Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin afecteaza intrarea in pantec. Colul uterin este partea ingusta a uterului inferior, adesea denumita gatul uterului. Virusul papilomavirus uman (HPV) provoaca majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Vaccinul HPV previne cu succes HPV.

Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) au recomandat initial vaccinul pentru toate persoanele cu varsta cuprinsa intre 9 si 26 de ani. Cu toate acestea, CDC recomanda acum ca vaccinul este de asemenea disponibil pentru toate femeile si barbatii cu varste cuprinse intre 26 si 45 de ani care au primit vaccinul in varsta de 15 ani.

Simptome si semne precoce

In stadiile incipiente ale cancerului de col uterin, o persoana nu poate prezenta simptome deloc. Ca urmare, femeile ar trebui sa efectueze teste obisnuite de frotiu cervical sau teste Papanicolau.

Un test Papanicolau este preventiv. Acesta isi propune sa nu detecteze cancerul, ci sa dezvaluie orice schimbare de celule care indica dezvoltarea posibila a cancerului, astfel incat o persoana sa poata lua masuri timpurii pentru a-l trata.

Cele mai des intalnite simptome ale cancerului de col uterin sunt urmatoarele:

 • sangerare intre perioadele lunare.
 • sangerare dupa actul sexual.
 • sangerare la femeile post-menopauza.
 • disconfort in timpul actului sexual.
 • secretie vaginala cu miros puternic.
 • secretie vaginala nuantata de sange.
 • durere pelvina.

In cele mai multe cazuri, toate aceste simptome pot avea si alte cauze, inclusiv o posibilita infectie. Orice persoana care prezinta oricare dintre aceste simptome ar trebui sa mearga cat mai repede la medic.

Etape

Elaborarea stadiului unui cancer este importanta, deoarece ajuta o persoana sa decida cel mai eficient tip de tratament.

Stadionarea are ca obiectiv sa verifice cat de mult s-a raspandit cancerul si daca a ajuns la structuri din apropiere sau la organe mai indepartate. Un sistem in patru etape este cel mai frecvent mod de a stabili cancerul de col uterin.

Etapa 0: Sunt prezente celule precanceroase.

Etapa 1: Celulele canceroase s-au dezvoltat de la suprafata in tesuturile mai adanci ale colului uterin si, eventual, in uter si pana la ganglionii limfatici din apropiere.

Etapa 2: Cancerul s-a mutat acum dincolo de colul uterin si uter, dar nu atat de departe de peretii pelvisului sau partea inferioara a vaginului. Este posibil sa afecteze, dar la fel de posibil si nu sa afecteze ganglionii limfatici din apropiere.

Etapa 3: Celulele canceroase sunt prezente in partea inferioara a vaginului sau a peretilor pelvisului si pot fi blocarea ureterelor, a tuburilor care transporta urina din vezica. Este posibil si sau nu sa afecteze ganglionii limfatici din apropiere.

Etapa 4: Cancerul afecteaza vezica sau rectul si creste din bazin. Poate sau nu sa afecteze ganglionii limfatici. Mai tarziu, cand ajunge pana in stadiul 4, acesta se va raspandi la organele indepartate, afectand inclusiv ficatul, oasele, plamanii si ganglionii limfatici.

Urmarirea screeningului si solicitarea de asistenta medicala daca apar simptome pot ajuta o persoana sa aiba acces timpuriu la tratament si sa creasca sansele de supravietuire.

Cauze

Cancerul dupa cum bine se stie, este rezultatul diviziunii si cresterii necontrolate a celulelor anormale. Cele mai multe celule din corpul nostru au o durata de viata stabilita, iar in momentul in care acestea mor, corpul genereaza noi celule care sa le inlocuiasca. Celulele anormale pot avea doua probleme, si anume, fie nu mor, fie continua sa se raspandeasca.

Acest lucru duce la o acumulare excesiva de celule, care in cele din urma formeaza o limfa sau o tumora. Oamenii de stiinta nu sunt complet siguri de ce celulele devin canceroase. Cu toate acestea, unii factori de risc ar putea creste riscul de a dezvolta cancer de col uterin. Acestia includ:

 • HPV: Acesta este un virus cu transmitere sexuala. Peste 100 de tipuri diferite de HPV pot aparea, dintre care cel putin 13 se pot dovedi a fi cauza aparitiei de cancer de col uterin.
 • A avea multi parteneri sexuali sau devind activi sexual timpuriu: Transmiterea tipurilor de HPV cauzatoare de cancer apare aproape intotdeauna ca urmare a contactului sexual cu o persoana care are HPV. Femeile care au avut multi parteneri sexuali, au in general un risc mai mare de infectie cu HPV. Acest lucru creste riscul lor de a dezvolta cancer de col uterin.
 • Fumatul: Aceasta creste riscul de cancer de col uterin, precum si alte tipuri.
 • Un sistem imunitar slabit: Riscul de cancer de col uterin este mai mare la cei cu HIV sau SIDA, si la persoanele care au suferit un transplant, ceea ce duce la utilizarea de medicamente imunosupresoare.
 • Pilule anticonceptionale: Utilizarea pe termen lung a unor pilule contraceptive obisnuite ridica usor riscul unei femei.
 • Alte boli cu transmitere sexuala (STD): Chlamydia, gonoree si sifilis cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin.
 • Starea socio-economica: Ratele par a fi mai mari in zonele in care veniturile sunt mici.

Diagnostic

Diagnosticul precoce al cancerului de col uterin imbunatateste rata de succes a tratamentului. Grupul de lucru pentru servicii preventive din SUA (USPSTF) recomanda urmatoarele ca screening de rutina:

 1. Sub 21 de ani: USPSTF nu recomanda screeningul.
 2. De la 21 la 29 de ani: Oamenii ar trebui sa fie supusi screeningului la fiecare 3 ani pentru cancerul de col uterin.
 3. Intre 30 si 65 de ani: Frecventa depinde de tipul de screening. USPSTF recomanda una dintre urmatoarele:
 • screening pentru cancerul de col uterin la fiecare 3 ani.
 • screening pentru HPV la fiecare 5 ani.
 • screening la HPV si cancer de col uterin la fiecare 5 ani.

Peste 65 de ani: USPSTF nu recomanda screeningul pentru femeile care au avut depistare adecvata in trecut, cu exceptia cazului in care au un risc ridicat de cancer de col uterin.

Persoanele care au avut o histerectomie cu indepartarea colului uterin nu au nevoie de screening, cu exceptia cazului in care au trecut in trecut leziuni precanceroase sau cancer de col uterin.

Acestea sunt recomandarile generale de screening, dar un medic poate sfatui fiecare persoana despre nevoile sale de screening.

Test de frotiu cervical

Societatea Americana de Cancer estimeaza ca specialistii din domeniul sanatatii vor face peste 13.000 de noi diagnostice de cancer de col uterin invaziv in 2020. Boala va fi fatala in aproximativ 4.000 de femei. Cu toate acestea, screeningul regulat ar putea preveni majoritatea acestor decese.

Screening-ul nu detecteaza cancerul, dar cauta modificari anormale in celulele colului uterin. Fara tratament, unele celule anormale se pot dezvolta in cele din urma in cancer.

Testare ADN HPV

Acest test determina daca individa are oricare dintre tipurile de HPV care pot provoca cancer de col uterin. Implica colectarea celulelor din colul uterin pentru testarea laboratorului.

Testul poate detecta tulpini de HPV cu risc ridicat in ADN-ul celular inainte ca orice anomalii sa devina clare in celulele cervicale. Daca exista semne si simptome ale cancerului de col uterin sau daca testul Papanicolau dezvaluie celule anormale, un medic poate recomanda teste suplimentare.

Acestea includ:

 • Colposcopie: Aceasta este examinarea vizuala a vaginului folosind un specul si un colposcop, un instrument de marire luminat.
 • Examinarea sub anestezie (EUA): Medicul poate examina mai bine vaginul si colul uterin.
 • Biopsie: Medicul ia o mica sectiune de tesut sub anestezie generala.
 • Biopsia conului: Medicul ia o sectiune mica, in forma de con, a tesutului anormal din colul uterin pentru examinare.
 • LLETZ: Diatermia folosind o bucla de sarma cu un curent electric ajuta la indepartarea tesutului anormal. Profesionistul medical trimite apoi tesutul in laborator pentru verificare.
 • Analize de sange: Un numar de celule sanguine poate ajuta la identificarea problemelor hepatice sau renale.
 • Scanare CT: Un profesionist medical ar putea utiliza un lichid de bariu pentru a prezenta orice anomalii celulare.
 • RMN: Tipuri speciale de RMN pot fi capabile sa identifice cancerul de col uterin in stadiile sale timpurii.
 • Ecografie pelvina: Undele sonore de inalta frecventa creeaza o imagine a zonei tinta de pe un monitor.

Perspectiva

Etapa in care o persoana primeste un diagnostic de cancer de col uterin poate ajuta la indicarea sanselor sale de supravietuire timp de cel putin 5 ani:

Etapa 1: In stadiul incipient 1, sansa de a supravietui cel putin 5 ani este de 93 la suta, iar in stadiul tarziu 1, este de 80 la suta.

Etapa 2: In stadiul incipient 2, rata este de 63 la suta, scazand la 58 la suta pana la sfarsitul etapei 2.

Etapa 3: In aceasta etapa, sansele scad de la 35 la 32 la suta.

Etapa 4: Persoanele cu cancer de col uterin in stadiul 4 au sanse de 15 pana la 16 la suta sa supravietuiasca inca 5 ani.

