Arborele Manuka a fost folosit pentru remedii naturiste pentru sanatate de mai multe secole, insa multe persoane inca nu stiu ce este mierea de Manuka sau ce o face atat de diferita si de speciala fata de alte tipuri de miere. Veti afla insa mai multe detalii in randurile care urmeaza.
De unde provine mierea de Manuka?
Mierea de Manuka provine din Noua Zeelanda. Mierea de Manuka este facuta de albine care polenizeaza floarea Manuka, care este originara din Noua Zeelanda si infloreste doar 2-6 saptamani pe an. Mierea de Manuka poate fi produsa doar in zone abundente cu flori de Manuka native.
Care este diferenta dintre mierea de Manuka si alte tipuri de miere?
In afara de locul in care a fost recoltat, nectarul din floarea de Manuka confera mierii Manuka proprietatile sale unice de non-peroxid.
Numarul de evaluare UMF (Unique Manuka Factor) pe care il puteti vedea pe eticheta lipita pe fiecare borcan de miere de Manuka, reprezinta compusii semnativi unici caracteristici mierii de Manuka reala. Practic, acest numar de evaluare UMF este cel care asigura puritatea si calitatea. Acesti compusi includ markerii cheie ai Leptosperinei, DHA si Metilglyoxalului (MGO).
Pe piata se gasesste miere de Manuka in grade UMF® de 5+, 10+, 15+ si 20+ (fiecare cu un continut crescut de metilglyoxal (MGO) si un nivel de penurie datorita productiei de culturi).
Cand vine vorba de ratingul UMF, care este diferenta dintre 5+ si 20+?
Rezistenta UMF® a acestui tip de miere variaza de la 5+ la 20+, iar 20+ indica cel mai inalt nivel de compusi benefici.
Cu numarul de evaluare in grade UMF® al mierii este mai mare, cu atat concentratia acestor compusi este mai mare, si cu atat utilizarea este mai mare in ceea ce priveste remediile comune de sanatate, motiv pentru care nivelurile UMF mai ridicate tind sa aiba si o culoare mai inchisa si un gust distinctiv.
Ce gust are?
Mierea Manuka este dulce si delicioasa, cu mai multa culoare si intensitate a gustului, atunci cand are numere UMF mai mari. Ca un vin bun, Manuka Honey (mierea de Manuka) creste in aroma si se intuneca in timp.
Ce beneficii are mierea de Manuka?
Acest tip de miere, are o multime de beneficii pentru sanatate, iar in randurile care urmeaza va prezentam pe scurt catea dintre acestea:
- Ajuta la vindecarea ranilor
Aplicata topic, mierea de manuka trateaza eficient arsurile, ulceratiile si ranile care nu se vindeca. De asemenea, s-a demonstrat ca combate tulpinile de infectii rezistente la antibiotice, cum ar fi MRSA.
- Promoveaza sanatatea orala
Cercetarile scot in evidenta faptul ca mierea de manuka nu permite cresterea si dezvoltarea bacteriilor orale daunatoare, care pot provoca gingivita si cariile dintilor. Spre deosebire de zaharul rafinat, nu s-a dovedit ca aceasta cauzeaza carie dentara.
- Calmeaza durerea in gat
Mierea de Manuka poate ajuta la tratarea durerilor de gat. Cercetarile arata ca ataca bacteriile care provoaca durere, in special la pacientii supusi chimioterapiei sau radiatiilor.
- Ajuta la prevenirea ulcerelor gastrice
Cercetarile arata faptul ca efectele antibacteriene puternice ale mierii de manuka pot ajuta la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori. De asemenea, acest tip de miere poate preveni ulcerile gastrice induse de alcool.
- Imbunatatirea simptomelor digestive
Sindromul de colon iritabil (IBS) este o afectiune digestiva comuna. Simptomele sale asociate includ constipatie, diaree, dureri abdominale si miscari intestinale neregulate. Interesant este ca cercetatorii au descoperit ca consumul regulat de miere de manuka poate ajuta la scaderea acestor simptome.
- Poate trata simptomele fibrozei chistice
Mierea de Manuka s-a dovedit ca ataca bacteriile daunatoare care provoaca infectii respiratorii superioare la persoanele cu fibroza chistica, dar sunt necesare studii suplimentare.
Ce face ca Manuka Honey sa fie buna pentru tenul meu?
Mierea de Manuka UMF® certificata cu un nivel de 10 sau mai mare este de calitate medicala si terapeutica pentru piele.
Acest tip de miere, are in compozitie diferiti compusi, care ofera beneficii unice antibacteriene, iar mierea poate fi folosita inclusiv ca sprijin pentru vindecarea ranilor, combaterea infectiilor cu stafilococ (cum ar fi MRSA) si ajuta la tratarea acneei si a cicatrizei.
De ce costa Manuka Honey mai mult decat unele dintre celelalte miere de pe piata?
Mierea Manuka provine de la Floarea Manuka, o resursa naturala rara si naturala, gasita doar in Noua Zeelanda. Este unica, deoarece contine proprietati speciale de sanatate utilizate pentru a sprijini digestia, sanatatea si vindecarea.
Pe langa calitatile unice pe care le contine, Floarea Manuka are o productie limitata de culturi (aproximativ doar 2-6 saptamani pe an) si este incredibil de sensibila la conditiile meteorologice de sezon.
Este nevoie de o abilitate imensa, de planificare si resurse pentru recoltarea Mierii de Manuka, ceea ce face ca aceasta miere sa fie mult mai scumpa in ceea ce priveste productia comparati cu alte tipuri de miere. Dar, pentru ca numai Mierea Manuka reala are calitatile despre care am discutat anterior in articol, cu siguranta isi merita banii.