
Care sunt beneficiile majore ale consumului de varza?
Varza este o leguma bienala verde, rosie sau alba cu frunze, care creste anual. Aceasta leguma crucifera apartine familiei Brassica, si are forma rotunda sau ovala. Este format din frunze interioare moi, verde deschis sau albicioase, acoperite cu frunze exterioare mai dure si de culoare verde inchis.
Varza apartine grupului Brassica de legume, ceea ce inseamna ca este strans legata de broccoli si conopida. Este utilizat pe scara larga in intreaga lume, avand in vedere ca poate fi pregatit in mai multe moduri. Cel mai frecvent, este consumata fie ca parte gatita, fie cruda in multe salate.
Beneficiile pentru sanatate obtinute din consumul de varza
Stiati ca varza ieftina si folosita pe scara larga poate face minuni? Sa aruncam o privire la cele mai bune!
Agent antioxidant
Datorita continutului ridicat de vitamina C din varza, ajuta la stimularea sistemului imunitar si la combaterea radicalilor liberi. Varza are multi antioxidanti, in special varza rosie, care este plina de antocianine. Cercetarile arata ca antioxidantii pot reduce inflamatia, pot fi protectori impotriva anumitor tipuri de cancer si pot spori functia creierului.
Agent antiinflamator
Cercetarile sugereaza ca legumele crucifere precum varza au proprietati antiinflamatorii. Contin sulforafan, care este un compus care reduce inflamatia.
Varza este de asemenea renumita datorita faptului ca acumuleaza o serie de complexe de legare a cadmiului in frunzele sale; una dintre componentele principale ale acesteia este glutamina.
Glutamina este un puternic agent antiinflamator, astfel incat consumul poate ajuta la reducerea inflamatiei, iritatiilor, alergiilor, durerilor articulare, febrei si diferitelor afectiuni ale pielii.
Proprietati anti cancer
Varza contine, de asemenea, glucosinolati care pot fi convertiti in compusi izotiocianat. Aceasta conversie ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul vezicii urinare si cancerul de colon.
Varza rosie are in mod specific o serie de compusi anti-cancer precum lupeol, sinigrina si sulforafan (izotiocianatul derivat glucozinolati), despre care se stie ca stimuleaza activitatea enzimelor si inhiba cresterea tumorilor care duc la cancer.
Varza are o cantitate abundenta de beta-caroten. Conform studiilor, beta-carotenul dietetic a fost legat in mod pozitiv cu sansele reduse de cancer de prostata, ceea ce reprezinta un bonus suplimentar pe langa alte efecte anti-cancerigene ale varzei!
Suporta tractul digestiv
Cercetarile sugereaza ca fibra, prezenta in varza, ajuta la cresterea miscarilor intestinale si la tratarea constipatiei. Bogata in fibre si glucozinolati, varza ajuta organismul sa retina apa si sa mentina volumul alimentelor in timp ce se deplaseaza prin intestine.
Imbunatateste sanatatea inimii
Conform unui studiu din 2012, varza este bogata in polifenoli, care reduc riscul bolilor cardiovasculare prin reducerea tensiunii arteriale si prevenirea acumularii de trombocite. De asemenea, prin legarea acizilor biliari, varza ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau.
Protejeaza impotriva radioterapiei
Varza are un compus rar numit 3,3′-diindolilmetan (DIM), care s-a dovedit a contracara unele dintre efectele negative asociate cu radioterapia. Acesta contribuie la asigurarea existentei globulelor rosii si albe din sange si a numarului de trombocite, ceea ce nu se intampla adesea in timpul radioterapiei.
Prin urmare, DIM este favorizat si pentru utilizarea in timpul tratamentului cancerului, pentru a proteja tesutul sanatos.
Ingrijirea pielii si vitamina C
Ca leguma crucifera, varza este bogata in antioxidanti, inclusiv vitamina C, antocianine si sulf. Antioxidantii joaca un rol major in sanatatea pielii si in raspunsul organismului la procesul de imbatranire. Radicalii liberi pot fi o cauza de baza a ridurilor, decolorarii pielii, petelor si multor alte afectiuni.
