Ce este reflexologia?

Reflexologia este o forma de masaj care implica aplicarea de presiune pe maini si picioare pentru a produce modificari ale durerii si alte beneficii in alte parti ale corpului.

Cum functioneaza reflexologia?

Teoria care sta la baza reflexoterapiei este ca exista anumite puncte sau „zone reflexe” pe picioare si maini care sunt conectate energic la organe si parti ale corpului prin canale energetice din corp.

Prin presiunea pe care o aplica asupra zonelor reflexe, se spune ca reflexologul elimina blocajele energetice si promoveaza sanatatea in zona corpului aferent. Iata cateva exemple de zone reflexe si partile corpului corespunzatoare:

 • Varfurile degetelor de la picioare reflecta capul.
 • Inima si pieptul sunt in jurul oului piciorului.
 • Ficatul, pancreasul si rinichiul sunt in arcul piciorului.
 • Spatele inferior si intestinele sunt catre calcai.

Potrivit reflexologilor, presiunea pe care o aplica asupra punctelor reflexe, este eficienta in ceea ce priveste echilibrarea sistemului nervos, si contribuie la stimularea si eliberarea de endorfine care ajuta la reducerea durerii si a stresului.

De ce oamenii primesc tratamente de reflexologie?

Exista destul de multe motive datorita carora oamenoo opteaza pentru reflexologie, iar in continuare puteti descoperi cateva dintre acestea:

 • Stresul si conditiile legate de stres.
 • Dureri de cap tensionale si migrene.
 • Tulburari digestive.
 • Artrita.
 • Insomnie.
 • Dezechilibre hormonale.
 • Leziuni sportive.
 • Tulburari menstruale, cum ar fi sindromul premenstrual (PMS).
 • Probleme digestive, cum ar fi constipatia.
 • Scleroza multipla.
 • Dureri de spate.

Reflexologia se poate folosi chiar si pentru ingrijirea postoperatorie sau paliativa. O revizuire din 2015 publicata in Terapii integrate impotriva cancerului (Integrative Cancer Therapies), a constatat ca masajul reflexologic a fost mai eficient pentru ameliorarea durerii cauzate de cancer si a durerii legate de interventii chirurgicale decat masajul corporal sau masajul cu aromaterapie.

Cum este o sesiune tipica de reflexologie?

Un tratament tipic are o durata de 30 pana la 60 de minute si incepe cu completarea unui formular de istoric al sanatatii, si consultari despre sanatatea si stilul dvs. de viata. Reflexologul va folosi informatiile pentru a personaliza terapia.

Dupa aceea, vi se va solicita sa va indepartati pantofii si sosetele si sa va asezati confortabil pe un scaun relaxant sau pe o masa de masaj. Dupa ce faceti acest lucru si va asezati pe scaunul relaxant sau pe masa de masaj, eflexologul va va evalua picioarele si va stimula diverse puncte, cu scopul de a identifica zonele de tandrete sau tensiune.

Miscarile rapide si masajul pot fi utilizate pentru a incalzi mainile si picioarele. Presiunea degetului mare este apoi aplicata piciorului utilizand tehnici de reflexoterapie. Poate fi utilizata lotiune sau ulei, iar reflexologul poate folosi si instrumente precum bile, perii.

Reflexologie vs. masajul picioarelor

In timp ce un masaj al picioarelor se poate simti la fel ca un tratament de reflexologie, difrefenta consta in faptul ca un reflexolog va lucra pe diferite zone, cu scopul de a promova un raspuns de vindecare in organele corespunzatoare.

Un terapeut de masaj care face un masaj la picioare va manipula muschii si alte tesuturi moi pentru a imbunatati circulatia, a calma durerea si a vindeca ranile din zona sau pentru a induce relaxarea generala.

Ce simte reflexologia?

Majoritatea oamenilor considera ca reflexologia, in cea mai mare parte, este foarte relaxanta. Reflexologia nu ar trebui sa fie dureroasa. Daca simtiti disconfort, asigurati-va ca spuneti reflexologului, iar acesta ar trebui sa lucreze in zona dvs. de confort.

Unele zone pot fi tandre sau dureroase, iar reflexologul poate petrece timp suplimentar in aceste puncte. Durerea ar trebui sa scada odata cu presiunea.

Cum ma voi simti dupa aceea?

Majoritatea oamenilor se simt calmi si relaxati dupa o sesiune de reflexoterapie, insa exista si mici exceptii, astfel ca unele persoane simt greata, somnolenta si modificari de dispozitie.

Efecte secundare posibile si siguranta

Este foarte important sa ii oferiti reflexologului un istoric de sanatate complet si precis. Este intotdeauna o idee buna sa va consultati furnizorul de servicii medicale inainte de a incerca ceva nou, inclusiv reflexoterapie.

Daca aveti ulceratii ale piciorului, leziuni recente, rani ale piciorului sau gleznei, guta sau afectiuni cardiovasculare, reflexoterapia poate sa nu fie adecvata sau in siguranta.

Reflexologia poate sa nu fie potrivita si pentru persoanele care se confrunta cu: diabet, osteoartrita (care afecteaza glezna sau piciorul), probleme circulatorii, infectii active, calculi biliari, pietre la rinichi sau anumite tipuri de cancer. Femeile gravide ar trebui sa evite reflexoterapia.

In incheiere trebuie precizat faptul ca desi reflexoterapia nu trebuie utilizata ca unic tratament pentru nicio afectiune, aceasta poate fi o terapie relaxanta pentru picioare, si cu mai multe beneficii pentru intregul corp.