Cele mai bune uleiuri esentiale pentru anxietate

Uleiurile esentiale exista inca din cele mai vechi timpuri, si au fost utilizate in diverse culturi, inclusiv in China, Egipt, India si Europa de Sud. Unele uleiuri esentiale au fost chiar aplicate pe morti ca parte a procesului de imbalsamare. Stim acest lucru, deoarece au fost gasite reziduuri in morminte care au o vechime de peste 2.000 de ani!

Uleiurile esentiale sunt de asemenea predominante in aromaterapie, dupa ce chirurgul francez Jean Valnet a aflat ca uleiurile esentiale ar putea ajuta tratarea soldatilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial, o perioada in care medicamentele erau rare.

Frumusetea uleiurilor esentiale este ca sunt naturale, extrase din flori, frunze, scoarta sau radacini ale plantelor. Desi cel mai bine este sa va asigurati ca utilizati uleiuri esentiale pure, adica uleiuri care nu au fost diluate cu substante chimice sau aditivi, ele pot oferi usurarea si vindecarea necesare pentru o varietate de afectiuni, inclusiv ca remediu natural pentru anxietate.

Asociatia Americana de Psihologie (APA) a definit anxietatea ca fiind „o emotie caracterizata de sentimente de tensiune, ganduri ingrijorate si schimbari fizice precum tensiunea arteriala crescuta”.

Pentru o persoana este foarte important sa cunoasca diferentele dintre sentimentele normale de anxietate si o tulburare de anxietate care necesita asistenta medicala, pentru ca acest lucru o poate ajuta sa trateze afectiunea.

Intr-un studiu recent din 2014 realizat de American College of Healthcare Sciences, 58 de pacienti din ospiciu au primit masaje de mana o data pe zi, timp de o saptamana, cu un amestec esential de ulei in dilutie de 1,5 la suta cu ulei de migdale dulci.

Amestecul de uleiuri esentiale a fost format din aceste uleiuri esentiale in proportii egale de bergamota, incins si lavanda. Toti pacientii care au primit masajul de mana cu aromaterapie au raportat mai putina durere si depresie, ajungand la concluzia ca masajul de aromaterapie cu acest amestec esential de ulei este mai eficient pentru gestionarea durerii si a depresiei decat masajul singur.

Iata cateva dintre uleiurile esentiale care sunt cele mai eficiente pentru anxietate:

Ulei de Lavanda (Lavandula angustifolia)

Acesta este cel mai comun ulei esential, beneficiile uleiului de lavanda includ un efectul calmant si relaxant. Este considerat un restaurator al sistemului nervos si ajuta la liniste interioara, somn, neliniste, iritabilitate, atacuri de panica, stomac nervos si tensiune nervoasa generala.

„Manualul uleiurilor esentiale: stiinta, tehnologie si aplicatii, editia a doua” afirma ca au existat o serie de studii clinice care implica inhalarea uleiului esential de lavanda, iar acesta indica o reducere a stresului si a anxietatii.

Vetiver (Vetiveria zizanioides)

Uleiul de Vetiver ofera o energie linistitoare, si este adesea folosit in urma unor traume, ajutand la constientizarea de sine, calm si stabilizare. Acesta este considerat un tonic al sistemului nervos, care scade zgarcenia si hipersensibilitatea, si este util si in atacurile de panica si soc.

Un studiu publicat in Natural Product Research care examineaza comportamentul asemanator anxietatii la sobolani a concluzionat ca uleiul de vetiver poate fi util in scaderea efectelor anxioase, desi este nevoie de mai multe cercetari pentru putea face o confirmare in ceea ce priveste aceasta constatare.

Ylang Ylang (Cananga odorata)

Acest ulei esential popular poate trata anxietatea si depresia datorita efectelor sale calmante si inaltatoare. Ylang ylang ajuta oferind stari de veselie, curaj, optimism si calmeaza frica. Poate calma agitatia inimii si palpitatiile nervoase si este un sedativ moderat-puternic, care poate este eficient pentru cei care au insomnii.

Intr-un studiu din 2006 realizat de Colegiul Provincial Geochang din Coreea, folosind ulei de ylang ylang, impreuna cu uleiuri de bergamota si lavanda, o data pe zi timp de patru saptamani a redus „reactiile psihice la stres si nivelurile de cortizol seric, si a redus de-asemenea tensiunea arteriala a clientilor hipertensiune.”

Aveti grija cand folositi ylang ylang, deoarece poate fi sensibilizant sau iritant pentru piele; evitati utilizarea in conditii de tensiune arteriala scazuta.

Bergamota (Citrus bergamia)

Uleiul de Bergamota este calmant si adesea folosit pentru a trata depresia prin furnizarea de energie; cu toate acestea, poate ajuta si persoanele care se confrunta cu insomnia; induce relaxare si reduce agitatia.

Uleiul estential de bergamota este in general sigur, dar este fotosensibilizant, ceea ce inseamna ca poate creste riscul de arsuri solare si eruptii cutanate. Cel mai bine este sa evitati utilizarea inainte cu 12 ore de expunerea la soare.

Musetel (Chamaemelum nobile)

Avand un miros linistit, calmant, musetelul este benefic pentru ca indusce starea de armonie interioara si scade iritabilitatea, anxietatea si ingrijorarea.

Un studiu de explorare realizat la Scoala de Medicina a Universitatii din Pennsylvania cu privire la activitatea antidepresiva din musetel a descoperit ca acest ulei esential „poate furniza o activitate antidepresiva semnificativa din punct de vedere clinic care apare pe langa activitatea anxiolitica observata anterior”.

Un alt studiu publicat de Centrul National de Sanatate Complementara si Integrativa a descoperit ca capsulele de musetel s-au dovedit a usura simptomele de anxietate. Uleiul de musetel este, in general, sigur, cu exceptia unui risc mic de alergie.