Ce este rinoplastia?

Rinoplastia este o interventie chirurgicala pentru a schimba forma nasului prin modificarea osului sau a cartilajului. Rinoplastia este unul dintre cele mai frecvente tipuri de chirurgie plastica.

Motivele pentru care este necesara o astfel de interventie

Oamenii sunt supusi unei astfel de proceduri pentru a-si repara nasul dupa o accidentare, pentru a corecta problemele de respiratie sau un defect din nastere, sau pentru ca nu sunt multumiti de aspectul nasului.

Posibilele modificari pe care le poate face chirurgul la nas prin rinoplastie includ:

  • schimbare de dimensiune.
  • schimbare a unghiului.
  • indreptarea podului.
  • remodelarea varfului.
  • ingustarea narilor.

Daca rinoplastia dvs. se face pentru a va imbunatati aspectul, mai degraba decat sanatatea dvs., ar trebui sa asteptati pana cand osul nazal va va fi crescut. Pentru fete, aceasta este pe la varsta de aproximativ 15 ani.

Baietii ar putea astepte mai mult timp pana sa fie supusi la o asemenea interventie chirurgicala plastica. Cu toate acestea, daca este nevoie de o interventie chirurgicala din cauza unei insuficiente respiratorii, rinoplastia poate fi efectuata la o varsta mai mica.

Riscurile rinoplastiei

Toate interventiile chirurgicale prezinta anumite riscuri, inclusiv infectie, sangerare sau o reactie proasta la anestezie. Rinoplastia poate creste riscul de:

  • dificultati de respiratie.
  • a avea un nas amortit.
  • a avea un nas asimetric.
  • a avea cicatrici.

Ocazional, pacientii nu sunt multumiti de operatia lor. Daca doriti o a doua interventie chirurgicala, trebuie sa asteptati pana cand nasul va este vindecat complet inainte de a va opera din nou. Poate dura un an.

Procedura de rinoplastie

Rinoplastia se poate face intr-un spital, o clinica medicala privata sau o unitate chirurgicala ambulatorie. Medicul dumneavoastra va folosi anestezie locala sau generala. Daca este o procedura simpla, veti primi anestezie locala la nas, care va va amori si fata.

Daca este necesara anestezie generala, veti inhala un medicament sau veti primi unul care va va face inconstient. Copiilor li se administreaza de obicei anestezie generala.

Odata ce sunteti amortit sau inconstient, chirurgul va face taieri intre sau in interiorul narilor. Va va separa pielea de cartilaj sau os, iar apoi va incepe remanierea. Daca noul nas are nevoie de o cantitate mica de cartilaj suplimentar, medicul va poate indeparta o parte din ureche.

Daca este nevoie de mai mult, s-ar putea sa obtineti un implant sau o grefa osoasa. O grefa osoasa este un os suplimentar care este adaugat la oasele din nas.

Procedura dureaza de obicei intre una si doua ore. Daca operatia este complexa, poate dura mai mult.

Recuperarea dupa rinoplastie

Dupa operatie, medicul dumneavoastra va poate pune masca din plastic sau metal pe nas. Masca de protectie va va ajuta nasul sa-si pastreze noua forma in timp ce se vindeca.

Veti fi monitorizat intr-o camera de recuperare pentru cel putin cateva ore dupa operatie. Daca totul este in regula, veti pleca mai tarziu in acea zi acasa. Veti avea nevoie de cineva care sa va conduca acasa, deoarece anestezia va va afecta in continuare. Daca este o procedura complicata, s-ar putea sa fiti nevoiti sa stati la spital o zi sau doua.

Pentru a reduce sangerarea si umflarea, veti dori sa va odihniti cu capul ridicat deasupra pieptului. Daca nasul este umflat, s-ar putea sa va simtiti congestionati. Oamenii sunt de obicei obligati sa lase pansamentele pe loc pana la o saptamana dupa operatie.

Este posibil sa aveti cusaturi absorbabile, ceea ce inseamna ca se vor dizolva si nu vor necesita indepartarea. Daca cusaturile nu sunt absorbabile, va trebui sa va prezentati din nou la medic o saptamana dupa operatie pentru a scoate firele.

Lapsurile de memorie, deficienta de judecata si timpul de reactie lent sunt efecte comune ale medicamentelor utilizate pentru operatie. Daca este posibil, ramaneti cu un prieten sau o ruda in prima noapte.

De-asemenea, dupa procedura s-ar putea sa va simtiti fata umflata, sa aveti dureri, iar medicul va poate prescrie medicamente pentru calmarea durerii; si cu siguranta va va spune sa evitati alergarea si alte activitati fizice stresante, inotul, suflarea nasului, periajul energic al dintilor. De-asemenea, nu este indicat sa radeti sau sa zambiti si sa efectuati alte expresii faciale, si nu purtati ochelarii de soare pe nas. Nu va expuneti la soare.

Daca respectati indicatiile medicului, intr-o saptamana trebuie sa va puteti intoarce la servici. Rinoplastia poate afecta zona din jurul ochilor si s-ar putea sa aveti amorteala, umflare sau decolorare temporara in jurul pleoapelor timp de cateva saptamani. In cazuri rare, acest lucru poate dura sase luni, iar umflarea usoara poate persista si mai mult. Puteti aplica comprese reci sau pachete de gheata pentru a reduce decolorarea si umflarea.

Urmarirea ingrijirii este importanta dupa rinoplastie. Asigurati-va ca va pastrati programarile si urmati instructiunile medicului dumneavoastra.

Rezultatele rinoplastiei

Desi rinoplastia este o procedura relativ sigura si usoara, vindecarea poate dura ceva. Varful nasului este deosebit de sensibil si poate ramane amortit si umflat luni intregi. S-ar putea sa fiti complet recuperati in cateva saptamani, dar unele efecte pot persista luni intregi. Ar putea fi nevoie de un an intreg de asteptare inainte de a putea aprecia pe deplin rezultatul final al operatiei.

4 thoughts on “Ce este rinoplastia?

  1. Multumesc foarte mult pentru informatii. Chiar sunt utile pentru mine. De mult vreau sa imi fac curaj sa fac o astfel de interventie chirurgicala. Niciodata nu am fost multumita de forma nasului meu si as dori sa repar asta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *