Ce este scleroza multipla?

Scleroza multipla (de obicei numita SM) este o boala neurologica in care nervii sunt deteriorati lent si progresiv. Cauza acestui lucru este inca necunoscuta, dar poate fi legata de un sistem imunitar hiperactiv.

Femeile sunt afectate mai des decat barbatii si sunt de obicei diagnosticate intre 20 si 40 de ani, insa nu este exclus ca si femeile care depasesc aceasta varsta sa fie depistate cu aceasta boala.

Deoarece toti nervii din creier si maduva spinarii pot fi afectati, simptomele SM sunt foarte diferite, de la caz la caz. Simptomele comune sunt tulburari de vedere, precum si amorteala, furnicaturi si slabiciune musculara la nivelul bratelor si picioarelor.

SM este diagnosticata de un neurolog folosind imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Simptomele pot aparea recidivante (simptomele vin si pleaca, exista faze fara simptome) sau se agraveaza constant. Exista tratamente care amelioreaza simptomele si incetinesc progresia leziunilor nervoase, dar nu exista leac pentru SM.

Riscuri

Cel mai adesea, femeile tinere dezvolta SM. Barbatii afectati sunt in medie putin mai in varsta. Scleroza multipla este de obicei diagnosticata intre 20 si 40 de ani, dar poate aparea la persoane de toate varstele.

Daca in familie se cunosc cazuri de scleroza multipla, riscul de a o dezvolta singur este putin mai mare. Nu se cunoaste cauza sclerozei multiple. Cu toate acestea, exista o supraactivitate a sistemului imunitar care ataca celulele nervoase ale organismului.

Simptome

Scleroza multipla poate afecta toti nervii din creier si maduva spinarii, motiv pentru care simptomele la cei afectati sunt foarte diferite.

Simptomele comune ale sclerozei multiple sunt:

  • Pierderea vederii.
  • Amorteala in brate sau picioare.
  • Slabiciune la nivelul bratelor sau picioarelor.
  • Probleme cu ameteli si echilibru.
  • Unii oameni dezvolta probleme intestinale si ale vezicii urinare. In plus, persoanele afectate se simt adesea obosite.

Diagnostic

Diagnosticul este facut de un neurolog bazat pe disconfort, examen fizic si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Alte investigatii in ceea ce priveste diagnosticarea acestei boli autoimune includ teste functionale ale nervilor individuali, analize de sange si o examinare a lichidului cefalorahidian (numit si apa nervoasa).

Tratament

Scleroza multipla nu a fost inca vindecabila. Cu toate acestea, exista diferite forme de terapie care pot avea o influenta pozitiva asupra cursului bolii. Scopul masurilor terapeutice este de a mentine cea mai buna calitate posibila a vietii si independenta pacientului.

Pe de o parte, se administreaza un medicament anti-inflamator cu doze mari in timpul unui episod de terapie cu recidive. Medicamentul initiaza rezolvarea simptomelor si lucreaza eficient in acest sens.

Ca parte a terapiei pe termen lung, medicamentele sunt de asemenea folosite, cu scopul de a intarzia aparitia de noi simptome neurologice si agravarea deficitelor existente.

In plus, diversele reclamatii simptomatice sunt tratate cu terapii vizate. Tipul de tratament pentru pacientii cu SM, depinde foarte mult de simptomele individuale. Tratamentul consta in masuri din urmatoarele domenii: fizioterapie, logopedie, terapie ocupationala, psihoterapie, medicamente si chirurgie.

Prognoza

Multe persoane cu scleroza multipla dezvolta leziuni nervoase. Cu toate acestea, pronosticul si tipul dizabilitatii difera de la caz la caz. Speranta de viata la persoanele cu SM este putin mai scurta decat la populatia generala.

Multi suferinzi dezvolta simptome pe termen lung care nu dispar si se agraveaza in timp. Tratamentul poate incetini semnificativ evolutia bolii. Tratamentul precoce duce adesea la o perioada mai lunga fara simptome si o progresie mai lenta a simptomelor.