Acestea sunt rate medii de supravietuire si nu se aplica tuturor. In unele cazuri, tratamentul are succes pana la stadiul 4.

Tratament

Optiunile de tratament pentru cancerul de col uterin includ chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau combinatii ale acestora. Decizia asupra tipului de tratament depinde de mai multi factori, precum stadiul cancerului, precum si varsta si starea generala de sanatate.

Tratamentul pentru cancerul de col uterin in stadiu incipient, cand cancerul ramane in interiorul colului uterin, are o rata de succes buna. Cu cat un cancer se raspandeste din zona sa initiala, cu atat rata de succes este mai mica.

Optiuni in stadiul incipient

Chirurgia este o metoda comuna de tratament atunci cand cancerul nu s-a raspandit din colul uterin. Radioterapia poate ajuta dupa interventia chirurgicala daca un medic considera ca celulele canceroase ar putea fi prezente in interiorul corpului.

Radioterapia poate reduce, de asemenea, riscul de recurenta (reaparitia cancerulu). In cazul in care chirurgul doreste sa micsoreze tumora pentru a usura operatia, persoana poate primi chimioterapie, desi aceasta nu este o abordare foarte frecventa.

Tratament pentru cancerul de col uterin avansat

Cand cancerul s-a raspandit dincolo de colul uterin, operatia nu este de obicei o optiune. De asemenea, medicii se refera la cancerul avansat ca cancer invaziv, deoarece a invadat alte zone ale corpului. Acest tip de cancer necesita un tratament mai extins, care de obicei va implica fie radioterapie, fie o combinatie de radioterapie si chimioterapie.

In etapele ulterioare ale cancerului, profesionistii din domeniul sanatatii ofera terapie paleativa pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii.

 1. Terapie cu radiatii

Unii medici se refera la radioterapie ca oncologie radiologica sau XRT. Ea implica utilizarea de fascicule de raze X cu energie mare sau radiatii pentru a distruge celulele canceroase.

Cand medicul curant vizeaza radiatii in zona pelvina, acesta poate provoca urmatoarele reactii adverse, dintre care unele nu pot aparea decat dupa terminarea tratamentului:

 • diaree.
 • greata.
 • stomac deranjat.
 • iritarea vezicii urinare.
 • ingustarea vaginului.
 • intrerupe ciclul menstrual.
 • menopauza precoce.
 1. Chimioterapia

Chimioterapia reprezinta utilizarea substantelor chimice (medicamente) pentru a trata orice boala. In acest context, se refera la distrugerea celulelor canceroase.

Medicii folosesc chimioterapia pentru a viza celulele canceroase pe care operatia nu le poate sau nu le-a eliminat sau pentru a ajuta simptomele persoanelor cu cancer avansat.

Efectele secundare ale chimioterapiei pot varia si depind de medicamentul specific. Mai multe reactii adverse frecvente includ:

 • diaree.
 • greata.
 • pierderea parului
 • oboseala.
 • infertilitate.
 • menopauza precoce.

Profilaxie

O serie de masuri pot ajuta la reducerea sanselor de a dezvolta cancer de col uterin.

 1. Vaccinul anti-papilomavirus uman (HPV)

Legatura dintre dezvoltarea cancerului de col uterin si a unor tipuri de HPV este clara. Daca fiecare femeie tine de programele actuale de vaccinare impotriva HPV, acestea ar putea reduce frecventa cancerului de col uterin.

 1. Sex sigur si cancer de col uterin

Vaccinul HPV protejeaza numai impotriva a doua tulpini HPV. Alte tulpini pot provoca cancer de col uterin. Utilizarea unui prezervativ in timpul sexului ajuta la protejarea impotriva infectiei cu HPV.

 1. Screening cervical

Screeningul cervical regulat ar putea ajuta o persoana sa identifice si sa faca fata semnelor de cancer inainte ca afectiunea sa se dezvolte sau sa se raspandeasca prea departe. Screeningul nu detecteaza cancerul, dar indica modificari ale celulelor colului uterin.

 1. Avand mai putini parteneri sexuali

Cu cat o femeie are mai multi parteneri sexuali, cu atat riscul de transmitere a virusului HPV este mai mare. Acest lucru poate duce la un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

 1. Intarzierea primului contact sexual

Cu cat este mai tanara o femeie cand are relatii sexuale pentru prima data, cu atat este mai mare riscul de infectie cu HPV. Cu cat intarzie mai mult, cu atat riscul este mai mic.

 1. Renuntarea la fumat

Femeile care fumeaza si au HPV se confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin decat persoanele care nu.

21 thoughts on “Ce este cancerul de col uterin?

 1. Pingback: keto meals
 2. Pingback: clomid 50mg online
 3. Pingback: tamoxifen 50 mg
 4. Pingback: merck covid drug
 5. Pingback: zanaflex drug
 6. Pingback: aralen oct
 7. Pingback: latisse generic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *