Ce este balneoterapia?

Balneoterapia poate fi definita ca fiind toate terapiile in care baile sau bazinele cu apa minerala termica sunt accentul principal.

De obicei, implica scaldarea in lacuri termale naturale sau iazuri, dar poate implica si scaldarea in bazinele pline cu apa termala sau cu un robinet direct la sursa termica. Cuvantul balneoterapie este de origine greaca si este compus din „balneo”, care inseamna „baie” si „terapie”, adica „tratament”.

Originile balneoterapiei

Baia a fost inca din cele mai vechi timpuri ca mod de curatare, calmare si vindecare a organismului. Arheologii au gasit sali de baie in palatul Knossos, care dateaza chiar din secolul al 18-lea i.Hr.; si au gasit dovezi ale unor persoane care scaldau in izvoare termale si in lacuri si mari, inca din primul centru i.Hr. Baia a fost foarte populara printre romani, iar unele dintre casele lor de baie exista chiar si astazi.

In epoca victoriana, orasele balneare si-au recapatat popularitatea si s-au dezvoltat in jurul izvoarelor naturale din locatii frumoase. Medicii au explorat utilizarea benefica a apei de izvor pentru sanatate si au dezvoltat spa-urile noastre moderne si terapiile de baie.

Balneoterapie in combinatie cu alte tratamente

Deoarece balneoterapia inseamna literal „vindecare cu ajutorul scaldatului”, de multe ori ne punem intrebarea „este doar baie” si nimic mai mult? Raspunsul este desigur nu: astazi, balneoterapia implica multe tratamente variate si este adesea combinata cu alte terapii spa, creand un efect de vindecare holistica.

Balneoterapie si hidroterapie:

Balneoterapia este adesea combinata cu hidroterapia, care se concentreaza mai mult pe exercitii si regenerarea muschilor folosind apa (in bazine, dusuri, jeturi de apa etc.).

Balneoterapie si talasoterapie:

Balneoterapia poate fi combinata si cu talasoterapia. Talasoterapia se refera la o gama larga de tratamente care utilizeaza produse din mare, cum ar fi apa de mare, alge marine sau sare de mare si implica scaldarea in bazinele de apa de mare, care este apoi si un tip de balneoterapie.

Balneoterapie si Terapia Kneipp:

Terapia Kneipp, este un tratament tipic de spa german, care utilizeaza bai alternative cu apa calda si rece, si alte tratamente cu apa, si este adesea combinata cu tratamente de balneoterapie.

Balneoterapie si terapie cu bauturi minerale

Dupa cum s-ar putea ghici, apa termala de izvor nu este buna numai pentru imbaiere, ci si pentru baut. Aceasta poate fi terapia de baut apa minerala : bea pur si simplu apa de izvor, in cantitati specifice prescrise de expertul spa, ceea ce este benefic pentru problemele cu deficienta digestiva sau minerala.

Sau, balneoterapia se poate folosi si in combinatie cu terapia de inhalare, atunci cand apa de izvor este respira sub forma de aburi, ceea ce este extrem de benefic pentru problemele de sanatate legate de plamani.

Beneficiile balneoterapiei

O baie fierbinte este ceva minunat. Incalzeste intregul corp, relaxeaza, inmoaie muschii, vasele de sange se extind si ne putem odihni. In plus, cu o baie balneo in apa de sanatate, medicamentele dizolvate in apa sunt absorbite prin piele si, de asemenea prin tractul respirator.

In functie de compozitia apei vindecatoare, aceste medicamente pot induce diferite efecte in organism. De exemplu, acestea pot stimula metabolismul sau pot avea un efect de calmare a durerii.

In unele cazuri, apa de vindecare contine si alti aditivi precum uleiuri esentiale. Acestea sunt de obicei selectate si personalizate in functie de individ, pentru a spori si mai mult efectul pozitiv al baii.

Indicatii de balneoterapie:

Balneoterapia este deosebit de buna pentru: artrita reumatoida, circulatia sangelui, ameliorarea stresului si reabilitare dupa leziunile sportive, precum si imbunatatirea generala a starii de bine.

Statiuni in Romania

Cele mai importante statiuni din Romania unde puteti beneficia de balneoterapie, sunt urmatoarele: Sovata, Caciulata, Baile Herculane, Sinaia, Moneasa, Baile Tusnad, Amara, Baile Felix, Geoagiu-Bai, Praid, Sangeorz Bai, Borsec, Covasna, Buzias,Mangalia, Baile Harhita, Ocna Sibiului, Techirghiol, Vatra Dornei, Slanic Moldova, Baile Olanesti, Baile Homorod si Govora.