Prin urmare, antioxidantii pe care ii obtineti consumand varza pot provoca o transformare in procesele de imbatranire, lasandu-va sa va simtiti si sa aratati sanatosi si tineri.
Pierdere in greutate
Varza este de foarte multe ori recomandata persoanelor care intentioneaza sa slabeasca intr-un mod sanatos. Din cauza faptului ca varza are in compozitie multe vitamine, minerale si alti nutrienti benefici, inclusiv apa si fibre, este o optiune dietetica sanatoasa pentru persoanele care doresc sa manance mai sanatos si sa elimine kilograme.
De asemenea, este saraca in calorii, continand doar 33 de calorii intr-o farfurie de varza gatita. Avand in vedere aceste trasaturi benefice, „supa de varza” este adesea folosita pentru cei care doresc sa slabeasca rapid. Fiti constienti ca varza nu este completa din punct de vedere nutritional si ar trebui sa faca parte dintr-o dieta echilibrata, sanatoasa, nu sa fie considerata componenta principala!
Previne cataracta
Varza este o sursa bogata de beta-caroten, astfel ca multe persoane, mai ales pe masura ce imbatranesc, apeleaza la varza pentru capacitatea sa de a preveni degenerarea maculara si de a promova o sanatate buna a ochilor si de a intarzia formarea cataractei.
Imbunatateste sanatatea creierului
Sa nu uitam ca varza este un aliment foarte puternic! Prezenta vitaminei K si a antocianinelor in varza poate oferi un impuls puternic sanatatii mintale. Vitamina K este esentiala pentru producerea de sfingolipide, teaca de mielina din jurul unor celule nervoase.
Aceasta infasurare este cea care protejeaza nervii de deteriorare si degradare. Prin urmare, consumul de alimente care contin vitamina K va poate imbunatati apararea impotriva degenerarii neuronale.
Antocianinele din ea sunt o zona actuala de cercetare, dar indicatiile timpurii indica faptul ca varza este o sursa si mai puternica de antioxidanti decat vitamina C!; iar varza rosie are chiar mai multe tipuri de antocianine decat varza normala.
De asemenea, se pare ca absorbtia de nutrienti nu este limitata de nimic si ca oamenii pot manca atat de mult varza cat vor, si continua sa acumuleze antioxidanti, care ajuta la combaterea bolilor, la reducerea sanselor de cancer, la imbunatatirea sistemului nervos si la cresterea functiei creierului.
Varza, fiind bogata in iod, ajuta de asemenea, la buna functionare a creierului si a sistemului nervos, impreuna cu mentinerea glandelor sistemului endocrin in stare corespunzatoare.
Imbunatateste oasele
Varza, precum si toate legumele crucifere sunt mari surse de minerale, cum ar fi calciul, magneziul si potasiul. Aceste trei minerale esentiale sunt integrate in protejarea oaselor impotriva degradarii si aparitia unor afectiuni precum osteoporoza si slabirea generala a oaselor.
Regleaza tensiunea arteriala
Varza rosie se intampla sa fie o sursa buna de antocianine. Un studiu realizat de profesorul Ailsa A. Welch si echipa sa afirma ca „Aportul mai mare de antocianina este asociat cu rigiditatea arteriala mai mica si cu tensiunea arteriala centrala la femei.” Mai simplu spus, varza bogata in antocianina ajuta la scaderea nivelului tensiunii arteriale si previne bolile cardiace.
De asemenea, prezenta de potasiu in varza reprezinta o modalitate minunata de a va proteja de tensiunea arteriala crescuta, ceea ce creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.
Potasiul este un vasodilatator, ceea ce inseamna ca deschide vasele de sange si usureaza fluxul de sange, deci nu este fortat intr-un mod care provoaca stres prin artere si vene constranse. In general, este un scut minunat impotriva multor tipuri de conditii periculoase!
Vindecarea la viteze mari
Varza este bogata in sulf, care este un nutrient foarte util, deoarece combate infectiile. O deficienta de sulf poate duce la infectii microbiene si o viteza de vindecare mult redusa. De asemenea, reduce frecventa si severitatea ulcerelor.
Foarte util articolul!