii, si sunt bogate in nutrienti, legumele va ajuta sa pastrati o sanatate optima pe termen lung.

Beneficiile pentru sanatate ale legumelor apar de obicei pe termen lung, intrucat va imbunatatesc sanatatea generala si mentin organele intr-o stare perfecta. Ele au grija de sistemul digestiv, excretor si schelet, precum si de nivelul tensiunii arteriale.

Au fost efectuate pana in prezent nenumarate studii de cercetare in intreaga lume, care sugereaza cu tarie faptul ca legumele proaspete, verzi, in mod regulat sunt mult mai bune decat utilizarea unor tablete suplimentare pentru a obtine nutritia sanatoasa de care aveti nevoie.

Valoarea nutritionala a legumelor

Bogate intr-o serie de nutrienti utili si antioxidanti puternici, legumele ar trebui sa fie incluse in dieta zilnica.

Legumele furnizeaza cantitati numeroase de vitamine, incluzand folat, vitamina A, K si vitamina B6, precum si carotenoizi precum beta-carotenul din morcovi, licopenul din rosii, zeaxantina din legumele verzi si luteina din spanac.

Salatele verzi sunt ambalate cu substante nutritive si fitochimice importante care sustin beneficiul maxim pentru necesarul nostru de legume de zi cu zi.

Antioxidantii

Conform unui studiu recent, alimentele pe baza de plante contin antioxidanti (polifenoli) care pot imbunatati glicemia la persoanele cu risc de diabet si boli de inima. Legumele au niveluri abundente de antioxidanti care previn problemele cardiovasculare si cresterea celulelor canceroase. Mai mult, antioxidantii stimuleaza imunitatea si previn infectiile si bolile.

Majoritatea legumelor verzi, galbene si portocalii au, de asemenea, un procent ridicat de calciu, potasiu, fier, magneziu, vitamina B- complex, vitamina A, vitamina C, vitamina K, zeaxantina, α si β caroteni si cripto-xantine.

Legumele de culoare verde inchis au in compozitie o multime de antioxidanti si minerale flavonoide fenolice. Legumele verzi cu frunze ce exemplu, contin un bioflavonoid cunoscut sub numele de „quercetina”, care are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si anticancerigene.

De asemenea, quercetina scade considerabil fluxul de substante care duc la aparitia unor alergii. Acest compus joaca rolul unui inhibitor al secretiei de celule in masa, scazand astfel eliberarea interleukinei-6.

Fibre dietetice

Legumele sunt abundente in fibre alimentare solubile, precum si insolubile, cunoscute sub numele de polizaharide non-amidon (NSP). Aceasta fibra dietetica absoarbe apa suplimentara din colonul dvs., si astfel pastreaza continutul de umiditate din materiile fecale.

Consumul de legume bogate in fibre va pastreaza sistemul digestiv curat si sanatos, ajutandu-va sa evitati probleme precum constipatia, diareea, neregularitatea intestinului, cancerul de colon si chiar polipii. De asemenea, legumele ajuta la prevenirea hemoroizilor si a fisurilor rectale.

Dat fiind faptul ca au un continut ridicat de fibre, legumele va pot ajuta sa va simtiti plini pentru mai mult timp si sa previna gustarile inutile, ajutandu-va astfel la pierderea in greutate.

Proteine ​​si aminoacizi

Daca urmati o dieta vegana sau vegetariana, trebuie sa va asigurati ca dieta dvs. contine legume bogate in proteine. Dupa ce veti avea legumele potrivite in dietele dvs., veti castiga o cantitate mare de aminoacizi care sunt necesari pentru a trai sanatos. Alegeti sa mancati fasole si spanac de exemplu, impreuna cu orez si cu cereale integrale pentru o masa echilibrata.

Continut de apa

Legumele au in mod natural niveluri ridicate de apa. Acesta este motivul pentru care sunt, in general, fara grasimi si sarace in calorii. Astfel, o dieta bogata in legume creste aportul de apa si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Minerale

Legumele care au frunze verzi, au un continut bogate in magneziu, si au un indice glicemic scazut, dovedindu-se astfel utile pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2. Daca mancati cel putin o portie de legume cu frunze verzi in fiecare zi, acestea va vor reduce considerabil riscurile de diabet. Legumele verzi sunt de asemenea bogate in fier si calciu, cu exceptia spanacului, deoarece este bogat in acid oxalic.

Vitamine

Nivelul ridicat de vitamina K din legume le face un mod ideal si natural de a preveni problemele osoase. Vitamina K este necesara pentru producerea osteocalcinei, o proteina obligatorie pentru sanatatea osoasa corespunzatoare. Intr-un sondaj, adaugarea de legume cu frunze verzi a scazut considerabil sansele de fractura de sold la femeile de varsta mijlocie.

Licopen si Beta Caroten

Legumele verzi au niveluri ridicate de beta-caroten, care imbunatatesc considerabil functia imunitara odata ce sunt transformate in vitamina A. Rosiile contin licopen, care va protejeaza ochii de problemele de vedere. O dieta deficitara in legume verzi duce adesea la posibilitatile de orbire si alte boli.

Sulfuri de alil

Usturoiul, ceapa, arpagica, prazul si solziul sunt bogate in sulfuri alilice care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la protejarea stomacului si tractului digestiv de boli fatale precum cancerul.