Cat de util este uleiul din seminte de dovleac?

S-ar putea sa va ganditi la dovleac ca la un element de decor festiv de toamna sau la ingredientul placintei perfecte, dar dovleacul are alte utilizari. Uleiul care se obtine din semintele de dovleac de exemplu, are anumite beneficii pentru sanatate.

Se spune ca uleiul obtinut din semintele de dovleac ajuta la promovarea sanatatii urinare si a sanatatii inimii. Este plin de vitamine si agenti antiinflamatori, alaturi de acidul linoleic si oleic. Iata ce trebuie sa stiti despre beneficiile potentiale ale acestuia, in ceea ce priveste sanatatea:

Efecte asupra sanatatii mintale

In mod traditional, uleiul de seminte de dovleac stimuleaza starea de spirit si impiedica depresia. Constatarile anterioare ale Jurnalului Britanic de Psihiatrie, de exemplu, au aratat rezultate pozitive aparute dupa furnizarea de seminte de dovleac copiilor cu depresie.

Efecte asupra parului si pielii

Uleiul din seminte de dovleac a fost asociat cu mai multe efecte pozitive asupra cresterii parului, in special in cazul barbatilor.

Un studiu a scos in evidenta faptul ca barbatii care au luat 400 de miligrame de ulei din seminte de dovleac in fiecare zi, pentru o perioada de timp de 24 de saptamani, au avut de fapt o crestere a parului cu 40 la suta mai mult decat barbatii din grupul placebo. Nu s-au gasit efecte adverse.

Efecte asupra sanatatii inimii

Este posibil sa descoperiti faptul ca grasimile saturate nu sunt bune pentru inimile sanatoase. Insa poate fi inca confuz sa stiti ce grasimi sunt in regula, sa le mancati.

Uleiul din seminte de dovleac este de fapt o grasime nesaturata, ceea ce inseamna ca este tipul „bun” de grasime. Grasimile nesaturate precum uleiul din seminte de dovleac pot promova de fapt o inima sanatoasa.

Un studiu realizat recent a descoperit ca uleiul din seminte de dovleac nu numai ca a ajutat la scaderea colesterolului, dar a avut si efecte antiinflamatorii. S-a dovedit ca uleiul scade tensiunea arteriala.

Efecte asupra sanatatii prostatei

Uleiul care se obtine din semintele de dovleac, alaturi de uleiul de palmetto, au aratat rezultate promitatoare ca terapie alternativa pentru hipertrofia benigna a prostatei (BPH). BPH este o afectiune comuna in care prostata devine marita. Acest lucru poate fi deosebit de dureros si poate sa blocheze fluxul de urina.

Alt studiu efectuat pe barbatii coreeni cu BPH, a descoperit ca uleiul din seminte de dovleac poate actiona ca un medicament alternativ eficient, fara reactii adverse. Participantii la studiu au observat o imbunatatire a simptomelor, inclusiv un flux urinar mai bun.

Cercetatorii au descoperit ca rezultatele optime ale utilizarii uleiului de dovleac au aparut atunci cand acesta a fost asociat cu uleiul de palmetto.

Efecte asupra sanatatii urinare

In general, uleiul din seminte de dovleac pare sa aiba un efect pozitiv asupra tractului urinar. Acest tract este format din rinichi, vezica si uretra, care face legatura vezicii urinare cu orificiul urinar.

Cercetatorii au efectuat un mic studiu, in care le-au oferit participantilor intre 500 si 1.000 de miligrame de ulei de seminte de dovleac. Participantii au observat o imbunatatire drastica a simptomelor lor hiperactive ale vezicii urinare.

Efecte asupra menopauzei

Intr-una din numeroasele cercetari, uleiul de seminte de dovleac s-a dovedit util pentru a ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele menopauzei. Aceasta a inclus scaderea bufeurilor, a durerilor articulare si a durerilor de cap.

Femeile care au luat ulei din seminte de dovleac au avut, de asemenea, o crestere a nivelului lor de HDL, care este colesterolul „bun”.

Cum pot obtine ulei de seminte de dovleac?

Acest tip de ulei poate fi achizitionat in magazine medicale sau prin intermediul unui retailer online de sanatate.

De cele mai multe ori, oamenii iau ulei din seminte de dovleac sub forma de pastila. Acest lucru se intampla in general pentru ca este mai convenabil si este mai usor de inghitit. Se vinde in mod obisnuit in capsule de 1.000 de miligrame, dar il puteti gasi in diferite doze.

3 thoughts on “Cat de util este uleiul din seminte de dovleac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *