Cum se alege o folie solar potrivita?

Stiati ca pentru prima data, persoanele care se ocupau de agricultura au folosit o folie solar pe la inceputul anilor 1960? Din acea perioada si pana in clipa de fata, agricultorii nu au mai renuntat la utilizarea foliei de solar.

Si cel mai probabil nici nu vor mai renunta vreodata sa o foloseasca dat fiind faptul ca este deosebit de utila. Acest articol este dedicat foliei pentru solarii si sere.

Cititi cu atentie pentru a afla cum se alege o astfel de folie. Exista mai multe detalii importante care necesita o mare atentie. Doar in acest fel veti reusi sa alegeti o folie potrivita.

Caracteristici importante pentru o folie solar

Asadar, atunci cand doriti sa alegeti folia solar, este extrem de important sa tineti cont de urmatoarele caracteristici:

  1. Durata de viata a foliei

Nu fiecare folie pentru sere si solarii are durata de viata la fel de mare. Durata de viata este o caracteristica deosebit de importanta si este influentata de materialul folosit la confectionarea foliei.

De exemplu, folia confectionata din polietilena are durata de viata redusa datorita proceselor de degradare pe care le provoaca razele soarelui si caldura.

De asemenea, polietilena este un material low – cost, motiv pentru care aceste folii sunt potrivite pentru serele si solariile sezoniere. Asadar, daca bugetul este limitat, este recomandat ca folia aleasa sa fie de acest fel.

Exista in schimb si folie de calitate mult mai buna, care poate fi folosita aproximativ 6 – 7 ani si care are cel putin 4 ani garantie. Este vorba despre folia multistratificata (cu mai multe straturi). Aici trebuie mentionat faptul ca pretul este cel putin dublu in comparatie cu pretul foliei din polietilena.

  1. Grosimea foliei

O alta caracteristica importanta de luat in considerare este grosimea foliei. Pentru sere si solarii se folosesc folii cu grosimea cuprinsa intre 100 si 200 de microni.

Pentru solariile si serele permanente se folosesc folii care au grosimea cuprinsa intre 150 si 200 de microni. Pentru conditiile climatice din Romania, cea mai buna solutie o reprezinta folia solar care are grosimea de 200 de microni.

  1. Transparenta foliei

In momentul alegerii unei folii solar, trebuie luata in considerare si transparenta foliei. Aceasta este o caracteristica deosebit de importanta.

Pentru culturile de dimensiuni reduse, pentru sporirea productivitatii recoltei se recomanda folie solar transparenta. Aceasta este de asemenea potrivita in zonele in care luminozitatea este redusa, dar si in serele modulare ultra – moderne.

  1. Metoda de prindere

O alta caracteristica de luat in considerare este reprezentata de metoda de prindere a foliei. Exista posibilitatea de a folosi un set profil zincat sau simplu pentru a prinde folia.

In momentul in care se foloseste folie triplustratificata pentru sere si solarii, se poate folosi un set profil de aluminiu cu sarma sau un set profil simplu de aluminiu. Folia triplustratificata dublu inflata se poate prinde u set profile PVC “mama-tata” (pentru profil aluminiu).

Acestea sunt asadar, patru  dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie tinut cont in momentul alegerii foliei pentru solarii si sere. Tineti cont de ele si cu siguranta veti lua cea mai buna decizie.